27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

MAN-coryfee: Werk niet samen met PS

HomeNieuwsMAN-coryfee: Werk niet samen met PS

Voorkeur voor MFK, PAR, MAN coalitie

WILLEMSTAD — Voormalig MAN-gedeputeerde en partij-coryfee Mayra Coffie stelt in een interne mail aan de partij dat er niet meer samengewerkt moet worden met Pueblo Soberano (PS) van Helmin Wiels. In de mail breekt Coffie een lans voor een samenwerking van de MAN met de MFK en PAR.

“Wij hebben de PS in de regering getolereerd, omdat wij ons werk moesten doen. Maar de verkiezingen zijn amper achter de rug en het gaat gewoon door. Hoe kunnen wij erop vertrouwen dat wij het volk een regering kunnen geven waardoor het besturen van het eiland probleemloos, duurzaam en met wederzijds respect zal gebeuren”

, aldus Coffie in de mail.
Zij stelt tevens er geen voorstander van te zijn om toe te treden tot een blok, waar ook Pais toe behoort.
Zij vraagt zich af of de blauwe partij er wel klaar voor is om met Pais samen te gaan werken.

Voormalig MAN-lid Eugène Cleopa brak met de MAN, wat tot de val van het kabinet leidde, en sloot zich hierna aan bij Pais.
Hij is nu een van de vier Statenleden van deze partij.

“Men zegt nu dat wij erbij moeten komen. Dit kan niet. Dat is een gebrek aan respect voor onze partij. Gisteren heb ik tegen een aantal partijmensen gezegd dat het erop lijkt dat wij gegijzeld worden. We lijken in een kooi opgesloten te zitten. Ik wil vechten om hieruit te geraken, (…) en om dingen te doen die men niet van ons verwacht. En dat is naar mijn mening accepteren dat wij met de PAR moeten samenwerken.”

Samenwerking met de PAR ligt heel erg gevoelig binnen de MAN. Voor en na de verkiezingen heeft partijleider Charles Cooper zich faliekant tegen een dergelijke samenwerking uitgesproken. Maar volgens Coffie zal de huidige formatiepoging met PS, Pais en PNP gedoemd zijn te mislukken, als de MAN of de MFK zich niet aansluit bij deze partijen.
De huidige informateur Glenn Camelia zal zijn opdracht aan de gouverneur terug moeten geven, waarna er een informateur van MFKhuize benoemd zal worden.

De nieuwe informateur zal volgens Coffie helemaal opnieuw moeten beginnen en met alle partijen in gesprek moeten gaan.
Coffie gaat ervan uit dat een samenwerking tussen PS, MFK, MAN en een andere partij niet mogelijk zal zijn, waarna zij haar voorkeur uitspreekt voor een coalitie van MFK, MAN, PAR, Pais of PNP.

“Als de PAR zich aansluit bij PS en Pais, betekent dit dat de MAN tot de oppositiebankjes veroordeeld zal worden.”

Dit is voor Coffie echter geen optie.
Een samenwerking tussen de MAN, MFK en PAR ziet zij wel zitten.

“Wij zullen de consensus- Rijkswetten weer ter discussie stellen. De partijen zullen elkaar in balans houden, gezien de kwetsbare verhoudingen die er zijn.
Als MAN zullen wij het onderwerp van soevereiniteit oppakken en het volk gaan vormen om daar te geraken.
Wij kunnen ook minder problemen en spanningen in de regering verwachten.
Wij zullen ook Asjes (PS-lid Ivar, red.) niet meer als Statenvoorzitter, premier of in een andere positie terugzien, van waaruit hij gaat dicteren.
Terwijl wij ook afspraken over samenwerking en wat wij willen bereiken kunnen maken.”

Coffie stelt dat op dit moment samenwerking met de PAR en MFK de beste oplossing is.

“De PAR is niet de grote dominante partij van vroeger. Het kapitaal dat vroeger achter de PAR stond, zit nu bij Pais.
Binnen de MAN bestaat er wantrouwen in de MFK.
Wij vinden dat Charles (Cooper, red.) teveel met de MFK optrekt, maar wij kunnen samenwerking met de MFK niet afwijzen en toestaan dat de PS ons verder blijft vernederen.”

In een reactie stelt Coffie dat de mail een interne communicatie betreft en het zeer ernstig te vinden dat die naar de media is gestuurd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties