27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Extra controles ter voorkoming olielekken in toekomst

Rif St. Marie weer vervuild

WILLEMSTAD — Het olielek te Jan Kok was vier meter breed en 15 tot 20 centimeter diep. Dit verklaarden functionarissen van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. Om herhaling van dit ongeluk te voorkomen zal GMN de controles te Bullenbaai en op andere installaties, die mogelijk olie kunnen lekken, aanscherpen.

De aanscherping van de controles is een van de maatregelen die GMN zal introduceren om herhaling van het lekken van olie met schade voor het milieu te voorkomen.
Zo zal het zogenoemde ‘oilspill plan’ worden geïmplementeerd, terwijl het ‘oilspill team’, dat sinds 10-10- ‘10 niet meer actief is, ook gereactiveerd zal worden.
Ras gaf gisteren ook aan dat er een sluis aangelegd zal worden voor Bullenbaai, om zo te voorkomen dat eventuele toekomstige lekkages in zee terechtkomen en schade aan de kust aanbrengen.
In een eigen persbericht gaat de Isla in op wat er afgelopen dinsdag is gebeurd.
Het probleem zou te wijten zijn aan een sprinklersysteem, dat om nog onbekende redenen zou zijn geactiveerd.
Hierdoor zou olie gemengd met water op het platform zijn terechtgekomen om uiteindelijk in een speciale bak te belanden.
Deze bak is er om eventuele olie op te vangen, die bij werkzaamheden te Bullenbaai vrijkomt.
De bak heeft een speciale pomp om ervoor te zorgen dat hij niet vol raakt, maar de pomp kon de grote hoeveelheid water niet aan, zodat de bak overliep, waardoor olie gemengd met water in zee terechtkwam.

Foto | Bea Moedt ® ©2012
- Advertentie -

Volgens de Isla-raffinaderij is zo snel mogelijk de Haveninspectie van het olielek op de hoogte gebracht en heeft het bedrijf de nodige stappen genomen om de gelekte olie op te scheppen, om zo schade aan Rif St. Marie en aan de saliña van Jan Kok te voorkomen.
In dit verband werden ook de milieuautoriteiten op de hoogte gebracht van het gebeuren.Woensdagochtend heeft de Haveninspectie, samen met een delegatie van de Isla en de Kustwacht, een bezoek gebracht aan het bewuste gebied.
Hierbij zou volgens de Isla een ‘beperkte hoeveelheid olie aan de buitenkant van de ingang van Rif St. Marie’ zijn waargenomen.
Meteen werd er personeel en materiaal naar de bewuste plek gedirigeerd.
Zo werd er een oilboom ingezet om te voorkomen dat olie de baai in zou drijven.
Isla heeft inmiddels aangekondigd een speciaal team in te zetten om een onderzoek te verrichten in deze zaak.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -