26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:39

Laatste reacties

- Advertentie -

AD Commentaar | Eens en dan toch oneens

- Advertentie -
Precies waar Den Haag zich zorgen over maakt: wat is het woord van de ‘minpres’  waard?

Nu de liquiditeitssteun voor het derde kwartaal binnen is – in totaal 168 miljoen – laat minister van Financiën Javier Silvania (MFK) weten dat het kabinet-Pisas van Curaçao het toch niet eens is/eigenlijk was met de aangepaste versie van het wetsvoorstel voor de Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (populair ‘Coho 2.0’ genoemd).

Tenminste, zo lijkt het; zo komt het over. Hij zal vandaag namens zijn partij- en regeringsleider Gilmar Pisas deze boodschap overbrengen en de Rijksministerraad (RMR) vragen om ‘méér tijd’. Tijd die er niet is, gezien de Curaçaose overheidstekorten, en na het uitstel door de behandeling niet vóór het reces in de RMR te hebben behandeld maar pas op 3 september, om Curaçao de gelegenheid te geven inbreng te leveren.

Maar, zullen velen denken en zich hardop afvragen, dezelfde premier Pisas had toch al ingestemd met en overeenstemming bereikt over het gewijzigde voorstel voor de consensusrijkswet Coho? Dat werd immers op 10 augustus – amper drie weken terug – gecommuniceerd met statements van alle vier de hoofdrolspelers: de Nederlandse staatssecretaris Knops, premier Wever-Croes van Aruba, premier Jacobs van Sint Maarten maar óók minister-president Pisas van het Land Curaçao.

,,Ik spreek mijn dank uit aan de ambtelijke teams, die op basis van de adviezen van de Raad van State en de Raden van Advies het voorstel van rijkswet dusdanig hebben aangepast dat het voorstel recht doet aan onze autonomie”, zo werd Pisas letterlijk geciteerd. Hij voegde eraan toe – en daar gaat het natuurlijk uiteindelijk allemaal om: ,,En betere financiële en sociale perspectieven biedt aan het volk.”

- Advertentie -

Wat is er dan veranderd? Volgens Silvania feitelijk niet echt veel. Pisas zouden de bovenvermelde woorden in de mond zijn gelegd: ,,Die tekst is door Nederland gemaakt. Als wij niet akkoord gingen, zouden we geen liquiditeitssteun krijgen.”

Met andere woorden: de regering in Willemstad staat het toe dat de Rijksdienst een persbericht uitstuurt met fouten en zegt daar – bewust – 22 dagen lang verder niets over. Waarom? Om eerst maar de broodnodige gelden binnen te hebben. Het komt niet overtuigend over en getuigt van een visie gericht op kortetermijngewin.

Geloofwaardiger is te wijzen op het jongste commentaar van de Raad van Advies van Curaçao van 24 augustus. De RvA maakt echter weliswaar kanttekeningen, maar anders dan aanvankelijk gespind is het zeker niet zo dat het hoogste adviescollege Coho 2.0 afwijst. Integendeel, de RvA geeft feitelijk aan dat er een (politieke) keuze van de regering in Willemstad nodig is, mede omdat ’s Lands financiële situatie zodanig precair (lees: slecht) is dat het kabinet feitelijk met de rug tegen de muur staat; iets wat Silvania in zijn eerste persconferentie zelf ook aangaf.

Door zo kort voor de RMR van vandaag een draai te maken, loopt de Curaçaose MFK/PNP-regering het risico als onbetrouwbaar te worden bestempeld.

De Financiënminister kan de indruk wekken bezig te zijn met een campagne waaruit niet het commitment – de consensus – blijkt die nodig is voor het verdergaan met Coho en het Landspakket. Wat dat kan betekenen?

Als Curaçao niet verder wil – en er zal naast het persbericht ook echt wel een brief liggen waarin premier Pisas verklaart akkoord te gaan – dan komen de Curaçaose bestuurders terug op eerdere afspraken en is er dus géén consensus.

Dat is precies waar Den Haag zich zorgen over maakt: wat is het woord van de ‘minpres’ dan waard? Dan stopt het werk aan de uitvoering van de afspraken en komt er voor Curaçao geen tranche voor het vierde kwartaal: de maanden oktober, november en december.

Maar … zover is het nog niet. Interviews en uitspraken van Silvania in de (sociale) media tellen niet; het gaat om wat er vandaag in de RMR wordt gezegd en vooral besloten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

  1. `Waarom doen ze zo moeilijk bij de regering, hebben ze het geld nog niet bij elkaar om de boete van 1.8 miljoen voor Gerrit de Raaf te betalen ( voorschieten ). Of kunnen ze nog geen goed plan in elkaar zetten waar het geld ( 1.8 miljoen ) vandaan komt en dat zal ook heel moeilijk zijn, er geen mens ( je moet een vermogen bezitten !!!!. om dit te kunnen doen, of je gaat zelf voor jaren het hok in, een gewaarschuwd mens dient voor 10 op deze crim. O M een vraag ? wat is de datum ” ik dacht volgende maand ” wanneer Gerrit de Raaf zich moet aan melden aan de Koraalspecht Poort voor zijn 3 jaar gevang wegens 1.8 miljoen ???verduistering geld fraude toen hij zich gedroeg als de koning van het Midden, Westelijk, Oostelijk en Noordelijk Front. Kom er maar in Drekkie, trouwens wat ben je stil, of heb je de deksel van je kist boos dicht dicht geklapt.

  2. ….”Door zo kort voor de RMR van vandaag een draai te maken, loopt de Curaçaose MFK/PNP-regering het risico als onbetrouwbaar te worden bestempeld”….

    Het is een onbetrouwbaar zooitje!
    Zelfde graaiers van de MAN (cooper) PNP (Lamoney) en MFK (pik schotte)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -