29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024 20:26

TW | Goede vraag: waarom liggen er zo weinig zonnepanelen op Curaçao?

Gerald Schut | TechWeek.nl

Curaçao ligt net voor de kust van Venezuela vlakbij de evenaar. Het Caraïbische eiland lijkt bij uitstek geschikt voor de opwekking van zonne-energie en toch liggen er nauwelijks zonnepanelen op de daken, constateert tech-journalist Jeroen Horlings verrast. Hoe komt dat, vraagt hij zich af.

Volgens globalsolaratlas.info wekt een zonnepaneel op een dak in Curaçao 1,75 keer zoveel elektriciteit op als datzelfde zonnepaneel op een Nederlands dak. Op 12,7 graden noorderbreedte heeft Curaçao bovendien nauwelijks last van een seizoenseffect. Vergelijk dat met Nederland, waar een zonnepaneel in juni ruim tien keer meer stroom opwekt dan in december, terwijl ons energieverbruik in de winter juist hoger ligt.

Kortom, Curaçao heeft met veel zonuren, die regelmatig over het jaar verdeeld zijn ideale condities voor grootschalige uitrol van pv-panelen, schrijft Horlings, die eerder in TW onder meer aan het woord was over alle praktische kanten van elektrische auto’s, in een blog. Maar tot zijn verbazing zag Horlings er nauwelijks huizen met zonnepanelen. ‘Een enkel huis met een paar panelen,’ vertelt hij telefonisch. Dat heeft met zwabberend beleid te maken, ontdekte hij.

Op Curaçao is elektriciteit duur: omgerekend € 0,33/kWh. Die hoge stroomprijs in combinatie met een salderingsregeling maakte zonnepanelen op het eiland erg aantrekkelijk, tot op 1 januari 2015 de salderingsregeling plotseling werd afgeschaft, vertelt Horlings. Die werd vervangen door een terugleververgoeding van ongeveer de helft, in combinatie met een zonnetaks van omgerekend € 8/kWp per maand. Volgens lokale bewoners was het een genadeloze doodsteek voor de zonnepanelenbranche op het eiland. ‘Installateurs en verkopers van zonnepanelen gingen failliet, waardoor mensen die al zonnepanelen hadden geen service meer kregen voor hun installatie,’ vertelt Horlings. Naar verluidt waren er zelfs mensen die hun zonnepanelen weer van hun daken schroefden. Boze tongen beweren dat de lokale energieleverancier Aqualectra de voordelen van zonne-energie voor zichzelf wilde houden: de monopolist begon zelf wel met initiatieven voor zonnepanelen op daken op scholen en zonneweides.

‘Het is tekenend voor de stand van de energietransitie op Curaçao, dat je nog overal dieselgeneratoren ziet,’ aldus Horlings. Bijvoorbeeld bij een van de vele baaien in het Noorden, die niet aangesloten zijn op het stroomnet. Terwijl een strandtent daar alleen overdag open is. ‘Die zou makkelijk op zonnepanelen kunnen draaien, eventueel met een kleine thuisbatterij erbij.’ Als Jeroen Horlings zelf op Curaçao zou wonen, wist hij het wel. Hij zou onmiddellijk een combinatie van zonnepanelen en thuisbatterij aanschaffen. ‘s Nachts is airconditioning namelijk onontbeerlijk vanwege de hoge temperaturen. Je kunt dus iedere dag je thuisbatterij opnieuw opladen en door de hoge stroomprijs verdien je investering snel terug. Voor de lokale bevolking is dat vaak niet haalbaar; de lonen liggen er veel lager.

In veel andere landen met goede condities voor zonnepanelen, blijven de investeringen net als Curaçao ook achter. Martien Visser, lector aan de Hanze Hogeschool, wijst erop dat in tegenstelling tot het eiland Curaçao de consumentenprijzen van energie in warme, arme landen laag liggen, waardoor zonnepanelen minder snel terugverdiend zijn dan in Nederland, waar meer dan driekwart van de elektriciteitsprijs uit belastingen bestaat en een riante salderingsregeling zonnepanelen aantrekkelijk maakt, ondanks onze suboptimale meteorologische condities. Zo kan het dat Nederland wereldwijd achter Australië en Duitsland op nummer 3 staat qua PV-vermogen in Wp per capita.

Horlings wijst op het belang van voorspelbaar beleid. Zelfs als Curaçao nu opnieuw een heel aantrekkelijke regeling zou invoeren, zullen mensen aarzelen. ‘Ze zijn kopschuw geworden door zwabberend beleid van een onbetrouwbare overheid, die de regels tijdens de wedstrijd verandert.’

Bron: TechWeek.nl

23 reacties

  1. Wij hebben geen seconde getwijfeld en bij aankomst op het eiland gelijk een PV-systeem met accu’s besteld. Nu een half jaar later is al het spul eindelijk geïnstalleerd. Een rib uit je lijf maar met de verwachte stijging van de kWh-prijs prima te verantwoorden. Geen teruglevering en dus ook geen solartax, maar hier op Banda Abou wel veel blackouts en daar geen last meer van.

    Na een eerdere blackout hadden we dus reparatiekosten aan de koelkast en naar wat ik begrijp hebben we dat met accu’s niet meer. Maar het belangrijkste is dat je onbezorgd stroom kunt gebruiken zonder zorg over een oververhitte maandafrekening van AQ, ofwel alle comfort van vaatwasser, wasmachine, wasdroger, diepvriezer, warmwater in keuken en badkamers, en niet te vergeten 3 airco’s.

    En ook een heerlijk gevoel om te weten dat je die roversbende niet sponsort.

  2. De reden waarom er zo weinig zonnepanelen zijn is omdat daar niemand geleerd heeft met zijn klauwfieters van andermans spullen af te blijven. Je plaatst een zonnepaneel en dat wordt met dak en al binnen de kortste keren gestolen. Je zal me daar gek zijn.

    De enige oplossing die ik zie tot op heden, is ver weg te blijven van Curacao. Uiteraard wel met pijn in het hart. Alhier is er een zeer betrouwbaar en betaalbaar elektriciteitsnet op bruinkool/kernenergie en geen centje pijn. Tot het moment dat wij weer teruggaan naar weleer toentertijd met Kodela en KAE, heb ik niks maar dan ook niks op Curacao te zoeken. Hoge prijzen voor rommelstroom en brak water. Zeer jammer.

  3. @kiko
    goede en goedkope batterijen kun je bij Aliexpress bestellen, hybride omvormers en ballancers ook, panelen bestel ik in luxemburg (glas/glas panelen voor ofshore en tropen) ook rails en bevestiging materiaal, laat alles naar een Nederlandse transporteur sturen en regel dat die voor export verklaringen zorgt zodat je geen BTW verschuldigd bent in Nederland, de Chinese leverancier moet voor een dangerous goods declaration zorgen DGD anders mag het niet verscheept worden, zorg dat alles samen in 1 zending per verzamelcontainer naar Curacao komt, dan betaal je geen invoerrechten, het bedrijf waar ik mee werk doet geen kleine zendingen, maar loop even binnen bij Cavallier bij Sambil die kunnen je denk ik wel verder helpen

  4. @Brian. De reden waarom niets hier loopt is “mentaliteit!
    Bagger mentaliteit. Kijk naar je politici, statenleden en je kijkt naar de mentaliteit van het volk.
    Niet leuk om te zeggen, maar helaas!

  5. @greet,

    Dus voor alleen Lithium batterijen te importeren betaal je wel 28% ?
    Ik wil zelf ook overstappen van lead acid batterijen naar LifePo.
    Wie op het eiland kan mij hier meer informatie over geven behalve Dynaf?

  6. De onbetrouwbare overheid met een “Opperhoofd” aan het roer die niet eens een RMR bijeenkomst kan / durft bij te wonen.
    Paso “E ta perde abla” LOL, dat moet een land besturen?
    Prome Minister kòrta Sinta!
    Surdo mudo! Doof voor de noden, (te) stom om wat zinnigs te zeggen!

  7. @greet, wonen wij in hetzelfde huis? Het lijkt wel of je onze installatie beschrijft….. Moet er wel bij dat alleen de buitenverlichting goed is voor AQ. Ik vind het wel wat hebben als die lampen knipperen wanneer de spanning weer eens te laag is.

  8. Zoals Loes al aanhaalt, het net is te klein om de wisselende stroom van veel zonnepanelen of windmolens te kunnen verwerken, accu’s is wel een oplossing, maar hier erg duur, je betaald boven op de kosten van accu’s nog duur transport met extra kosten voor DGD verklaringen en dan hier over alles nog eens 28% import + 9% VAT.
    Je kunt dit omzeilen door een compleet pakket te importeren bestaande uit accu’s, panelen, omvormers, laders en bevestiging materialen, dan is het een zonneenergie installatie en dan betaal je geen invoerrechten, wel 9% VAT
    Hier zie ik alleen maar peperdure AGM en GEL loodbatterijen, die gaan hier niet erg lang mee, zelf importeren dus en ik heb goede ervaring met LiFePo batterijen, wel ballancerboards installeren of BMS om te zorgen dat de laadspanning van elke cel gelijk blijft.
    Die belasting op panelen is oneerlijk, panelen gaan minder opbrengen als ze ouder worden en die belasting blijft gelijk, ook als je een storing hebt blijf je betalen, dus het lijkt mij beter om dat in een lager teruglevertarief te verwerken, dan maak je opslag ook aantrekkelijker.
    Het is trouwens erg prettig om eigen accu’s te hebben, ik merk niets van stroomuitval en ook geen lawaai van generatoren, je koelkast en vriezer blijft werken, geen kapotte inverters meer van oa wasmachine, airco’s etc door schakelpieken die vaak optreden, ik had elk jaar wel een kapotte koelkast, wasmachine of airco en reparatie bedrijf rade aan om geen stroombesparende inverter apparatuur meer te kopen.
    Nu alles achter de omvormers staat hebben we geen problemen meer.
    Denk dat als buurten collectief een opslag systeem aanschaffen dat dit zeker een goede oplossing kan zijn, maar daar zal dan nog veel georganiseerd moeten worden, hier zou Aqualectra wel iets in kunnen doen, Hoewel incompetentie viert daar hoogtij.

  9. De oplossing is simpel”: Zet nou eindelijk eens een “slim” en creatief management neer bij Aqualecta! En niet een paar overbetaaldd f&f.Geeft gelijk resultaat!

  10. Wel grappig dat de schrijver en niemand anders het heeft over duurzaamheid, milieu etc.

    Ook Curacao zou zich moeten inzetten voor duurzame energie en olie zal op 1 opdrogen of niet meer gewenst zijn. We kunnen dat beter voor zijn!
    Ook zouden andere energieproviders welkom moeten zijn en dan kunnen zij wellicht investeren in zonnepaneelparken.

  11. De kosten van Aqualectra blijven hetzelfde omdat ze de 50% zonder zonnepanelen van stroom moeten voorzien, maar ze moeten ook reserve hebben (niet betaalde capaciteit) om de andere 50% mogelijk in bepaalde perioden van stroom te voorzien.

    De kosten van AQ zijn al te hoog, processen niet efficient, veel verlies, te duur management. AQ zou ook gewoon efficient kunnen werken daarnaast als er met saldering elektra terug komt dan hoeven zij minder op te wekken

    overigens een battery voor een zonnepanneel is erg duur..

  12. De minder goede reden voor aqualectra om tegen zonnepanelen te zijn:
    Innovatie, elke monopolist is tegen omdat het die prikkel niet heeft.
    De bestaande structuur is bekend en heeft zijn “vaste contracten”.
    Het oplappen van het bestaande netwerk, een nieuw verlengsnoer, is op kort termijn altijd het goedkoopst.
    En waar het distributienetwerk last heeft van “lekken” laat het management veel weglekken direct en indirect in hun eigen zakken. En dat gaat al decennia goed.

  13. Aqualectra heeft een goede reden om ‘tegen” te zijn we hebben met het verbruik een “Duck curve” wat betekent dat het stroomverbruik overdag lager licht als in de donkere uren. En zonnepanelen leveren in de dag uren en in het donker, als het verbruik het hoogste is niet.
    Bij veel panelen zouden dus de normale generatoren uit kunnen en moet er zelfs energie “gedumpt” worden. Maar generatoren hebben een opstart tijd. Als de zonneproductie in een keer verminderd of het verbruik in een keer stijgt gaat het licht uit. Dus moeten generatoren zelfs bij overproductie “standby” draaien. Wat het geproduceerde vermogen erg duur maakt.
    Een andere goede reden is als veel huizen van welgestelde “zelfvoorzienend” worden de rekening van algemeen verbruik betaald moet worden door de huishoudens die niet zelfvoorzienend zijn en dat zijn de smalste schouders.
    Waar een wil is is een weg.
    Er zouden grid batterijen in wijken geplaatst kunnen worden die de overproductie op zouden kunnen slaan en in de donkere uren af kunnen geven. Zo krijg je een meer gedecentraliseerd netwerk en is het centrale distributienetwerk minder belast

  14. Tja vooruit denken is een moeilijk begrip .
    Er zijn genoeg landen die zon energie toepassen in hun net systeem .
    Dus wat is het probleem , maar je moet wel weten van de hoed en de rand .
    Pero ja inderdaad , nos mes por .

  15. 14 jaar geleden wilde mijn bedrijf zonne energie toepassen… Aqualectra dreigde toen onze water rekening te verdubbelen….. F*ck them!!!!!
    O ja, nos mes por. toch????????????

  16. Waar een wil is is een weg, waar geen wil is is een 6 baanssnelweg onbegaanbaar.
    Terwijl het de economie kan stimuleren, het distributienetwerk decentraliseren en moderniseren tegen beperkte kosten en we niet meer afhankelijk hoeven te zijn van brandstof import.
    Met de verlaging van het rendement is in het stuk al rekening gehouden

  17. Het probleem waar Aqua Electra (mastermind – Schotte) tegenaan liep is dat terug leveren aan het net hier niet zo goed werkt en niet betekend dat het net ontlast wordt.
    Centrales staan aan of uit. En die kan je niet harder en zachter zetten. Dat kan in grote landen wel. Daar kunnen centrales gedeeltelijk off grid gaan. En je kan bufferen. Daarom is er in europa ook goedkope nachtstroom en bij ons niet.

    Dus als het eilandje vol panelen ligt moet je dezelfde capaciteit nog steeds hebben om een dagje zonder zon op te vangen. Daar schiet aqua Electra dus niet zo veel mee op. Er is al hoofdpijn genoeg met de wisselende aanlevering van windmolens. Een dag geen wind, weinig zon en maar 1 hikje en we hebben weer een complete black-out.

    Het zou alleen gaan werken wals we een buffermeer creëren op bandeau of waterstof gaan maken met elektrolyse en opslaan.

    Wat die zonnepanelen expert ook nog even fijn vergeet te vermelden dat het rendement ook afhankelijk is van de temperatuur van de panelen. Hoe warmer die dingen worden hoe lager het rendement.

    Ook moet op je dak kunnen lopen. Die panelen moet wind vast gemonteerd worden en wegen ook. Dan omdat die panelen 20+ jaar mee gaan is het ook handig als je dak vrij nieuw is want anders moet je eerst zorgen dat dat 25 jaar vooruit kan voor je er panelen bovenop zet.

    En dan heb je het punt dat bij ons nachts het grote huishoudelijk verbruik bestaat uit koelkast en airco en gemiddeld een stuk hoger is dan overdag, wil je dat opvangen met batterijen dan wordt het systeem een heel erg stuk duurder en die batterijen hebben ook het warmte probleem en het beperkt de levensduur ook.

    Maar goed aangepakt en met wat zelf sudie en werk en zelf import kan het best rendabel zijn.

  18. Toch is de oplossing vrij simpel; saldering wat omhoog en die schandelijke anti-zonnepanelentax halveren. Probleem is de power van Aqua/Jonis en de BTP en een zwak overheidsbestuur die vooralsnog niet in staat is dit aan te pakken.

  19. Ik snap het enerzijds wel, je hebt een relatief kleine populatie op Curaçao, stel dat de helft zonnepanelen neemt en de andere helft niet om wat voor reden dan ook. De kosten van Aqualectra blijven hetzelfde omdat ze de 50% zonder zonnepanelen van stroom moeten voorzien, maar ze moeten ook reserve hebben (niet betaalde capaciteit) om de andere 50% mogelijk in bepaalde perioden van stroom te voorzien.

    Uiteraard zullen er wel slimme mensen zijn die hier ook wel weer een oplossing voor hebben om het rendabel te maken, maar goed zolang Curaçao doet wat het altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg, en gaan we als land, maar ook de energieleverancier ook niet vooruit.

  20. Jonis en de rest van het petrolhead/waterhoofd directie de laan uitgooien met hun reisagenda. De zielepoten die denken dat de Orinoco-reserve ooit nog rendabel opgepompt kan worden, om op Korsou gecrackt te worden, mogen met hun mee exit.
    Is er nog hoop voor het eiland?: fossiele olie wordt schaars en duur, batterij-technologie/R&D ploegt vooral, de Caraïbische zon blijft, evenals de zowat duurste water en stroom van de Cariben. Oh ja, de graaiers in de Forti blijven ook. Het Dushi Hende-stemvee vindt de black-outs traditie en de zonnepanelentax prima.

  21. ‘Ze zijn kopschuw geworden door zwabberend beleid van een onbetrouwbare overheid, die de regels tijdens de wedstrijd verandert.’
    Zo denkt de wereld over Curacao!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties