27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Curacao telt 58 criminele groepen

De voornaamste bezigheid van de groepen is dus drugshandel, maar ook wapenhandel en overvallen komen voor

Willemstad – Curaçao telt 58 actieve groepen die zich bezighouden met criminele activiteiten zoals drugs- en wapenhandel, overvallen en afpersing.

Dit blijkt uit een nulmeting gehouden door wetenschappers van het onderzoeksbureau Faber in het kader van de Criminaliteitsbestrijdingsanalyse (CBA) uitgevoerd voor het Openbaar Ministerie (OM).

De groepen kunnen geen ‘gangs’ genoemd worden, zo legt Norman Serphos van het OM uit, omdat zij niet voldoen aan alle kenmerken daarvan en ook niet functioneren zoals de gangs in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten (VS).

- Advertentie -

,,Het woord gang heeft een extra dreigende lading. Maar van gangs is op Curaçao geen sprake”, aldus Serphos. Wel is er volgens hem een lokale definitie gemaakt waarbij het gaat om groepen of organisaties die actief zijn in het criminele circuit.

Sommige groepen noemen zich gang, maar ook benamingen als ‘crew’, ‘click’ en ‘family’ zijn gebruikelijk. Voorbeelden hiervan zijn ‘Bullet Crew’, ‘Deathrow Click’ en ‘Never Snitch Gang’.

Overigens heeft Bullet Crew het OM benaderd met de uitleg dat het om een organisatie gaat die feesten organiseert en niet in de criminaliteit zit. Serphos benadrukt dan ook dat het hier om een nulmeting gaat en dat elk jaar de gegevens zullen worden bijgewerkt.

De groepen zijn door de onderzoekers beschreven op naam, aantal leden, doelstelling, motivatie, wijk of straat waar ze actief zijn, oprichting, maar ook kenmerken als het gebruik van bepaalde signalen, tattoos en tekens in de wijk, zoals graffiti.

- Advertisement -

De onderzoeksgegevens zullen niet publiek gemaakt worden omdat deze vooral ten dienste staan van de ketenpartners en bijvoorbeeld de politie hierdoor gerichter (preventief) kan controleren. De onderzoekers hebben zowel personen gesproken, alsook gezocht op sociale media en onderzoek gedaan in de wijken.

De voornaamste bezigheid van de groepen is dus drugshandel, maar ook wapenhandel en overvallen komen voor. Verder zijn het groepen die soms georganiseerd zijn rond muziek, zoals rappers, maar ook sport. Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste groepen territoriaal gedreven zijn, dat wil zeggen, georganiseerd zijn per wijk of soms zelfs straat.

Bij sommige groepen moeten de leden ook beloftes afleggen en kunnen zij moeilijk uit de organisatie stappen zonder bedreigd te worden. De twee meest bekende groepen zijn No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -