Lucht geklaard in overleg tussen Asjes en Trona

geen sprake van beslaglegging

Lucht geklaard in overleg tussen Asjes en Trona: geen sprake van beslaglegging

Lucht geklaard
in overleg tussen Asjes en Trona: geen sprake van beslaglegging

WILLEMSTAD — De Ontvanger zal geen beslag leggen op salarissen van personen die de nominale premie van 82 gulden voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) voor 2013 nog niet hebben betaald.

Dit is duidelijk geworden na een overleg dat vanochtend heeft plaatsgevonden tussen Hoofd Ontvanger Alfonso Trona, premier Ivar Asjes (PS) en minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS). Volgens Trona betrof het een misverstand dat inmiddels uit de wereld is.

Het overleg vond vanochtend plaats, nadat Asjes afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van de PS fel had uitgehaald naar de intentie van de Landsontvanger, om beslag te laten leggen op de salarissen van 80.000 burgers die hun premie voor de bvz voor 2013 niet hadden betaald.

Maar tijdens het overleg, waarbij ook juridische adviseurs en topambtenaren van de ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aanwezigheid waren, bleek volgens Asjes in een verklaring voor de microfoons van Radio Direct, dat er een aanvang wordt gemaakt met het proces dat uiteindelijk moet leiden tot de inhouding eind juli van de nominale premie van 82 gulden op de salarissen.

Trona stelt op zijn beurt dat er er sprake was van een misverstand over het gebruik van de woorden inhouding en beslag.

“Dat was het. Er is geen sprake van beslag, maar van inhouding. Dat misverstand is nu uit de wereld en de lucht is geklaard. In de loop van de middag zullen wij een persbericht sturen met de afspraken die wij vanochtend hebben gemaakt.”

Asjes beaamde dat de communicatie beter had gekund en stelde dat de gebrekkige communicatie in deze zaak tot veel ongerustheid had geleid onder burgers die ervan uitgingen dat zij eind deze maand niet bij hun salaris konden.

De premier benadrukte dat iedereen de wet moet respecteren en nu voldoende tijd heeft om de premie van 82 gulden te betalen, of er rekening mee moet houden dat dat eind juli ingehouden wordt. Hij maakte zich ook sterk voor meer empathie vanuit het ambtenarenapparaat voor de moeilijkheden waarmee burgers geconfronteerd worden.

Zo stelde de premier voor dat ouderen die per eind juni hun premie nog niet hebben betaald, de mogelijkheid moeten krijgen om in zes termijnen deze te komen voldoen. Het gesprek tussen Trona en Asjes kwam na de felle kritiek van de premier van afgelopen weekeinde. Asjes had het onacceptabel genoemd dat hij via de media moest vernemen dat de Ontvanger van plan was om beslag te laten leggen op de salarissen van een groot deel van de bvz-verzekerden.

De premier omschreef het als een aanval op het volk van Curaçao en de zoveelste strategie om de huidige regering, die door hem wordt voorgezeten, in een kwaad daglicht te stellen. “Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen?”, vroeg Asjes zich af. Hij gaf aan dat de ontvanger mogelijk de bevoegdheid heeft om tot een dergelijke beslaglegging over te gaan, maar vroeg zich hierbij af hoe iemand erbij kon komen om deze maatregel te treffen, zonder de regering eerst hiervan op de hoogte te stellen.

Hij betwijfelde dan ook of Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), die volgens Asjes uitlandig was, hiervan op de hoogte was gebracht.

Asjes daagde Trona publiekelijk uit om tot de beslaglegging over te gaan.

“Hasi bo kos, anto mi ta hasi dimi. Doe het en ik zal doen wat ik moet doen. Wie dit ook doet zal mij tegenover zich krijgen. (…) Haal het uit je hoofd dat je beslag kunt laten leggen op de salarissen van 80.000 personen. Deze strategie om de regering in een kwaad daglicht te stellen, zal niet lukken”, aldus Asjes zaterdag.

De nominale premie van 82 gulden dient ieder jaar door alle bvz-verzekerden te worden betaald. Iedereen die bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verzekerd, met uitzondering van kinderen en personen met een jaarinkomen onder de 12.000 gulden, moeten dit betalen.

De premie van 82 gulden kan in twee termijnen worden betaald. Het eerste deel, 41 gulden, moest net als de motorrijtuigenbelasting uiterlijk 31 januari binnen zijn. De rest voor de tweede helft van het jaar, uiterlijk 30 juni.

Wie niet betaalt, krijgt een waarschuwing, een aanslag, waarna de Ontvanger direct overgaat tot een vordering. In de praktijk komt het erop neer dat de werkgever van SVB-verzekerden van alle werknemers met een schuld, de nominale premie moet inhouden op hun salaris.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *