32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Isla-raffinaderij in opstartfase na gehele uitval stoomtoevoer

FOTO: ©2014 Knipselkrant Curaçao
FOTO: ©2014 Knipselkrant Curaçao

WILLEMSTAD — Door uitval van de gehele stoomlevering van de BOO-energiecentrale zijn gisteravond omstreeks acht uur de catcracker en de Crude Distiller 3 (CD3- installatie) van de Isla-raffinaderij abrupt tot stilstand gekomen. Dit laat Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha desgevraagd weten. “Gelukkig was er nog enigszins sprake van handhaving van de luchtdruk van 8 bar, waardoor de overige installaties draaiende in ‘circulation-mode’ – een veiligheidsmodus – konden blijven en niet uitvielen.”

Gijsbertha laat verder weten dat de raffinaderij gisteravond melding kreeg van Curaçao Refinery Utility (CRU) – die namens Refineria di Kòrsou (RdK) de BOO-energiecentrale exploiteert – dat er problemen waren met het regelaarsysteem, waardoor de benodigde druk van 18 bar wegviel en de twee bovengenoemde installaties ‘geforceerd uitvielen’.
Waarnemend plantmanager van de energiecentrale die de raffinaderij van stoom, stroom en water voorziet, Henny Barbolina, licht toe dat een module van een van de panels van het communicatie-regelaarsysteem stuk was en vervangen diende te worden.

Omdat de module stuk is gegaan, vielen de kleppen van de leidingen dicht en werd de gehele stoomtoevoer verbroken.
Door een ‘bypass’ konden we alsnog de 8 bar aan luchtdruk handhaven, terwijl de communicatie-module door een nieuwe werd vervangen.
De stoomtoevoer was dan ook omstreeks 21.30 uur weer hersteld
”, aldus Barbolina.

Gijsbertha verklaart dat, omdat er nog sprake was van een luchtdruk van 8 bar, een algehele uitval van de raffinaderij voorkomen kon worden.

- Advertentie -

Bij een algehele uitval, is vervolgens de opstartfase van langere duur waardoor de verliezen ook groter zijn.
Gisteravond is men om ongeveer tien uur weer met de opstartfase gestart.
Een abrupte uitval kan namelijk schade aan de installaties veroorzaken, die men pas tijdens de opstartfase kan constateren.
Het veiligheidssysteem zorgt er in dit soort situaties in ieder geval voor dat de overtollige gassen in de leidingen worden opgebrand, waar ook gisteravond sprake van was.
De verdere opstartfase zal vandaag worden voortgezet”

, aldus Gijsbertha, die voor het te perse gaan van deze krant geen update meer kon geven over de vraag of er nog mankementen door de abrupte uitval zijn geconstateerd.

De CD3-installatie zorgt voor verwerking van ruwe olie en de catcracker voor het ‘kraken van de olie naar witte producten, zoals diesel en benzine’.
Ook Barbolina laat weten dat de energiecentrale zich nog in een opstartfase bevindt.

Er wordt nu in ieder geval voldoende stoom geleverd waarbij ketel 80 weer in bedrijf is en ketel 74 opgestart wordt. Laatstgenoemde ketel zorgt voor reserve stoomtoevoer”, aldus Barbolina.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -