27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:42

Laatste reacties

- Advertentie -

MAN en MFK willen standpunt Staten

partido MANlogo-mfkWILLEMSTAD — De Staten van Curaçao moeten zich uitspreken of zij nog steeds achter het besluit van de Eilandsraad van 4 september 2010 staan. Dit is de strekking van een motie die de fracties van MAN en MFK vanochtend hebben aangekondigd.

In het besluit sprak een meerderheid van de Eilandsraad, bestaande uit de MFK, MAN en PS zich uit opdat het toenmalige Bestuurscollege van Curaçao zich in zou zetten voor een beëindigingbepaling in de consensus-Rijkswetten en het opnemen van een procedure in het Statuut voor de onafhankelijkheid van Curaçao.
Het debat van vanochtend leek af en toe een geschiedenisles van alle ontwikkelingen op staatkundig gebied op Curaçao sinds 1993.
De strijd van Si en Nò, de strijd tussen voor- en tegenstanders van de staatkundige ontwikkeling op Curaçao bij het referendum van 2009, laaide vanochtend weer op.
Zo wilde MFK-leider Gerrit Schotte weten wat de vijf consensus-Rijkswetten met betrekking tot de politie, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, de Raad voor de Rechtshandhaving, Financieel Toezicht en Openbaar Ministerie, het eiland en haar bewoners sinds 2010 nu feitelijk hebben opgeleverd.
Hij drong er bij premier Ivar Asjes (PS) op aan om aan te geven welke ontwikkelingen op economisch en sociaal gebied de consensus-Rijkswetten het eiland hadden opgeleverd.

Schotte wees erop dat de koelkasten op het eiland nog steeds leeg zijn en verwees hierbij naar de campagne van het Si-kamp in 2009.
Maar onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, die in 2009 voorzitter was van de Si-campagne, wees erop dat Schotte en het beleid dat zijn regering in de periode van 2010 tot 2012 had gevoerd, ervoor hadden gezorgd dat deze koelkasten in brand werden gestoken.
Volgens Sulvaran maakte Schotte zich schuldig aan geschiedvervalsing.
Zo wees hij de MFK-leider terecht, nadat die had gesteld dat de Curaçaose delegatie bij de Slot Ronde Tafel Conferentie van 2010 het voorstel had gelanceerd voor een Koninkrijksconferentie, om de knelpunten in het Koninkrijk te bespreken.
Dit was volgens Sulvaran een voorstel van de commissie die het democratisch tekort in het Koninkrijk in kaart moest brengen.

Schotte beschuldigde de PS, zijn voormalig coalitiepartner, ervan dat de partij niet opkwam voor wat er in het besluit van de Eilandsraad van 2010 was opgenomen.

- Advertentie -

MAN-Statenlid Charles Cooper stelde dat als het aan hem zou liggen, de consensus-Rijkswetten in de spreekwoordelijke prullenbak zouden verdwijnen.
Hij hield een pleidooi opdat Curaçao, net zoals de Nederlandse Antillen, in zijn eigen wetgeving zijn eigen zaken zou regelen.

Pais-leider Alex Rosaria stelde in zijn interventie dat de consensus-Rijkswetten hebben gewerkt. Ze hebben gewerkt volgens Rosaria door ervoor te zorgen dat het eiland, maar ook haar overheids-nv’s niet leeggeroofd kon worden.
Curaçao moet haar eigen verantwoordelijkheid nemen door ervoor te zorgen dat deze Rijkswetten overbodig worden.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe stelde op zijn beurt dat het weinig zin heeft om nu te bepalen wie er in de oorlog was geweest.

Dat heeft geen zin. Deze wetten zijn er. We hebben binnen de coalitie en in het regeerakkoord afgesproken dat wij in dialoog met onze Koninkrijkspartners kunnen gaan, hoe met deze wetten om te gaan. Dat is de afspraak. Als we er niet uitkomen, dan is er altijd een plan B.”

PNP’er Humphrey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vroegen zich af of de Staten geen andere prioriteiten hebben om over te vergaderen, zoals armoede, de creatie van banen en het belang van lokale gezinnen.
De consensus-Rijkswetten zijn volgens Davelaar om te voorkomen dat het land door Jokers geregeerd zal worden.

- Advertisement -

PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito, die als gedeputeerde van het eilandgebied Curaçao mede leiding heeft gegeven aan de staatkundige veranderingen op het eiland, stelde trots te zijn op wat zij toen heeft bereikt.
Maar zij hekelde de problemen die aanvragers van de vergadering van vanochtend, de fracties van MAN en MFK, na de start van het Land Curaçao het eiland hebben gebracht.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -