29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 14:25

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGeen nieuwe skimgevallen

Geen nieuwe skimgevallen

WillemstadBij de Girobank, RBC en Banco di Caribe zijn geen nieuwe gevallen van skimming geconstateerd. Dat werd bekendgemaakt tijdens een gesprek met deze drie banken.

In de strijd tegen skimming hebben alle banken maatregelen getroffen om hun klanten te beschermen. Bij skimming wordt een apparaat aan de ATM-machine geplaatst waarmee de gegevens van de klant zoals bijvoorbeeld de pinpas kan worden gelezen.

Enige tijd geleden zijn veel mensen die klant zijn bij Girobank, Maduro & Curiel’s Bank, Banco di Caribe en RBC (voorheen RBTT) hier slachtoffer van geworden.

,,Dat skimming op dit moment nog plaats vindt, kan zo goed als helemaal worden uitgesloten op dit moment”, zegt Eric Garcia, de directeur van de Girobank tijdens een gesprek met het Antilliaans Dagblad.

,,Alle banken hebben hun machines gecheckt om te kijken of er een skimmingapparaat aan is verbonden.”

Wat volgens de Girodirecteur wel kan gebeuren is dat de passen die in het verleden zijn geskimd alsnog kunnen worden gebruikt om geld, hier of in het buitenland, mee op te nemen. ,,Als de klant geen maatregelen treft en zijn pincode verandert of de rekening laat blokkeren, dan kan hij het slachtoffer blijven van skimming.”

De Girobank heeft aan al haar klanten het advies gegeven hun pincode te veranderen. Dit kan skimming voorkomen. Garcia legt uit: ,,Als vandaag op Curaçao alle klanten van alle banken hun pincode veranderen en er zich geen nieuwe gevallen van skimming voordoen, dan kan er niet illegaal geld worden opgenomen van hun rekening.”

De bankdirecteur geeft ook het advies om gebruik te maken van de dienst ‘Mobile Banking’. ,,Met deze dienst kun je je mobiele telefoon bij de bank registreren en krijg je elke keer dat er geld wordt opgenomen van je rekening, of het nou bij de ATM-machine is of bij een aankoop, een bericht op je mobiel.”

Het is dankzij de dienst ‘Mobile Banking’ dat de Girobank hoogte heeft gekregen van skimming bij de MCB-automaat bij Centrum Piscadera. ,,Een klant had op zijn telefoon melding gekregen van een opname, terwijl hij dit zelf niet had gedaan. De klant heeft meteen contact gezocht met de bank en wij zijn er bovenop gaan zitten. Hierdoor kon de schade worden beperkt”, aldus Garcia die het belang van het checken van statements benadrukt.

,,Heel veel mensen werpen niet eens een blik op hun statement als zij deze ontvangen. Op die manier kunnen mensen je makkelijk bestelen.”

Als andere maatregel heeft de Girobank haar opnamelimiet bij ATM-machines verlaagd tot vijfhonderd dollar. Ook zijn sommige landen, waar gevallen van skimming zich hebben voorgedaan, afgesloten voor opname. Het gaat om Colombia, Mexico, Venezuela en Sto. Domingo. ,,Gaat een klant naar één van deze bestemmingen, dan dient hij contact op te nemen met de bank. Wij zullen het voor de klant dan mogelijk maken om alsnog in deze landen geld op te nemen. Na de gewenste opname wordt het alsnog afgesloten en wordt verdere opname onmogelijk.”

Volgens de directeur van de Girobank maakt skimming bankieren steeds gecompliceerder. ,,Toen er nog geen ATMmachines bestonden, hadden wij dit probleem niet. De modernisering creëert dit soort problemen. Maar je kan ook niet stil blijven staan in de tijd en voor de klant is de ATM wel een zegen.”

RBC en BdC ook skimvrij

Angela Guiamo, de woordvoerder van RBC, wist tijdens een gesprek met deze krant te melden dat zij al meer dan twee weken geen nieuwe meldingen hebben gekregen van skimming. Bij vorige meldingen werden de pinpas van de klant direct geblokkeerd en moest de klant, indien opname gewenst was, dit bij de balie doen. Ook bij deze bank is de opnamelimiet bij de pinautomaten verlaagd.

Voor RBC-klanten is het mogelijk om maximaal vijfhonderd gulden op te nemen. Ook worden er in de strijd tegen skimming advies en tips aan klanten gegeven over hoe om te gaan met skimming en hoe dit te voorkomen.

Fons Simon, de directeur van de Banco di Caribe, was gisteren, wegens verblijf in het buitenland, onbereikbaar voor commentaar, maar zijn secretaresse die contact zocht met een andere directeur liet desgevraagd weten dat er zich geen nieuwe gevallen van skimming hebben voorgedaan.

De MCB was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties