26.6 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 15:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Curaçao kent twaalfde moord van dit jaar

 

Achttienjarige Betrian neergeschoten

Achttienjarige Betrian neergeschoten
Achttienjarige Betrian neergeschoten

WILLEMSTAD — De achttienjarige Giomalon Betrian, een bewoner van de Penstraat en tevens bekende van de politie, werd zaterdagavond laat in de Kaya Epidendrum bij Sta. Catharina doodgeschoten.

- Advertentie -

Hij is het twaalfde moordslachtoffer van dit jaar geworden.

De politie trof de jongeman op de grond aan in de genoemde straat, met diverse schotwonden in het bovenlichaam en het hoofd. De politie- arts constateerde om kwart over twaalf zijn dood. De aanleiding van de moord is nog onbekend.

Betrian is zelf een bekende van de politie en stond meerdere malen terecht voor onder meer wapenbezit. Hij werd zelfs tot twee keer toe (bij de laatste zittingen) door het Openbaar Ministerie gewaarschuwd dat als hij zo door zou gaan hij zijn hele leven in de gevangenis zou doorbrengen of in het ergste geval zelfs vermoord zou worden, wat zaterdagavond laat ook is gebeurd.

Betrian werd op zestienjarige leeftijd veroordeeld voor een serie overvallen en werd in het Gouvernements Opvoeingsgesticht (GOG) geplaatst, waaruit hij in mei 2012 vluchtte.

Uit de deskundigenrapporten die voor het Gerecht zijn gemaakt over deze jongeman blijkt dat hij psychische problemen had in verband met de moord van zijn vader en de dood van zijn moeder vlak daarna, en dat hulp essentieel was. Tevens kampte hij met agressieproblemen.

De jongen werd een jaar later – in mei vorig jaar – op zeventienjarige leeftijd wederom door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeeld tot 24 maanden, voor heling van een ketting, bedreiging van een gevangenisbewaarder, vuurwapenbezit in februari vorig jaar en voor het feit dat hij in mei 2012 uit het GOG was gevlucht.

Betrian had in januari vorig jaar de ketting in zijn bezit, terwijl uit een onderzoek bleek dat het sieraad in december 2012 van een vrouw in de Kaya Tinashi bij Koraal Specht was gestolen. Gezien zijn jonge leeftijd en rekeninghoudend met de deskundigenrapporten, werd hij weer in het GOG aan de Rembrandstraat (gebouw van de stichting Brasami, red.) geplaatst.

Het duurde niet lang voordat hij weer uit het gesticht vluchtte. Betrian werd eerst in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) opgesloten. Hij werd echter op 24 april vanaf de gevangenis naar het GOG in het Brasamigebouw overgebracht en vluchtte afgelopen 9 mei weer uit de jeugdgevangenis, bevestigt politiewoordvoerder Reginald Huggins desgevraagd tegenover de Amigoe.

Nog geen tien dagen na zijn ontsnapping werd de jongeman door een of meerdere onbekenden neergeschoten in Sta. Catharina. Naast het lichaam zijn diverse lege patronen gevonden, die in beslag zijn genomen voor nader onderzoek.

Het Openbaar Ministerie nam het lichaam in beslag voor lijkschouwing en de Recherche-afdeling van de politie onderzoekt onder meer de toedracht van de schietpartij verder.

De hulp van de bevolking is hierbij essentieel, aldus de politie, en zij roept daarom tipgevers op om belangrijke informatie over de schietpartij door te geven via de telefoonnummers 866-6214, 866-6219, 866-6221, 917 of de anonieme tiplijn 108.

 

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -