27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 18:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Maatregel ontmoedigt sparen

- Advertentie -

Verplichting gegevens uit te wisselen met belastingdienst

no-sparen-2Willemstad – Met de ingevoerde wettelijke basis waarbij banken en verzekeringsbedrijven verplicht kunnen worden om rente en andere gegevens aan te leveren en/of uit te wisselen aan de belastingdienst, komt het gevaar dat sparen ontmoedigd gaat worden.
Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

Een meerderheid van de Staten van Curaçao heeft op 19 april 2013 het pakket tariefdifferentiatie ob, Algemene Landsverordening landsbelastingen (ALL) en aanverwante belastinglandsverordeningen goedgekeurd.
Bij het ALL-gedeelte is artikel 45a toegevoegd.
Met de goedkeuring hiervan is een wettelijke basis ingevoerd dat banken en verzekeringsbedrijven in het vervolg verplicht zullen kunnen worden om rente en andere gegevens aan te leveren aan de belastingdienst.
Volgens de regering is deze maatregel nodig omdat de indruk bestaat dat niet in alle gevallen bankrente en belaste verzekeringsuitkeringen worden aangegeven.

De VBC:

,,Uit macro-economisch oogpunt bekeken, is dit een ongewenste ontwikkeling omdat spaargelden de bron vormen om investeringen te financieren.
Echter ook uit andere invalshoeken waaronder de sociale, kan de vraag worden gesteld of het een goede zaak is om sparen onaantrekkelijk te maken.
De tijd zal het leren.”

- Advertentie -

Volgens de vereniging zou het goed zijn geweest als de Staten voor de goedkeuring, een uitgebreide en fundamentele discussie zou hebben gevoerd over de maatregel.

,,Uit oogpunt van maximalisatie van belastingopbrengsten, een begrijpelijke maatregel.
Echter op grond van zorgvuldig handelen zou het goed zijn indien de Staten een uitgebreide en fundamentele discussie hierover gevoerd zou hebben”

, aldus de VBC.

,,Dit zou het beste kunnen geschieden om dit onderwerp gescheiden te behandelen en niet in een openbare vergadering waar differentiatie van het ob-tarief het centrale onderwerp is en bij voorbaat alle aandacht daarop gericht zou zijn.”

Een verzoek van de vereniging aan de Staten om dit in overweging te nemen en eerst met de bank en verzekeringssector evenals de consumentenbond hierover van gedachten te wisselen, werd niet door de Staten gehonoreerd.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -