28 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

DG | Nederlanders genieten ondanks corona van vakantie op Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsDG | Nederlanders genieten ondanks corona van vakantie op Curaçao

Natasja de Groot | De Gelderlander

Jan Thiel Beach. © Romke Houtstra

De Antillen zijn populair deze weken als vakantiebestemming. Hoewel de besmettingen oplopen, maken vakantiegangers zich weinig zorgen. Met extra maatregelen hopen de autoriteiten het virus de baas te blijven en lokale ondernemers zien de Nederlanders maar wat graag komen.

Romke Houtstra (65) uit Den Haag volgt het nieuws over de besmettingen op Curaçao op de voet, maar zorgen over oplopende cijfers maakt hij zich niet echt. ,,Nee hoor, we zitten hier heerlijk bij Jan Thiel Beach op een zonnig terras met een drankje. Ik zag wel dat de besmettingen stijgen, maar met de ziekenhuisopnames valt het gelukkig mee”, vertelt Houtstra aan de telefoon.

Dit jaar vieren hij en zijn vrouw Caroline en hun twee kinderen Romke en Floor voor de derde keer kerst en oud en nieuw op het Caribische eiland. De eerste keer was in 2019, toen vanwege het lekkere weer, nu doen ze het om de lockdown in eigen land te ontvluchten. ,,In Nederland kun je helemaal niks”, verzucht hij.

‘Best druk’

Dat is op de Antillen wel anders: de horeca en winkels zijn open. Het is er volgens Houtstra ‘best druk’ maar desondanks heeft hij zich nog geen moment onveilig gevoeld. ,,De maatregelen zijn hier perfect. Veel toeristen zijn gevaccineerd. Iedereen heeft vooraf een PCR-test gedaan en moet zich na drie dagen nog eens laten testen. Wat ook fijn is: iedereen houdt zich aan de regels. Mensen dragen mondkapjes en houden afstand.”

Dat is in zijn woonplaats Den Haag wel anders, vindt hij. ,,Ik was laatst bij een tankstation. Veel mensen droegen geen mondkapje en stonden allemaal dicht op elkaar.”

Het gezin Houtstra op Curaçao. © Romke Houtstra

Het gezin Houtstra mag dan onbezorgd van hun vakantie genieten, intussen maken lokale autoriteiten zich wel wat zorgen over de coronacijfers. ,,Een beetje zorgen zijn er wel, ja. Overal lopen de besmettingen wat op”, zegt Hugo Clarinda, directeur van het Curaçao Tourist Board.

Maatregelen

Volgens hem zijn de besmettingen en de ziekenhuisopnames ‘onder controle’ en doen de lokale autoriteiten er alles aan om dat zo te houden. Zo zijn grote feesten geschrapt. Verder mogen toeristen die aan boord zitten van cruiseschepen, waar meerdere coronabesmettingen zijn geconstateerd, het eiland niet op. De schepen mogen wel aanmeren in de haven.

Horecaondernemer Jorrit Heekelaar, eigenaar van restaurant Karakter in Willemstad, is blij dat alles open is en hoopt vooral dat het zo blijft. ,,We zitten hier niet in zak en as door oplopende besmettingscijfers”, zegt hij.

Geërgerde reacties zoals in Antwerpen over de grote toestroom van Nederlanders die hun eigen land ontvluchten vanwege de lockdown zijn er volgens hem evenmin. ,,Nee hoor, we zijn blij dat Nederlanders komen. Het is natuurlijk wel zaak dat we voorzichtig blijven. Ons personeel draagt mondkapjes. En we zijn blij dat iedereen die het land binnenkomt wordt getest, en op de derde dag nog eens. Zekerheid heb je nooit. Maar het voordeel is dat we hier veel buiten kunnen doen.”

Dat veel Nederlanders nu graag naar de Antillen afreizen, merkt ook Patrick Claus. Samen met zijn vriendin verhuurt hij vier luxe appartementen en een penthouse op Curaçao. Die accommodaties zijn tot en met april zo goed als volgeboekt. Het geeft het ondernemersstel weer wat vet op de botten, na bijna een jaar lang geen toeristen ontvangen te hebben, door een harde lockdown en een negatief reisadvies van Nederland. Dat het virus oplaait, vindt hij wel spannend. Maar nee zeggen tegen toeristen, daar moet hij niet aan denken. ,,Wat ons betreft kunnen er niet genoeg toeristen zijn.”

Ondanks alle coronaperikelen lijkt het voor de toerismesector toch uit te draaien op een goed jaar. Volgens het toerismebureau zijn de voorzichtige schattingen dat de branche de laatste zes maanden van dit jaar zelfs beter heeft gedaan dan dezelfde periode in 2019.

Het gezin Houtstra gaat nog een paar dagen genieten op het eiland, laat vader Romke weten. ,,We gaan hier gezellig oud en nieuw vieren. We zouden naar een groot feest gaan, waar Gerard Joling zou optreden maar dat gaat helaas niet door. We hebben wel al netjes ons geld teruggekregen. Ach, het is al fijn dat je uit eten kunt en er volop vuurwerk is.”

Bron: De Gelderlander

14 reacties

 1. @ Loes,

  JIj hebt covid 2 x gehad, bijna dood gegaan en nog altijd bagatelliseer je covid ? Wil je nu soms applaus hebben ?
  Hoe ongelofelijk dom kun je wel niet wezen ?
  Wist jij van tevoren dat je covid zou overleven ? Vrees van niet.
  En na de eerste keer had je zoiets van: ‘dat doe ik nog maar een keer’.

  Kan aan mij liggen, maar mijn leven gaat ook gewoon door, doch ik gedraag me niet als een kip zonder kop. Ben gevaccineerd, hou me aan de voorzorgsmaatregelen en ben dus nog nooit besmet geweest.
  Wat doe jij dan fout dat je al 2 keer besmet bent geweest ?
  Of ben je net zoals Robin Fransman ? Gewoon volhouden dat je niet in de risicogroep zit………………….totdat ineens blijkt dat je er wel in zit ? Fransman kan het niet meer navertellen, corona werd zijn ondergang, terwijl hij zo overtuigd was van zijn gelijk.
  Je moet het helemaal zelf weten, maar gokken met je leven als inzet, zonder dat daar ook maar iets tegenover staat………………vergeet het maar, doe ik niet aan mee.

 2. de harde realiteit is dat Corona er waarschijnlijk nog een tijdje zal zijn en dat zeker in de winterperiode een hoop reizigers niet het risico zullen nemen om lange vliegreizen te maken om vervolgens ergens vast te komen zitten vanwege een positieve test. Het zou goed zijn als Chata gaat nadenken over een scenario B als het toerisme structureel minder wordt, maar Chata is vooral bezig met Curacao te promoten en is niet eens op de hoogte dat cruise toerisme zwaar vervuilend is

 3. William. wellus nietus.
  Is dat alles wat je kan schrijven.
  Je kan niet eens synoniemen onderscheiden.
  Si ik begrijp je bezwaar.
  Maar het is gewoon niet zo.
  Ik begrijp je angst.
  Maar het is niet zo.
  Ik heb corona nu 2 keer gehad.
  Ja bijna dood gegaan.
  Maar dan nog.
  Je mag je je kinderen niet belasten met iets van ouderen.
  Niet.
  Je moet zorgen voor je kinderen.
  Die zijn de toekomst.
  En met alles wat we doen met Corona.
  Nemen we dingen bij hun weg.
  Dat is waar het over gaat.
  En als ik me moet op offeren voor mijn kinderen dan meteen.

 4. Mooi! Blijven genieten, heel belangrijk. En aan de regeltjes houden, het kan, het moet. En het is beter. Fijne jaarwisseling, bon anja!

 5. Nieuw woord is ook Corona-asshole. Definitie is: “angsthaas, paniek zaaier, Lionfish, Joep Meloen, William en soort gelijken”. Ericlapas komt in de buurt daarvan.

 6. De laatste tijd zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen, zoals boosteren, wappies, en ga zo maar door. Bij dit alles mis ik wel een nieuw woord, corona-asos. Betekent asocialen die zich niet om de welzijn van anderen aantrekken maar hun vakantie behoeften boven alles laat gelden.

 7. Logisch dat mensen genieten, anders kom je deze kant niet op.

  Verder vertelt Clarinda een broodje aap verhaal dat de besmettingen en ziekenhuisopname’s onder controle zijn. Die vogel zit de boel gewoon te belazeren. Sorry voor het woord.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties