25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

AD commentaar | Uncle Sam (is watching you)

Uitbreiding USA consulaat | Art impression Kieran Timberlake

Ooit dreigde nog serieus sluiting van het Amerikaanse Consulaat-Generaal van de Verenigde Staten in Willemstad, waarna een stevige lobby op touw werd gezet – onder andere door het Curaçaose bedrijfsleven – om dit te voorkomen.

Gisteren werd bekend dat de regering van president Joe Biden een mega-investering wil doen in de presentie van de VS in de Dutch Caribbean. Er ligt een vergevorderd plan op de tekentafel om voor maar liefst 245 miljoen dollar te renoveren en vooral uit te bouwen. Op de bestaande locatie van het Roosevelt House, ooit een gift van de bevolking van de Nederlandse Antillen, en op het aangekochte terrein daarnaast. Een geldbedrag van 245 miljoen dollar komt overeen met 440 miljoen gulden.

De enorme omvang – ruim twee keer die van een groot luxe resort – houdt mede in dat in verband met Unesco-werelderfgoed-vereisten die voor Willemstad gelden, niet de hoogte maar ‘de diepte’ in wordt gegaan. Een gigantische investering is, zeker in deze crisistijden, een zeer welkom geluid.

Het is goed voor de zogeheten ‘foreign investment’ en dus de instroom van buitenlandse valuta/deviezen en ook goed voor de werkgelegenheid, hoewel de Amerikanen uiteraard zelf het toezicht zullen willen houden.

Maar vooral is het goed voor het imago van Curaçao en dit deel van het Koninkrijk, dat Washington hiermee aangeeft grote waarde te hechten aan de onderlinge banden. Die gaan ver terug, zo wordt bij jubilea regelmatig herdacht, want het Nederlandse Koninkrijk was vanaf het Antilliaanse eiland Sint Eustatius – destijds The Golden Rock – de eerste natie die in 1776 de onafhankelijkheid van de VS erkende. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen zowel het Europese als het Caribische deel van het Koninkrijk nauw en hecht.

In de meer recente geschiedenis – rond het jaar 2000 – kwamen daar de USFOL-bases (Forward Operating Locations) op de luchthavens van Aruba en vooral Curaçao bij, waarmee Amerika samen met Defensie op Marinebasis Parera in wijd regionaal verband aan drugsbestrijding doet. In het Amerikaanse consulaat zal, na de indrukwekkende expansie, ook meer werkgelegenheid komen voor functionarissen en medewerkers en al met al zal het belang van de diplomatieke post Willemstad flink toenemen en het eiland nog duidelijker op de kaart zetten.

Dit zal president Nicolás Maduro van buurland Venezuela natuurlijk niet ontgaan. Toeval of niet, bevindt het Venezolaanse consulaat zich al vele decennia pal tegenover die van de Yankees. Maar ook kijkt het Amerikaanse diplomatieke personeel vanaf de heuvel van Berg Ararat uit over het pittoreske Punda richting het Zuid-Amerikaanse vastenland, dat op heldere dagen zelfs zichtbaar is.

Ongetwijfeld zal de toekomstige huisvesting goed geëquipeerd worden met zware beveiliging, maar ook met de modernste (tele)communicatie- en inlichtingentechnologie. Big Brother – Uncle Sam – is watching you!

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. Waarom bouwen zij niet daar op Puerto Rico of de Virgin Islands ?

  Kijk op de landkaart en kijk welke landen dichterbij het olie (Venezuela) liggen.

 2. Waarom bouwen zij niet daar op Puerto Rico of de Virgin Islands ?

  Venezuela zal ooit uit het dal kruipen. Na het vertrek van Maduro. Venezuela is dichter bij. Wij zullen meer aan Venezuela hebben dan aan die evil corrupte mensen daar in het noorden.

 3. Ik weet niet of dit goed nieuws is. Neen, sorry, dit is geen goed nieuws. Het is een evil empire die alleen maar aan zichzelf denkt en overal ellende met zich meebrengt.

  Maar ik zal zeggen, spend baby, spend.

 4. ” Betrouwbare” uncle sam, die telkenmale bewijst de eigen agenda te volgen ongeacht de consequenties voor anderen. Van mij mogen ze opdonderen.

 5. I’d rather have Uncle Sam be on post and vigil, than comrades Boris or Xi JP buggin’ in.
  So ya get a couple of guys from NSA, DEA, CIA, DIA, InSCOM, etc. with a watchful eye, up on that hill. No big deal, really.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -