30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 18:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Knack | Europese Commissie wil strijd tegen witwaspraktijken opvoeren

achterpoortjes en cryptomunten moeten worden aangepakt

De Europese Commissie heeft dinsdag een nieuwe batterij voorstellen op tafel gelegd om de samenwerking van de lidstaten in de strijd tegen witwaspraktijken en terreurfinanciering aan te snoeren.

Het dagelijks bestuur van de Europees Unie wil onder meer een nieuw Europese agentschap, de aanpak van cryptomunten en een plafond van 10.000 euro voor transacties in cash.

Op Europees niveau bestaat al een kader voor de strijd tegen witwassen, maar in de praktijk profiteren criminele organisaties nog steeds van de verschillen in aanpak in de lidstaten en tal van achterpoortjes om illegale opbrengsten in het financiële systeem en de reguliere economie te pompen. Bovendien moeten er nieuwe uitdagingen, zoals cryptomunten, aangepakt worden.

- Advertentie -

‘We hebben de voorbije jaren enorme stappen gezet en onze regels behoren nu al tot de strengste ter wereld, maar ze moeten consistent toegepast worden en er moet nauwgezet toezicht uitgeoefend worden om ervoor te zorgen dat de regels ook echt doeltreffend zijn’, lichtte vicevoorzitter Valdis Dombrovskis toe.

Volgens de Europese politiedienst Europol zijn verdachte geldstromen goed voor ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie, of zo’n 130 miljard euro. ‘De omvang van het probleem mag niet onderschat worden’, waarschuwde eurocommissaris voor Financiële diensten Mairead McGuinness.

Volgens McGuinness dringt meer toezicht en coördinatie op Europees niveau zich op. De huidige richtlijn laat de lidstaten ook te veel manoeuvreerruimte. Daarom wil de Commissie met meer dwingende verordeningen werken. De blikvanger is die over de oprichting van AMLA, een Europese autoriteit van 250 man sterk die vanaf 2024 toezicht moet houden op de toepassing van de Europese regels en het werk van nationale autoriteiten moet coördineren. Over bepaalde bijzonder riskante financiële instellingen zou AMLA bovendien zelf rechtstreeks toezicht uitoefenen.

Daarnaast is er een nieuwe verordening die de regels over bijvoorbeeld de uiteindelijk begunstigde (‘beneficial ownership’), zorgvuldigheidseisen (‘due diligence’) en de bevoegdheden van de financiële inlichtingendiensten meer harmoniseert. De Commissie wil ook de bestaande nationale registers van bankrekeningen met elkaar verbinden en de gerechtelijke autoriteiten toegang verschaffen tot dit systeem.

- Advertisement -

Alle Europese regels worden ook van toepassing op de sector van de cryptomunten. Het moet er onder meer voor zorgen dat transacties in cryptoactiva als bitcoin volledig traceerbaar zijn en dat deze munten niet gebruikt kunnen worden om crimineel geld wit te wassen of terrorisme te financieren. Anonieme portefeuilles met crypto-activa worden verboden, net zoals ook anonieme bankrekeningen dat zijn.

Tenslotte breekt de Commissie ook een lans voor een Europees plafond op transacties in cash. Ze legt de limiet op 10.000 euro. In België en andere lidstaten ligt de lat al lager, maar in Kroatië bijvoorbeeld geldt een plafond van 15.000 euro en in één op drie lidstaten, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Cyprus, is er geen limiet.

De voorstellen moeten nog behandeld worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

Bron: Knack.be

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -