28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 21:59

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen nieuwe skimgevallen

WillemstadBij de Girobank, RBC en Banco di Caribe zijn geen nieuwe gevallen van skimming geconstateerd. Dat werd bekendgemaakt tijdens een gesprek met deze drie banken.

In de strijd tegen skimming hebben alle banken maatregelen getroffen om hun klanten te beschermen. Bij skimming wordt een apparaat aan de ATM-machine geplaatst waarmee de gegevens van de klant zoals bijvoorbeeld de pinpas kan worden gelezen.

Enige tijd geleden zijn veel mensen die klant zijn bij Girobank, Maduro & Curiel’s Bank, Banco di Caribe en RBC (voorheen RBTT) hier slachtoffer van geworden.

,,Dat skimming op dit moment nog plaats vindt, kan zo goed als helemaal worden uitgesloten op dit moment”, zegt Eric Garcia, de directeur van de Girobank tijdens een gesprek met het Antilliaans Dagblad.

- Advertentie -

,,Alle banken hebben hun machines gecheckt om te kijken of er een skimmingapparaat aan is verbonden.”

Wat volgens de Girodirecteur wel kan gebeuren is dat de passen die in het verleden zijn geskimd alsnog kunnen worden gebruikt om geld, hier of in het buitenland, mee op te nemen. ,,Als de klant geen maatregelen treft en zijn pincode verandert of de rekening laat blokkeren, dan kan hij het slachtoffer blijven van skimming.”

De Girobank heeft aan al haar klanten het advies gegeven hun pincode te veranderen. Dit kan skimming voorkomen. Garcia legt uit: ,,Als vandaag op Curaçao alle klanten van alle banken hun pincode veranderen en er zich geen nieuwe gevallen van skimming voordoen, dan kan er niet illegaal geld worden opgenomen van hun rekening.”

De bankdirecteur geeft ook het advies om gebruik te maken van de dienst ‘Mobile Banking’. ,,Met deze dienst kun je je mobiele telefoon bij de bank registreren en krijg je elke keer dat er geld wordt opgenomen van je rekening, of het nou bij de ATM-machine is of bij een aankoop, een bericht op je mobiel.”

- Advertisement -

Het is dankzij de dienst ‘Mobile Banking’ dat de Girobank hoogte heeft gekregen van skimming bij de MCB-automaat bij Centrum Piscadera. ,,Een klant had op zijn telefoon melding gekregen van een opname, terwijl hij dit zelf niet had gedaan. De klant heeft meteen contact gezocht met de bank en wij zijn er bovenop gaan zitten. Hierdoor kon de schade worden beperkt”, aldus Garcia die het belang van het checken van statements benadrukt.

,,Heel veel mensen werpen niet eens een blik op hun statement als zij deze ontvangen. Op die manier kunnen mensen je makkelijk bestelen.”

Als andere maatregel heeft de Girobank haar opnamelimiet bij ATM-machines verlaagd tot vijfhonderd dollar. Ook zijn sommige landen, waar gevallen van skimming zich hebben voorgedaan, afgesloten voor opname. Het gaat om Colombia, Mexico, Venezuela en Sto. Domingo. ,,Gaat een klant naar één van deze bestemmingen, dan dient hij contact op te nemen met de bank. Wij zullen het voor de klant dan mogelijk maken om alsnog in deze landen geld op te nemen. Na de gewenste opname wordt het alsnog afgesloten en wordt verdere opname onmogelijk.”

Volgens de directeur van de Girobank maakt skimming bankieren steeds gecompliceerder. ,,Toen er nog geen ATMmachines bestonden, hadden wij dit probleem niet. De modernisering creëert dit soort problemen. Maar je kan ook niet stil blijven staan in de tijd en voor de klant is de ATM wel een zegen.”

RBC en BdC ook skimvrij

Angela Guiamo, de woordvoerder van RBC, wist tijdens een gesprek met deze krant te melden dat zij al meer dan twee weken geen nieuwe meldingen hebben gekregen van skimming. Bij vorige meldingen werden de pinpas van de klant direct geblokkeerd en moest de klant, indien opname gewenst was, dit bij de balie doen. Ook bij deze bank is de opnamelimiet bij de pinautomaten verlaagd.

Voor RBC-klanten is het mogelijk om maximaal vijfhonderd gulden op te nemen. Ook worden er in de strijd tegen skimming advies en tips aan klanten gegeven over hoe om te gaan met skimming en hoe dit te voorkomen.

Fons Simon, de directeur van de Banco di Caribe, was gisteren, wegens verblijf in het buitenland, onbereikbaar voor commentaar, maar zijn secretaresse die contact zocht met een andere directeur liet desgevraagd weten dat er zich geen nieuwe gevallen van skimming hebben voorgedaan.

De MCB was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -