31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

NOS | Tweede verdachte vast voor dood Nederlandse marechaussee op Curaçao

Op Curaçao is een tweede verdachte aangehouden vanwege de dood van de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee die daar eind vorige maand werd doodgeschoten. De 22-jarige inwoner...

Democracy now! | Friday, June 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...
- Advertisement -spot_img

PB | Kersttoespraak van de Gouverneur van Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsPB | Kersttoespraak van de Gouverneur van Curaçao
Kersttoespraak van de Gouverneur van Curaçao Mevrouw L.A. George-Wout, 25 december 2021

Lieve landgenoten, De coronapandemie heeft ons allemaal, zij het op verschillende wijze, ook dit jaar zwaar getroffen. Helaas betalen velen onder ons daar een grote prijs voor. Vele ondernemers hebben het moeilijk om, ondanks de steun van de overheid, hun zaak draaiende te houden; werknemers hebben veelal inkomen moeten inleveren om de kosten van de overheid en bedrijven te beheersen en scholieren hebben onderwijs moeten missen, terwijl onze studenten vaak op hun studentenkamers op zichzelf waren aangewezen.

Maar ook de gezondheidszorg staat nog steeds onder druk.

Desondanks hebben we het afgelopen jaar, dat ons door de pandemie meer gescheiden hield dan me lief is, nieuwe manieren gevonden om tot elkaar te komen. De liefde voor familie en vrienden kan elke afstand overbruggen, en gelukkig helpt de technologie daar ook een beetje bij. Met elkaar hebben we op ons eiland laten zien; ook dit kunnen we aan. Door oog voor elkaar te hebben. Niet alleen voor elkaars gezondheid maar ook voor elkaars veiligheid en welzijn. Laten we dat op deze Kerstdag koesteren.

De uitdagingen waar Curaçao voor staat zijn groot; de door de pandemie verergerde armoedekloof, onzekerheid op de arbeidsmarkt, het uitblijven van investeringen, tekorten in maatschappelijke sectoren, het achterstallig onderhoud in de uitvoering van publieke diensten en de dalende onderwijsprestaties zijn zorgwekkend.

Het in juni aangetreden kabinet onder aanvoering van Minister-President Pisas beseft dat ook. Het kabinet is voortvarend aan de slag gegaan met het uitvoeren van de gemaakte afspraken met Nederland in het kader van het Landspakket. Dat mag gezien en gezegd worden, en dat is iets wat we moeten vasthouden. De coronacrisis heeft zichtbaar gemaakt hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn. Niet alleen onderling als bevolking van Curaçao maar ook als landen binnen het Koninkrijk, en zelfs wereldwijd. We hebben dat erkend en er wordt nu aan beide zijden van de oceaan hard gewerkt om door samenwerking binnen het Koninkrijk de crisis te bestrijden en door ontwikkeling en hervorming de weerbaarheid van ons eiland te versterken. Als we elkaar respecteren en vertrouwen geven, is die afhankelijkheid een kracht waarop we kunnen steunen. Binnen het Koninkrijk is er zoveel meer dat ons met elkaar verbindt dan dat ons van elkaar scheidt.

Het afgelopen jaar heeft ons eiland zich weer vrijgevig en solidair betoond. Zoveel eilandgenoten hebben zich belangeloos ingezet voor een goede zaak. We hebben daar mooie voorbeelden van kunnen zien tijdens het recente koninklijke bezoek van prinses Beatrix aan Curaçao. Of dat nou de dappere actie van de 10-jarige Oscar was die spontaan besloot te helpen bij het redden van een flamingo, die daarna Oscars naamgenoot werd, de continue inzet van medewerkers van organisaties tegen huiselijk geweld en kindermishandeling of het initiatief van buurtbewoners die door samen te werken een voedselbos konden aanleggen dat nu dagelijks voorziet in vers fruit en verse groenten. Al deze voorbeelden hoe groot of klein dragen bij aan verbondenheid en hoop waar het Kerstverhaal symbool voor staat. Dat maakt mij als jullie Gouverneur trots en ook dit is iets om te koesteren.

Noodgedwongen wordt onze individuele vrijheid nog steeds beperkt door de maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus en die soms zware gevolgen hebben. Met zijn allen kunnen we die beperkingen aanvaarden, in plaats van ze te ondergaan. Vrijheid is alleen maar zinvol wanneer we die samen kunnen beleven en inzetten voor het welzijn van anderen, en in het bijzonder van de hele Curaçaose samenleving. De dag komt dat we opnieuw ongedwongen met elkaar kunnen omgaan; dat grootouders hun kleinkinderen op schoot kunnen nemen; dat we zonder beperkingen in de kerk, synagoge, moskee en tempeldiensten kunnen bijwonen, samen van een mooi optreden kunnen genieten en in alle vrijheid feest kunnen vieren. Deze periode vraagt veel van eenieder, maar ik vraag u om vol te houden. Ik hoop op u te mogen rekenen, om ook op Curaçao het virus helpen terug te dringen. Dat is in het belang van iedereen; van mensen die ziek of kwetsbaar zijn en van hen die zich zorgen maken om hun naasten.

Wij kijken met u uit naar volgend jaar. Een jaar, waarin we de toekomst en hopelijk ook elkaar weer ten volle kunnen omarmen!

Mijn echtgenoot Herman en ik wensen u allen, waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn, een gezegend Kerstfeest.

U bent in mijn gedachten.

Bron: Kabinet Gouverneur

18 reacties

 1. In ieder geval zijn wij als lieve Landgenoten in haar gedachten. Met alle respect ik hoop dat bijna meer dan 40% van haar Landgenoten toch een feestelijk kerstmaal hebben mogen nuttigen.

  Wij hebben in ieder geval zoals we elk jaar doen weer 20 voedselpakketten rondgebracht in het Oostelijk gebied. Elk gezin kennen wij, zij hebben niets! Het wordt met de dag erger.
  Overigens waren wij niet de enigen hoor. De caritas is druk bezig.
  Dus praat me niet van deze vrouw noch over de rest in regering en Staten.
  Ik kots van die schooiers zoals@ Kaat zij noemt, waar ik me bij aansluit.

 2. LOL su altesa majestad Wout L. doet wel wat voor “buchi en Judeska. Ze hangt leuke lichtjes op in haar palasio royal! Betaald door het rijk natuurlijk!
  Ha haha ha ha! Our leaders eat first and a lot!!! Je Ziet de buiken en bolle toeten met de week groeien!

 3. “Leaders eat last”
  Volgens deze definitie hebben we dus geen leiders op Curaçao.
  Ze graaien, vreten, f&ffen, reizen, en salariëren & bonussen alles weg om vervolgens naar Nederland te wijzen dat die meer geld moet sturen!

  Zonder deze “leiders” zou Curaçao heel wat geld uitsparen, en je zou niet eens merken dat ze er niet meer zijn. Ze doen geen donder, ja voor henzelf wel natuurlijk en hun f&f .

 4. “Het probleem is alleen dat nobody cares!
  Als zij het echt ‘hart ‘ voor haar gemeenschap zou hebben dan zou zij niet zulke onzin uitkramen.”

  eens: talk the talk en walk the walk. Wat heeft de gouverneur zelf gedaan om de gemeenschap te ontlasten? Salaris ingeleverd? Minder gaan reizen? Minder kerstversiering? Leaders at last!

 5. Uiteraard hoop ik dat het niet zover komt.
  Maar:
  Hoeveel auto’s gaan de toestand van de wegen overleven als er niets aan gedaan wordt?
  Hoeveel gaan er, vanaf de reguliere school, met succes een vervolg opleiding (off island) volgen?
  Hoe gaat 35% van de bevolking de eindjes aan elkaar knopen zonder hulp van Nederland?
  Hoe gaat aqualectra en gezondheid hun diensten aanbieden als ze geen geld uit de bevolking kunnen krijgen?
  We zitten op de weg van het room scenario en zeker niet op een weg die ons van die bestemming haalt.

 6. Het lijkt me niet dat mw de gouverneur ergens anders dan in haar palace woont @sonia.
  Natuurlijk kent haar ghost writer de situatie. Het probleem is alleen dat nobody cares!
  Als zij het echt ‘hart ‘ voor haar gemeenschap zou hebben dan zou zij niet zulke onzin uitkramen.
  Ook dat er vanaf januari geen voedselpakketten meer worden uitgedeeld. Maw de tienduizenden mensen die ervan afhankelijk zijn mogen op zijn zachts gezegd verrekken.
  Werk is er niet, kinderen mogen weer zoals vanouds zonder eten naar school gaan en afhankelijk van de welwillendheid van de docent zijn.
  Schoften zijn het geloof me.

 7. In ieder geval, is haar toespraak veel beter geschreven als die van de Koning. Maar het ziet wel uit dat de schrijver en de Gouverneur niet op Curacao wonen. Duidelijk is dat ze de realiteit, de situatie, niet kennen.

 8. Landgenoten,
  Het inkomens verschil gaat verder oplopen.
  Er is een mogelijkheid dat er op middellange termijn geen geld meer uit gegeven hoeft te worden aan de onderstand, deze groep zal door natuurlijk verloop (sterven /verhongeren) op houden te bestaan.
  De minister van verkeer heeft het toegestaan om extreme terijnwagens, waarbij de wielen en vrije slag van 50 cm kunnen maken, toe te staan. Zijn verwachting is dat de files de komende jaren beduidend minder worden, om twee reden, de wegen zullen niet meer bereikbaar zijn voor normale auto’s en een kleiner deel van de bevolking zal nog maar in staat zijn een auto te betalen.
  De kans dat uw kind het eiland af kan om te studeren wordt kleiner.
  Om de verspilling van geld in het onderwijs een halt toe te roepen is het plan van de minister;
  Het complete onderwijs in Papiaments.
  De leer boeken moeten met Google translate vertaald worden en uit geprint.
  Nederland gaat een keuze vak worden maar gaat in Papiaments gegeven worden, om de kans van slagen te vergroten.
  Dit betekent ook dat er niet meer in Nederland verder te studeert kan worden. (Er was maar een succes percentage van minder dan 20%)
  Studeren is niet iets voor normale mensen,
  Dus daarmee wordt gestopt.
  Studeren is voor die die de studie kunnen betalen.
  De kans is groot dat aqualectra gaat stoppen met leveren van elektrischiteit aan de wijken die veel lek verlies hadden. De zelfde wijken krijgen voor water nog maar 1 centraal punt om jerrycan’s te vullen. Aqualectra hoopt dat deze maatregelen voldoende zijn om een faillissement te voorkomen.
  Landgenoten ik wens u veel sterkte en mijn Vrienden en Familie welke niet door maatregelen slechte economie getroffen worden een zalige kerst.

 9. Kabinet Pisas is zeker voortvarend aan de slag gegaan.
  Met f&f plaatsen, lintjesknippen en in dure restaurants eten!

  En de gedichte gaten? Alles ligt weer open! De wegen zijn een desaster!

 10. En onze gouverneur van CURACRIM LUSILLE GEORGE WOUT heeft het voor geschreven lijstje en op gesteld door Holle Snolle van Rijn perfect uit gesproken, alleen ze had beter niet de naam van haar man de regerings bouw oplichter en klusjes uitgever aan F&F Herman George niet in haar kerst toe spraak moeten uitspreken, alleen al door de niegisch naam Herman George is de hele kerst rede naar de galemische gegaan. prettige Kerst Herman, toegewenst van de man die je weg stuurde van je kantoor ondanks hij 1 dag en nacht gewerkt had aan bouw offerte’s voor jouw div bouw projecten. Je had de werken al aan je F&F uit besteed, maar omdat je een wit voetje bij mijn vriend Papy Jeseroen wilde halen deed je net of je het mij gunde, je oast en hoord precies bij dat zooitje regering wart nu aan de macht is. maar er komt een tijd van boontje komt om zijn loontje en dat duurt niet lang meer.

 11. Kabinet pisas voortvarend aan de slag gegaan, dat zou je zo wel kunnen zeggen ja. U weet ook van de gevmin in Den Haag toch?? pietersz manga die er 3x ‘n potje van mocht maken?? pias zelf met banen uitdelen, cooper die uit z’n nek lult met z’n plannen en die gekwalificeerde mensen in de luren legt, maar die heeft van Ned niets nodig, maar ondertussen. Voortvarend kabinet, pret kabinet. Dat is ‘t. Dank u voor de Kerstwensen , wat uw persoonlijke omstandigheden ook moge zijn.

 12. We zijn wederom getroffen,
  We hebben wederom het kortste eind in handen.
  Voor de rest een kleine opsomming van punten die wel verbetering kunnen gebruiken.
  Maar de regering Pisas is ermee bezig.
  Right, de opsomming van dingen die verbeterd kunnen kan wel uitgebreid worden.
  Sterker nog als het gaat over dingen die adequaat geregeld zijn is het lijstje veel korter.
  De F&F zijn u dankbaar. Klaar.
  Kunnen we er wat aan doen?
  Natuurlijk maar dan moeten we F&F vergeten.
  Dat kan natuurlijk niet.
  Dus wat gaan we doen?
  De inkomens kloof nog verder op laten lopen.
  Er is toch niets belangrijker dan F&F. Tog?

 13. Curaçao kent vele “zoete broodjes bakkers”.

  Lucille Wout, de echte kerstgeest is niet in gedachten bij de minder bedeelde mens zijn, de kerstgedachte is: Nodig eens een zwerver, een alleenstaande pro pauver moeder, en een choller uit in uw paleis met kerst!!

  Ik zou zeggen steek nog wat kerstverlichting aan!

 14. Wat mevr de gouverneur brabbelt is vooral gebrabbel, ik neem aan dat v Rijn het epistel heeft opgemaakt?
  Of heeft mevr haar eigen speech writer, lol.

 15. “Het kabinet is voortvarend aan de slag gegaan met het uitvoeren van de gemaakte afspraken met Nederland “. Met de kerst wordt de wereld vaak een beetje mooier voorgesteld dan de werkelijkheid maar om nu leugentjes te gaan vertellen gaat wel erg ver.
  Een mooie toespraak maar de alinea over ons kabinet had wel wat realistischer gemogen.

 16. wederom een niets zeggende speech, van een dame die zich niet geroepen voelt om tjdens een pandemie een deel van haar eigen salaris en privilleges op te geven. Leaders eat last, maar het is duidelijk dat onze gouverneur tijdens de feestdagen geen honger hoeft te lijden in tegenstelling tot een aanzienlijk deel van de bevolking

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties