26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:59

Laatste reacties

- Advertentie -

Luchtvaartnieuws | ‘Boeing hield informatie achter wat leidde tot crashes 737 MAX’

‘Boeing hield informatie achter wat leidde tot crashes 737 MAX’

WASHINGTON – Vertegenwoordigers van vliegtuigbouwer Boeing hebben mogelijk geprobeerd belangrijke informatie achter te houden, wat wellicht heeft geleid tot de crashes van twee Boeing 737 MAX-toestellen. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse senaatscommissie, schrijft persbureau Reuters.

Bij twee fatale crashes kwamen in 2018 met de Boeing 737 MAX in totaal 346 mensen om. De ongelukken vonden plaatsen in Indonesië en Ethiopië. Naar aanleiding van beide rampen werden de Boeing 737 MAX-toestellen wereldwijd twintig maanden aan de grond gehouden.

Amerikaanse autoriteiten stelden vragen over het testen van het MCAS-systeem, dat onderdeel was van de oorzaak van beide fatale ongelukken. Het lijkt erop dat de Federal Aviation Administration (FAA) en Boeing in dit geval belangrijke informatie probeerden te verdoezelen, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de 737 MAX-drama’s.

- Advertentie -

Klokkenluider
In het rapport wordt verder melding gemaakt van een klokkenluider, die beweerde dat Boeing-functionarissen op ongepaste wijze invloed hadden op testpiloten. Ook zouden medewerkers van de FAA het onderzoek naar de twee dodelijke crashes hebben gehinderd, blijkt uit het onderzoek.

Uit talrijke rapporten blijkt dat Boeing bij de ontwikkeling van de 737 MAX onvoldoende rekening heeft gehouden met de manier waarop piloten reageren op noodsituaties in de cockpit. Boeing zei vrijdag dat het “de bevindingen van de commissie” serieus neemt en verder onderzoek doet naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport.

In een reactie zei de FAA dat er in het rapport een aantal “ongefundeerde beschuldigingen” staan. De luchtvaartautoriteit zegt er vertrouwen in te hebben dat de veiligheidsaspecten, die een rol hebben gespeeld in de tragische ongelukken met Lion Air-vlucht 610 en Ethiopian Airlines-vlucht 302, zijn opgelost door de veranderingen in het ontwerp die door de FAA zijn goedgekeurd.

Lijdensweg
Het proces om de Boeing 737 MAX weer luchtwaardig te maken kan gerust een lijdensweg genoemd worden. In eerste instantie ging Boeing ervan uit dat de MAX halverwege 2019 weer terug zou kunnen keren. Na simulatortests van de FAA bleek echter dat er (onwaarschijnlijke) scenario’s waren waarin de MAX alsnog niet veilig was. Daarop besloot Boeing tot een diepgaande herontwikkeling van de architectuur van de besturingscomputers. Die beslissing voegde ongeveer twaalf maanden toe aan het certificeringsproces en kostte toenmalig topman Dennis Muilenburg uiteindelijk zijn baan.

De puzzelstukjes vielen daarna steeds meer op hun plek. De FAA voerde eind juni de eerste certificeringsvluchten uit met de MAX en publiceerde in juli een voorlopige Notice of Proposed Rulemaking (NPRM). Daarna voerden ook Transport Canada en de Europese luchtvaartautoriteit EASA evaluatievluchten uit. In september vond de review van de Flight Standarization Board (FSB) en Joint Operations Evaluation Board (JOEB) plaats, waarin de trainingsvereisten werden vastgesteld.

Na het vaststellen van de vereisten vloog FAA-administrateur Steve Dickson de Boeing 737 MAX zelf, om te zien hoe de nieuwe systemen, training en documentatie in de praktijk werken. Daarmee kwam hij een belofte na die hij had gedaan tijdens hoorzittingen naar aanleiding van het onderzoek naar de problemen met de MAX en sprak hij vertrouwen uit in het werk van Boeing en de FAA.

Herintroductie
In november gaf de FAA groen licht om de Boeing 737 MAX weer in gebruik te nemen, en ook de EASA vaardige een concept-luchtwaardigheidsrichtlijn uit, waardoor het type naar verwachting medio januari 2021 weer in Europa mag vliegen.

De eerste commerciële Boeing 737 MAX-vlucht sinds maart 2019 is op 9 december vertrokken vanaf de luchthaven Guarulhos bij Sao Paulo. Het toestel van Gol landde na een vlucht van een uur en achttien minuten veilig in Porto Alegre, in het zuiden van Brazilië. Daarnaast is de vliegtuigbouwer weer gestart met de levering van nieuwe gecertificeerde toestellen.

Nederland
TUI fly is op dit moment de enige Nederlandse luchtvaartmaatschappij die de Boeing 737 MAX in de vloot heeft. TUI-topman Arjan Kers meldt aan Luchtvaartnieuws Magazine te  wachten op de instructies van de EASA voordat er weer met het type kan worden gevlogen.

Ondanks de besmette reputatie van de MAX, die veertien procent zuiniger en veertig procent stiller is dan de Boeing 737-800 waarmee TUI fly tot nu toe vloog, heeft Kers het volste vertrouwen in het toestel. “We beschikken straks over een type dat misschien wel het meest getest is van alle vliegtuigen.” Hij verwacht dan ook niet dat klanten terughoudend zullen zijn om aan boord te stappen.

Bron: LuchtvaartNieuws

Artikel delen

4 reacties

 1. Net als vroeger bij NASA.
  De Engineers zeggen NIET de lucht in gaan. Het management/de directie bepalen echteromhoog met die hap, het allemaal zal best meevallen…. dus piloten en ruimtevaarders VLIEGEN MAAR. Helaas is het geen Holland bakt. Als daar een taart in de fik vliegt, jammer dan. Snel een nieuwe gemaakt.

 2. Veel getest? Hiermee worden geen ontwerpfouten gevonden. Het vliegtuig is alleen veilig als de software in orde is. Dit doe je niet met vliegtesten!
  Tweede sensor wordt toegevoegd, dan is het weer “veilig”. Waarom na een jaar nog een sensor toevoegen?

  John

 3. Boeing: too big to fail. Wordt hoogstens een boete en iemand van het lagere management wordt misschien geslachtofferd en daarna business as usual,
  .

 4. Hulde voor klokkenluiders. Ze worden door iedereen tegen gewerkt en vaak zonder resultaat.

  700 mensen dood en er zijn geen mensen gearresteerd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Last minute vakantie Curaçao goedkoper

Wie in juli nog op vakantie wil komen naar Curaçao vanuit Nederland kan op koopjesjacht. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van onderzoek van vakantievergelijker Weflycheap. Reizen...

ParadiseFM | ACU opent deuren voor oud-Girobank klanten

Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU zet de deur open voor oud-Girobank klanten. Dat meldt de Extra vandaag. De klanten kunnen niet alleen een rekening openen bij ACU,...

DH | Former security service chief sentenced for embezzlement

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice on Tuesday sentenced former head of the Security Service St. Maarten VDSM James Adolphus Junior Richardson to eighteen months, nine of which...

AntilliaansDagblad | ‘Toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde’

Den Haag - De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro’s die naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...
- Advertentie -