Amigoe | Gele kaart voor Wiels en Asjes

Gele kaart voor Marvelyne Wiels en Ivar Asjes (PS)

Gele kaart voor Marvelyne Wiels en Ivar Asjes (PS)

WILLEMSTAD — De managementstijl van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels verdient geen schoonheidprijs, maar haar integriteit staat niet ter discussie.

Deze uitspraak van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran was een van de mildere vanochtend tijdens de openbare Statenvergadering over het rapport van oud-Ombudsman Alba Martijn naar het functioneren van Wiels.

Volgens Martijn heeft Wiels zich schuldig gemaakt aan de schijn van niet-integer handelen. De oppositiepartijen waren het erover eens dat Wiels geen goede vertegenwoordiger van de Curaçaose regering in Den Haag is.

Onder luid gejammer van de MFK en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang werden vanochtend punt 2 en punt 3 op de vergaderagenda van het Curaçaose parlement samengevoegd. Beide punten gingen over het rapport van de Ombudsman naar het beleid en de acties van de gevolmachtigde minister.

Enig verschil is dat de oppositiepartij MFK het vonnis van het kort geding dat Wiels had aangespannen erbij wilde betrekken en dat PS de premier bij de vergadering wilde hebben. Hetgeen ook gebeurde door de samenvoeging. Leeflang dreigde de zaal te verlaten omdat ze vindt dat Ivar Asjes voldoende mogelijkheden had gekregen om zijn wederhoor op het rapport te geven.

PS-parlementariër Wini Raveneau stelde niets in het rapport te hebben gezien waar een Statenvergadering aan gewijd zou moeten worden. Ook partijgenoot Sherwin Leonora vond niets noemenswaardig in het rapport van de Ombudsman. Het rapport is volgens hem gebaseerd op roddel, jaloezie en ruzie. Volgens Leonora wordt er op Wiels gejaagd.

MFK-leider Gerrit Schotte maakte korte metten met de opstelling van PS.

“Zij hebben de vergadering over het rapport aangevraagd, maar zeggen nu dat er niets noemenswaardig in staat”, aldus Schotte.

Humphrey Davelaar van de PNP wilde van de premier weten of de aanbevelingen in het rapport volledig worden geïmplementeerd en in welke vorm.

“We kennen de historie van het voormalige Antillenhuis, het huidige Curaçaohuis. Er zijn altijd problemen geweest met het functioneren van onze ‘ambassade’ in Nederland”,

zei Davelaar.

De minister van Algemene Zaken, Asjes, is verantwoordelijk voor het doen en laten van het personeel in het Curaçaohuis. De gevolmachtigde minister vertegenwoordigt de regering van Curaçao in Nederland. Diens functioneren moet volgens Davelaar transparant zijn. Ook moet de gevolmachtigde minister een waardige representant van de Curaçaose regering zijn.

Verder wilde de PNP’er weten wie er 250.000 euro voor representatiekosten heeft gekregen. Dat is ongeveer 20.000 euro per maand, berekende hij. Davelaar wil dat degene die dat heeft gekregen daarover verantwoording aflegt.

“Het is onacceptabel.”

Ook wil hij dat er een structuur komt voor de behandeling van rapporten door overheidsorganen. Dat hij moet gaan lobbyen bij andere partijen voor het oproepen van een Statenvergadering vindt hij niet ideaal.


Gele kaart

Marilyn Moses, Statenlid van Pais, gaf een gele kaart aan Wiels en Asjes voor de manier waarop zij met de problemen binnen het Curaçaohuis zijn omgegaan. Uit het rapport van de Ombudsman blijkt dat er een paar punten zijn die nodig aangepakt moeten worden.

De vragen die Moses aan Asjes stelde gingen onder andere over de screening van de gevolmachtigde minister. Is die verplicht, heeft de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) dat gedaan en wat was het resultaat van de screening?

Ook wilde het Pais-Statenlid weten of de aanbevelingen van het rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab heeft gedaan naar het Curaçaohuis, zijn opgevolgd.

Volgens PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito heeft nooit eerder iemand het overleefd nadat er zoveel discussie over iemand is geweest. Met wat er nu op tafel ligt is een waardige representatie van Curaçao in Nederland volgens haar niet gegarandeerd.

“Wat is er aan de hand? Daar willen we vandaag antwoord op krijgen”,

aldus Jesus-Leito.

MAN-parlementariër Charles Cooper vindt dat Wiels de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. Anders moet het parlement een duidelijk signaal afgeven dat dit van haar verlangd wordt.

“Welk rapport heb je gelezen als je zegt dat de Ombudsman geen gelijk heeft?”,

aldus Cooper.

Bron: Amigoe
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

11 Reacties op “Amigoe | Gele kaart voor Wiels en Asjes

 1. In het begin van de staten vergadering leek het erop aan te komen dat PAIS ditmaal wel de ruggengraad had om het tegen de, tot nu toe onverslaanbare, duo Asjes/Wiels op te nemen. Er werden verschillende gele kaarten uitgedeeld. Maar helaas, het steungips in de rug van PAIS, bezweek tijdens de vergadering.
  De handeling van PAIS doet mij heel erg sterk denken aan de reclame van de firma Peijnenburg. In deze reclame houd een zwemleraar een stuk koek voor een leerling zwemmer. Telkens wanneer het kind het stukje koek heeft bereikt, haalt de zwemleraar het stukje koek naar voren.
  Zo komt PAIS bij mij over. Eerst als veel belovend overkomen en dan stort het in en met de staart tussen de benen, ja meneer Asjes, ja mevrouw Wiels knikken.
  PAIS heeft duidelijk gemaakt dat de MinPres binnen twee maanden een plan van aanpak moet indienen waarin ALLE actiepunten van zowel het SOAB- en Ombudsman rapport dienen te zijn verwerkt. Lachertje, Asjes heeft reeds in de staten vergadering laten weten dat er punten zijn in het ombudsman rapport die niet uitgevoerd gaan worden.
  Kijkend naar de eis van PAIS en de eigenschappen van PAIS hierop loslatend, gebeurt het volgende; 14 augustus 2015, tof en keiharde voorwaarde. 14 oktober 2015 sterk afgezwakt en gunt Asjes meer tijd. 14 december 2015 nog verder afgezwakt en is het geheel bijna in de doofpot. 14 januari 2016 zaak afgerond, overeengekomen dat Wiels aanblijft tot na de verkiezing.
  En verder? Maar 40% van alle uit te voeren actiepunten uitgevoerd.

 2. Geen zelfrespect hier te vinden, geen integriteit en geen ballen. Arm personeel van het Curacao huis want er wordt dus toegestaan dat zij haar leiderschap en terreur “Manera Bomba” mag blijven uitoefenen. Ik heb oprecht met ze te doen.

  Het is tekenend voor de lafheid hier, na tientallen jaren zelfbestuur en bijna 5 jaar zelfstandig landje spelen is dit “resultaat” in en in triest. Het wordt nooit wat als dit maar blijft doorgaan, de boodschap naar de buitenwacht is ook weer duidelijk; Je hoeft hier niet positief op te vallen in de verhoudingen, negativiteit belonen we ook, kom vooral investeren in de bananenrepubliek Curaçao. Onze charmante en integere ambassadrice zal u daar graag behulpzaam bij zijn, uiteindelijk heeft zij ervaring met bij elkaar gelogen miljarden projecten en zo, dus het komt wel goed….. Zijn we nu echt zo dom hier om te denken dat de effecten van deze smakeloze vertoning zich alleen maar binnen de grenzen van Curaçao zullen manifesteren?

 3. Stanley heeft volledig gelijk, met uitzondering van zijn bewering dat het volk niet dom is want dat is het wel. Mondi dom, want zij hebben deze regering gekozen. Ook ik ben dom, want ik heb Pais gestemd.

  Waarom is het niet tot een motie en een stemming over Wiels gekomen dan waren dan hadden we geweten wie de hypocriete lafaards in persoon waren die voor Fraudelyne hadden gestemd.

  Waarom heeft Leeflang die motie niet ingediend?

  Sulvaran, ‘ Fraudelyne is integer’, staat voor mij sinds gisteren op hetzelfde niveau als de MFK mafia.

 4. stanley Held

  Ben vroeg opgestaan. Ik dacht dat het een beklonken zaak was, ik geloof niet meer of geloofde niet in deze regering. Feit is dat mevrouw Wiels, historie heeft geschreven. Regering sleept ombudsvrouw voor de rechter. Niemand zal deze regering geloven. Gaat om een hoog geplaatste ambtenaar. Beste heer Asjes, ik had haar ontslagen. Wat voor een deal heeft u, met haar gemaakt? Uw dagen zijn geteld. Ik wacht oo de verkiezingsdag. Waarom heeft u niet als fractieleider gesteld? Slim. De bevolking is niet dom. Ben blij dat ik niet het politiek zit. Was ook vandaag dood. Maar het zou echt moeilijk zijn. Wat een zootje maakt u vaan het eiland.

 5. Stanley, dat is een schoolvoorbeeld van internalisatie. De hele coalitie, nee de hele staten, hebben zich via identificatie de zelfde normen, waarden en gedragswijzen eigen gemaakt.

 6. stanley Held

  Elk zelfrespecterende regering had het bijltje neergelegd. in dit geval was een rode kaart het beste geweest. De coaltie heeft besloten om te blijven zitten, wetende dat het toch na verlenging einde wedstrijd is daar valt wederom rode en gele kaarten. De vraag die ik heb ? Wat let u om nu te vertrekken? Waarom? Voor wi uw bevolking e is men bang? Wat weten wij niet ? Ik zou de hele coalitie de komende verkiezing straffen. Is de pluche zo lekker? Uw bevolking is wederom slachtoffer. Door u handelen worden wij achtergesteld door anderen. Shame on you.

 7. Helemaal mee eens, Zomaareenmening, maar het volk heeft dit laffe parlement wel zelf gekozen.

  Ieder volk krijgt de regering die het verdient.

  Dat Fraudelyne blijft zitten is een grote schande. Ze had al lang het Curacaohuis uitgeschopt moeten worden.

 8. Hoe weet Sulvaran nou dat haar integriteit niet ter discussie staat ?
  Argumentatie graag Sul ! Maar we kennen Sulletje natuurlijk al langer als onbetrouwbare draaikont die alleen maar bezig is om zijn eigen financiele belangen te behartigen. Hij zal zelfs bereid zijn met de , door hem (toneelspel ) verafschuwde, MFK te gaan samenwerken indien dit zijn Belangen ten goede zou komen.
  Zie zijn langjarige politieke loopbaan en ondek wat hij eigenlijk tot stand heeft gebracht voor “zijn” volk !

  Till Bon Futuro us depart natuurlijk.

 9. Zomaareenmening

  Het is ongelooflijk hoe met gedraai en gekonkel geprobeerd wordt om “een van hun” uit de wind te houden!!
  Welke invloed heeft M. Wiels op onze parlementariers, wat weet ze dat het daglicht niet kan verdragen???
  Hoe is het mogelijk dat ze een uitgebreid onderzoek, gebaseerd op feiten door een erkend orgaan weg kunnen zetten als roddel en leugens???

  Het wordt tijd dat “het volk”, dus u, uw vienden en kennissen en ik eindelijk eens met de vuist op tafel slaan en eisen dat dit niet langer zo kan gaan!!

  Het parlement, als vertegenwoordiger van het volk dient het volk te dienen en niet de sjoemelaars, de leugenaars en de criminelen waar de politiek vol mee zit!!

 10. Als Fraudelyne na een dergelijk vernietigend rapport slechts de gele kaart krijgt vraag ik me af wat er voor nodig was om haar te ontslaan.

  Had ze misschien een moord moeten plegen.

  Pueblo Solberano maakt zichzelf volslagen belachelijk. Je eigen mensen steunen, ok, maar iemand als Fraudelyne die alle fatsoensgrenzen heeft overgeschreven op deze schandalige wijze de hand boven het hoofd houden past alleen in een bananenrepubliek.

  Het is dat er zo weinig alternatieven zijn, maar Puebelo Solberano verdient het om na de volgende verkiezingen net als de vorige keer de FOL geen enkele zetel meer te krijgen.

  Laten we de komende verkiezingen in godsnaam stemmen op integriteit, en dat is voor mij Leeflang en PNP (met Suzy Romer en Zus de Lannoy graag).

  En nee, ik noem bewust niet het laffe karakterloze snoepreizende Pais.

 11. Volgens de coalitiepartijen in de Staten , zijn wit en zwart vrijwel gelijk.
  De politiek op Curacao is inderdaad een grijs gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *