26.5 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Maatregel ontmoedigt sparen

Verplichting gegevens uit te wisselen met belastingdienst

no-sparen-2Willemstad – Met de ingevoerde wettelijke basis waarbij banken en verzekeringsbedrijven verplicht kunnen worden om rente en andere gegevens aan te leveren en/of uit te wisselen aan de belastingdienst, komt het gevaar dat sparen ontmoedigd gaat worden.
Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

Een meerderheid van de Staten van Curaçao heeft op 19 april 2013 het pakket tariefdifferentiatie ob, Algemene Landsverordening landsbelastingen (ALL) en aanverwante belastinglandsverordeningen goedgekeurd.
Bij het ALL-gedeelte is artikel 45a toegevoegd.
Met de goedkeuring hiervan is een wettelijke basis ingevoerd dat banken en verzekeringsbedrijven in het vervolg verplicht zullen kunnen worden om rente en andere gegevens aan te leveren aan de belastingdienst.
Volgens de regering is deze maatregel nodig omdat de indruk bestaat dat niet in alle gevallen bankrente en belaste verzekeringsuitkeringen worden aangegeven.

De VBC:

,,Uit macro-economisch oogpunt bekeken, is dit een ongewenste ontwikkeling omdat spaargelden de bron vormen om investeringen te financieren.
Echter ook uit andere invalshoeken waaronder de sociale, kan de vraag worden gesteld of het een goede zaak is om sparen onaantrekkelijk te maken.
De tijd zal het leren.”

- Advertentie -

Volgens de vereniging zou het goed zijn geweest als de Staten voor de goedkeuring, een uitgebreide en fundamentele discussie zou hebben gevoerd over de maatregel.

,,Uit oogpunt van maximalisatie van belastingopbrengsten, een begrijpelijke maatregel.
Echter op grond van zorgvuldig handelen zou het goed zijn indien de Staten een uitgebreide en fundamentele discussie hierover gevoerd zou hebben”

, aldus de VBC.

,,Dit zou het beste kunnen geschieden om dit onderwerp gescheiden te behandelen en niet in een openbare vergadering waar differentiatie van het ob-tarief het centrale onderwerp is en bij voorbaat alle aandacht daarop gericht zou zijn.”

Een verzoek van de vereniging aan de Staten om dit in overweging te nemen en eerst met de bank en verzekeringssector evenals de consumentenbond hierover van gedachten te wisselen, werd niet door de Staten gehonoreerd.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -