28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Manifest onderwijs naar Monk

HomeNieuwsManifest onderwijs naar Monk

Willemstad – Tijdens de vergadering van de docenten en Sitek gisteren in de sede van de onderwijsvakbond te Landhuis Steenen Koraal is een manifest opgesteld dat naar minister Carlos Monk van Onderwijs en naar alle schoolbesturen zal worden gestuurd.

Dat wist Darius Plantijn, de voorzitter van Sitek, tijdens een gesprek met het Antilliaans Dagblad te melden. De partijen krijgen dan twee weken de tijd om te reageren.

,,Blijft een reactie uit, dan zal het schooljaar 2012- 2013 met veel spanning en problemen beginnen”, aldus Plantijn.

Verschillende docenten hebben gisteren het werk neergelegd wegens onvrede over de huidige situatie binnen het onderwijs, waarbij zowel leerlingen als leerkrachten zich niet veilig voelen. De druppel was het incident van vorige week maandag toen de moeder van een leerling op hoge poten naar de lerares stapte omdat deze het kind een corrigerende tik op de vingers zou hebben gegeven. De discussie liep uit op een vechtpartij waarbij beide partijen door de politie zijn gearresteerd.

Afgelopen maandagavond werd een vergadering gehouden in de sede van onderwijsvakbond Sitek, waarbij later op de avond besloten werd om de volgende dag te staken.

,,Dit kan zo niet langer”, meldde Plantijn. ,,Op deze manier zenden wij een signaal uit naar de gemeenschap dat het geweld en de agressie op onze scholen ongekende en onacceptabele hoogtes heeft bereikt.”

Tijdens de vergadering gisteren had Plantijn ook even contact met minister Monk die tijdens het gesprek aangaf het eens te zijn met de strijd van de docenten en het probleem met agressie en geweld op scholen helemaal begrijpt. De minister werd uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomst in Landhuis Steenen Koraal, maar de minister meldde nog maar pas de post van minister van Onderwijs te bekleden en vandaag al andere dingen op de agenda had staan die zijn aandacht vergden.

In het manifest dat gestuurd zal worden naar de minister en naar de schoolbesturen wordt verwezen naar documenten, afspraken en wetgevingen van de laatste tien jaar tussen Sitek en de overheid. ,,We hebben nu het punt bereikt dat er íets moet gebeuren. Tijdens mijn bezoek aan de scholen afgelopen zondag is het mij opgevallen dat de toestand op onze scholen deplorabel is. Er zijn gaten in de omheining waardoor mensen zomaar op en af het schoolterrein kunnen wandelen. Veel scholen doen hun deuren ook niet op slot.”

De staking van de docenten heeft één dag geduurd. Vandaag wordt er op alle scholen weer normaal lesgegeven.

Niet alle scholen gesloten

Willemstad – Verschillende scholen hadden gisteren, op de dag waarop verschillende leerkrachten het werk neer hadden gelegd als protestactie tegen het toenemende geweld op scholen, toch nog hun deuren geopend.

Het Antilliaans Dagblad bezocht de scholen Kolegio San Dominico, M.M. Römerschool, Johan van Walbeeckschool, Berg Carmel College en Zwijssen. Al deze scholen hebben gisteren, ondanks de staking, toch besloten de deuren te openen en prioriteit te geven aan het kind.

Als eerste op de route was Kolegio San Dominico in Montaña. In de schoolhal zat een groep leraren bijeen. De kinderen die normaal het schoolterrein en de lokalen domineren, waren er vandaag niet.

,,Er zijn geen kinderen komen opdagen. Ook de kleuterschool naast ons is leeg”, zo vertelt juf Urgelika.

Op de vraag waarom ze geen deel nemen aan de staking zeggen ze allemaal: ,,En de kinderen dan?” De strijd van de docenten snappen de leerkrachten van het Kolegio Dominico wel. ,,Wij hebben hier regelmatig te maken met vandalisme en geweld”, vertelt juf Urgelika. ,,Een schoolhoofd hebben wij op het moment niet. Zij heeft haar ontslag ingediend na herhaaldelijk bedreigingen te hebben gekregen.”

Een interimhoofd zwaait momenteel de scepter op de school op Montaña. ,,Het is heel triest dat wij de kinderen en onszelf niet de nodige veiligheid kunnen bieden”, zegt de leerkracht terwijl ze naar een gat in de omheining van de school wijst. Een enorm gat overigens, waar iedereen makkelijk doorheen kan. En dat is in het verleden ook vaak genoeg gebeurd. Nog niet zo lang geleden had de school met erge vandalisme te maken waarbij het werk van de kinderen werd vernield, samen met computers, laptops en meubels. ,,Om depressief van te worden”, vindt de leerkracht. ,,En dat is ook daadwerkelijk met één van onze collega-juffrouwen gebeurd. Die zit sinds februari thuis omdat ze depressief is geworden van de situatie bij ons op school.”

Een ander punt wat van essentieel belang voor de school is, is het omliggende terrein. ,,Voorheen konden wij vanuit hier naar de kleuterschool kijken, maar door de steeds erger wordende bebossing, is dat nu niet meer mogelijk. En het geld dat wij krijgen is niet genoeg om het terrein en de school op te laten knappen”, aldus het interim-hoofd van Kolegio San Dominico.

Op de Römerschool aan de Magdalenaweg zijn alle leerkrachten en kinderen gewoon komen opdagen. Groep zeven had gisteren het verkeersexamen en in de ochtend werd er op de school ook een informatiebijeenkomst gehouden voor de ouders van de nieuwe kleuters. ,,Wij kunnen de leerlingen niet in de steek laten”, zegt een leerkracht. ,,Wij snappen wel waarom er wordt gestaakt, maar bij dit soort situaties wordt het kind altijd de dupe. Dat moet je zien te voorkomen.”

Op de Johan van Walbeeckschool in Mahaai staat het schoolhoofd; mevrouw Sanches- Koffi het Antilliaans Dagblad te woord. Ook deze school heeft haar deuren, ondanks de staking, geopend. Door een foutieve berichtgeving bij radiozender Dolfijn FM waarin werd gemeld dat de school gesloten zou zijn, zijn verschillende kinderen echter niet komen opdagen. Andere kinderen die wel zijn komen opdagen, maar zagen dat anderen er niet waren, hebben hun ouders gebeld, die hen vervolgens weer hebben opgehaald. Twee andere leerkrachten waren ziek. ,,Maar de leerlingen die er wel zijn, krijgen gewoon les”, aldus het schoolhoofd.

Op de vraag waaraan het zou liggen dat geweld en agressie steeds meer toeneemt op scholen, antwoord Sanches-Koffi resoluut: ,,Opvoeding. Ouders verwennen hun kinderen met heel veel materiële dingen en denken dat dit ‘quality time’ tussen ouder en kind kan vervangen. Zo werkt het natuurlijk niet.

Sanches-Koffi vertelt dat zij gelukkig in haar periode op de Johan van Walbeeckschool, zes jaar als schoolhoofd en daarvoor ook enkele jaren als docent, nooit geconfronteerd is geweest met geweld. ,,Op onze school krijg je dat niet snel denk ik. Kinderen spreken je wel tegen als je iets zegt, maar onbeschoft worden ze niet snel. En vechtpartijen krijgen we al helemaal niet.”

Op het Berg Carmel College in Kwartier zijn gisteren verschillende kinderen komen opdagen. De meeste docenten waren ook aanwezig. ,,Een paar zijn wel gaan staken”, vertelt schoolhoofd Cynthia Tjoen Tak Seu. ,,Maar dat is ieders recht.”

Op deze school in Kwartier krijgen de docenten niet of nauwelijks te maken met geweld. ,,Met vandalisme hebben we wel een aantal keer te maken gehad. Om het gevoel van veiligheid op de school te verbeteren ben ik nu bezig met het proces om beveiligingscamera’s op de school te installeren. Ik verwacht dat met ingang van het nieuwe schooljaar de camera’s geplaatst zullen zijn.”

Waar zou het toenemende geweld en de agressie aan liggen?

Schoolhoofd Tjoen Tak Seu legt uit: ,,Kijk maar naar onze politici. Die kafferen elkaar ook constant uit. Is dat een goed voorbeeld voor onze jongeren? Wat voor lering zouden ze daaruit trekken? Kinderen volgen door voorbeeld, dus als volwassenen, die verantwoordelijk achten te zijn, op die manier met elkaar omgaan, wat voor verwachting kunnen wij dan bij de jeugd plaatsen?

Tot slot een bezoek aan het Zwijssen College in Steenrijk. De school is in het verleden verschillende keren negatief in het nieuws verschenen wegens vechtpartijen en vandalisme. Schoolhoofd Eunice Martis, die nog maar een jaar geleden als hoofd werd aangesteld, bevestigt dit. ,,Ja, we krijgen hier regelmatig met geweld te maken.” De school krijgt ook regelmatig controles van de politie. ,,Maar deze controles hebben nooit wat opgeleverd. Nooit zijn er wapens bij de kinderen geconfisqueerd.”

Volgens Martis ligt het toenemende geweld ook aan de opvoeding die de jeugd vandaag de dag geniet. ,,Ouders dumpen hun kinderen elke dag op school, zonder daadwerkelijk bewust te zijn van het belang van het onderwijs.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties