28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Schokkend wat zich afspeelt binnen ons Koninkrijk

HomeMediaAlgemeen nieuwsOpinie | Schokkend wat zich afspeelt binnen ons Koninkrijk

Door Dagmar Oudshoorn

Dagmar Oudshoorn, directrice Amnesty International Nederland

Vorige week bezocht ik met Amnesty-onderzoeker Yara Boff Tonella Curaçao en Aruba. We waren daar naar aanleiding van ons rapport over de slechte situatie van Venezolanen die bescherming zoeken op Curaçao. De verhalen die ik van Venezolanen en mensenrechtenorganisaties hoorde waren weer schokkend. Toch maakte dit bezoek mij ook duidelijk dat de situatie op de eilanden niet zwart-wit is.

Wat mij meteen opviel, was hoe moeilijk het is voor de eilanden om zelf het hoofd boven water te houden. Corona heeft de armoede enorm vergroot. Ongeveer de helft van de inwoners van Curaçao is afhankelijk van voedselbonnen. De opvang van gevluchte Venezolanen komt daar bovenop – een opgave die het land niet alleen aankan.

De armoede voedt de onverdraagzaamheid. En dat heb ik helaas nu ook met eigen ogen gezien. Ik zag een Venezolaanse vrouw die vertelde hoe ze werd vastgezet in de vreemdelingenbarakken op Curaçao, werd vernederd, en vreesde dat haar kinderen worden uitgezet naar de ellende in Venezuela. Een land waar mensen sterven aan honger, simpele medicijnen niet verkrijgbaar zijn en waar (staats)geweld constant op de loer ligt.

Een jonge jongen, amper achttien, die in de Arubaanse vreemdelingenbarakken is opgesloten, liep verdwaasd rond met een formulier om asiel aan te vragen, hopend dat hij niet werd teruggestuurd. De wetenschap dat wij vrij weglopen en hij daar die nacht, en waarschijnlijk nog vele nachten, tussen andere opgesloten Venezolanen, waaronder ook veroordeelde criminelen, moest doorbrengen. En dat de kans dat hij bescherming vindt op Aruba nihil is: zowel op Curaçao als Aruba krijgt zo goed als niemand bescherming. In plaats daarvan worden ze opgesloten en uitgezet als criminelen.

Maar verschillende Curaçaoënaars stelden ons de begrijpelijke vraag: Waarom zou je je het lot van een ‘buitenstaander’ aantrekken als je je eigen kinderen niet eens kan voeden? Dat wij ons nu richten op de positie van Venezolanen houdt voor mij niet in dat we de noden van anderen niet zien. Ik wil niet in tegenstellingen denken, dit gaat over mensenrechten voor iedereen.

Ik kan een deel verklaren, maar het rechtvaardigt niet dat kinderen zonder ouders worden opgesloten en uitgezet, dat Venezolaanse mannen naakt kikkersprongen moeten maken in de vreemdelingenbarakken en hele groepen op het vliegtuig worden gezet zonder de kans te hebben gehad om bescherming aan te vragen.

Dagmar Oudshoorn en Yara Boff Tonella bij de waarnemend Gouverneur van Curacao

Helaas weigerde de Curaçaose regering het gesprek met ons hierover aan te gaan. Maar het gaat mij niet alleen om Curaçao, ook de Nederlandse overheid draagt hier verantwoordelijkheid. Zij biedt hulp om nog meer Venezolanen op te pakken, op te sluiten en uit te zetten. En het gaat me om het Koninkrijk der Nederlanden. Dat zou zich moeten schamen dat we dit binnen de Koninkrijksgrenzen toelaten. Van ons, Amnesty, zijn ze voorlopig nog niet af.

Deze bijdrage is een het blog van Dagmar Oudshoorn over het werkbezoek dat zij met Amnesty-onderzoeker Yara Boff Tonella aan Curaçao en Aruba bracht.

Bron: Www.amnesty.nl

13 reacties

 1. Schokkend is ook, dat tante troela met geen woord rept over de rootcause van alle ellende op deze eilanden. Een zeer egocentrisch en f&F gezind bestuur, dat graag reist, aanmoedert, en uitstelt, afspraken niet nakomt,.

  Dat stukje wordt graag overgeslagen om vervolgens een kortsluiting te maken naar Nederland.

  Zegt Dagmar oudshoorn eigenlijk dat Curacao geen autoriteit en zelfbestuur heeft, of die bestuursverantwoordelijk nooit neemt?

 2. Schokkend is idd, zoals Dislect dat zo mooi verwoord, we op Curaçao een feodaal stelsel hebben van wet- en burgerminachtende bestuurlijke “toppers” waardoor armoede, verloedering, verpapering, en ruïnering van het eiland zo uit de hand lopt.

  Een land waar een door nepotisme geplaatste topper 1 tot 2 miljoen verdient, het zij als CEO, of Minister met toko, of RvC die miljoenen Bonussen opstrijkt a kuesta van de pensioenspaarder, een minister van hodekashon di rondreist met een luxe alsof ze minister van de Verenigde Arabische Emiraten is. Een ceo van elkra die je drie dagen laat creperen zonder stroom, zonder compensatie.
  En dan een overheidsethos waar de hoogste deugd burgers latennwachten en met een kĺuitje in het rietsturen is.

  Miljoenen schade berokkenen deze ministers de bevolking elke maand weer.
  Bezem door Fòrti halen.

 3. Was het allemaal maar zo zwart-wit of wit-zwart. Ze komen in een boot met witpoeder, apen en andere exotische dieren. Denkend daarmee geld te verdienen om hun voedsel te verkopen. Drugs zijn illegaal, apen zijn beschermde dieren en exotische dieren moet je aanmelden bij de douane. En ja dan worden ze op een plaats vast gehouden waar ze niet weg kunnen. Het zijn geen gevangene, het zijn illegalen. Dagmar, je heb gelijk dat kikkersprongen laten doen eigenlijk niet kan. Maar om ze daarvoor vrij te laten in een door het land betaalde 3 sterren hotel om de assielaanvraag hier af te wachten? Ooit gehoord dat we die niet hebben hier? Wel een immigratie wet die aangeeft dat je wel een aanvraag kan doen voor een verblijfsvergunning, maar die in het buitenland moet afwachten. Wat nu als die aanvraag is ingezet en we ze alvast naar het buitenland brengen om daar de aanvraag af te wachten.
  O ja, is Dagmar al in Caracas geweest om daar te spreken met de buitenlandse illegalen?

 4. Schokkend wat zich hier, in dit deel van het koninklijk afspeelt.
  Inderdaad schokkend dat een elite als een feodaal stelsel zich heeft kunnen ontwikkelen.
  Het is schokkend dat het veel overeenkomsten heeft met de middeleeuwen in Europa: een stelsel van geconcentreerde macht en bezit bij mensen die zich “verheven voelen”. Een stelsel waar het algemeen belang het belang van de elite is.
  Een stelsel dat het belang van de meerderheid kan negeren.
  Een “modern” stelsel van heer en horige.
  Zelf het onderwijs vertoont parallellen;
  Gericht op het instand houden van de situatie en zeker niet op persoonlijke verbetering.
  Verwonderlijk dat dan 50% van de bevolking afhankelijk is van een aalmoes?
  Verwonderlijk dat dan niet gezorgd kan worden voor vluchtelingen?
  We hebben al paupers genoeg van ons zelf.
  Inderdaad; “Schokkend wat zich afspeelt binnen ons Koninkrijk”
  O dat bedoelde u niet, sorry.
  Maar u bent wel van mening dat Nederland er wat aan moet doen?
  Ik ook.

 5. NL moet gewoon vasthouden aan de terugbetaling van de lening, beginnende in april 2022 zoals de vw was.
  Dan maar rondjes ministeries en overheids nv’s.
  Schuld is schuld, regel is regel. Niets meer en niets minder!

 6. Grappig dat waneer het gaat om de “hete kastanjes” uit het vuur te halrn, ALTIJD met het beschuldigende vingertje naar nederland gewezen wordt.

  Is het niet UITGEREKEND dit paljas kabinet dat de mond VOL had over autonomie?

  Nou, mooi moment om te laten zien dat je voortvarend te werk gaatven zelf eea probeert te verbeteren.
  Als we er hier niet helemaal uitkomen, dan zal nederland heus wel bijspringen als er in ieder geval goede wil getoond wordt.

  Maar met dit pretkabinet wordt er vooral aan verbetering van f&f gedacht.

  Weg met dit zootje!

 7. “Ongeveer de helft van de inwoners van Curaçao is afhankelijk van voedselbonnen.” Het is jammer dat deze mevrouw ook niet over een eerlijke inkomensverdeling en overvol overheidsapparaat heeft gehoord.

  Het is wel jammer voor veel van deze vluchtelingen dat ze ook met de feestdagen opgesloten blijven. Heb begrepen dat momenteel 22 mannen en 11 vrouwen in de barakken vastzitten.

  Zou het land failliet gaan als we deze 33 vluchtelingen elk $1000 geven en hen op het vliegtuig zetten om kerst met hun gezin te vieren?

 8. Deze boeven regering ging wel het gesprek aan met de andere boeven regering in Venezuela over het terug brengen van de Venezolanen die hier vast zitten. Die maduro komt beter in het straatje van pas, soort zoekt soort, en hij , maduro is de schuld van al deze problemen laat die muts daar maar klagen.

 9. Typisch gevalletje weer!
  De regering Pisas zwijgtbin alle toonaarden, weigert een gedprek aan te gaan, verzaakt al haar verplichting inzake mensenrechten, en deze tante troela, dikbetaald door Amnesty International wijst met haar vinger naar Nederland. (Niet dat nederland nou zo’n brave Hendrik is, waar alles perfect loopt).
  Het is altijd de schuld vanneen ander.

  Zéér zwak en laf en tekenend overigens dat kabinet Pisas nul op rekest geeft.
  Je hebt er niets aan.

  Waar zou Pisas de kerst doorbrengen? Welke hoerenkast wordt bezocht? Of laat hij ze ophalen?

 10. Het is de deur open zetten voor de volgende klaagzang naar Nederland;
  We kunnen niet eens voor de eigen bevolking zorgen dus de Venezolaanse vluchtelingen als volgende onderhandelings chip.
  De regering staat je niet te woord omdat ze dan het niet voor hun bevolking kunnen zorgen moeten toegeven.
  Dit terwijl de F&F dik en rond zijn.
  Waarom kan is de situatie als het nu is?
  Corona is alleen een aanjaager in het proces.
  Het wegvallen van de rafinaderij was een bekend gegeven waar niets mee gedaan werd.
  Oplopen van de transport kosten bekend gegeven waar niet op geanticipeerd is.
  Er is nog nooit iets geweest als beleid. Of het zorgen voor F&F moet onder beleid of visie vallen.
  Er is geen probleem tot het probleem accuut wordt.
  Pappen en nathouden dat was en is het devies.
  Dit veroorzaakt alleen achterstand in onderhoud, een verhoging van kosten tot dat de kosten zo oplopen dat er niet meer geïnvesteerd kan worden.
  Dat en niets anders dan dat is de oorzaak van de problemen op de eilanden. Niets anders.
  Verandering, alleen mogelijk top-down met dezelfde top zal elke hulp of investering verdwijnen voor dat er verandering optreedt.

 11. “Waarom zou je je het lot van een ‘buitenstaander’ aantrekken als je je eigen kinderen niet eens kan voeden? ”
  wellicht vanuit het oogpunt van medemenselijkheid? Hoe kan het dat onze toppers eerste wereld salarissen ontvangen terwijl wij niet in staat zijn vluchtelingen te helpen in eerste levensbehoeften?

  “Helaas weigerde de Curaçaose regering het gesprek met ons hierover aan te gaan. ”
  heeft de Curacaose regering aangegeven waarom zij niet in gesprek wilde gaan? Schaamte zoals gewoonlijk? De eerste stap om een probleem op te lossen is het probleem erkennen en daar zijn wij in Curacao nooit zo goed in: wij wijzen liever naar iemand anders

 12. …..”Helaas weigerde de Curaçaose regering het gesprek met ons hierover aan te gaan”…..

  Spreekt boekdelen over onze ” gobièrnu”

  ….”Maar het gaat mij niet alleen om Curaçao, ook de Nederlandse overheid draagt hier verantwoordelijkheid”….

  Beste Dagmar Oudshoorn, wie is minister van justitie, sociale zaken en welzijn? Een nederlandse minister of Pik Pisas en nog een f&f minister?

  …”De nl overheid biedt hulp om nog meer Venezolanen op te pakken, op te sluiten en uit te zetten”…..

  Daar gaan we weer…..

  ….” En het gaat me om het Koninkrijk der Nederlanden. Dat zou zich moeten schamen dat we dit binnen de Koninkrijksgrenzen toelaten. Van ons, Amnesty, zijn ze voorlopig nog niet af”….

  Je blaft tegen de verkeerde boom Dagmar,
  Je moet bij Cooper en Pisas zijn!!!
  Nederland heeft ontzettend veel steun gegeven opdat eea geregeld kan worden op de eilanden, oa medische hulp, voeding, medicijnen etc etc., hoeveel vluchtelingen logeren er bij jou thuis?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties