28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 23:56

Laatste reacties

- Advertentie -

List en bedrog zondag,

,,Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de meldingen samen met het MOT onderzocht en kwam tot de conclusie in december 2010 dat er geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek op basis van deze meldingen.” Dit meldde de regering Schotte in maart dit jaar in een officieel persbericht in verband met de vlak daarvoor uitgelekte MOT-meldingen inzake premier Schotte (MFK) uit de tijd dat hij nog geen minister-president van Curaçao was, maar overigens al wel gekozen politicus.
Sinds het afgelopen weekeinde staat vast dat dit een grove leugen was. Zoals toen al werd vermoed, maar niet formeel werd bevestigd, is nu gebleken dat de regering hiermee bewust via de media een grote onwaarheid de wereld instuurde.
Het OM heeft de tientallen MOT-meldingen van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties namelijk helemaal nooit onderzocht.
Dus de suggestie die er van dit regeringspersbericht uitging – het is allemaal al onderzocht, er is niets uit gebleken en daarom kan iedereen gerust zijn als het de integriteit betreft van de regering en de regeringsleider – was onterecht.

Het was niet de eerste list van de MFK/PS/MAN-coalitie en ook niet het laatste bedrog van premier Schotte himself.
Iedereen weet nog dat hij met een stalen gezicht in de camera verklaarde dat de gouverneur de ministersscreening goed had bevonden, waarna pas via rechtszaken van het aan de kant gezette hoofd van de Veiligheidsdienst VDC duidelijk werd dat het tegendeel het geval was.

Hetzelfde geldt voor de aanzienlijke belastingschulden en betalingsachterstanden van af te dragen sociale premies van zijn partijgenoten ministers Jamaloodin en El Hakim, die eerst werden ontkend; toen na het rapport Rosenmöller schoorvoetend werden toegegeven maar met de toevoeging dat er allang een regeling was getroffen; om weer later te vernemen dat een betalingsregeling nog in de maak was.

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe de Staten als volksvertegenwoordiging en daarmee de bevolking onjuist, onvolledig of geheel niet worden geïnformeerd.

- Advertentie -

Niet dankzij het MOT en ook niet door toedoen van het OM, maar onder meer door de inzet van burgergroeperingen zoals Akshon Sivil, is essentiële informatie boven water gekomen waar de burger recht op heeft als het hun regering en eerste minister betreft.

De meldingen van wel erg ongebruikelijke transacties dateren van maart 2008 tot november 2010, dus ook toen Schotte al premier was.
De pressiegroep heeft uitgerekend dat het meer dan 50 MOT-meldingen betreft waarmee in totaal zo’n 800.000 gulden is gemoeid. Het gaat veelal om substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij eilandbestuurder was. De hoogste contante storting is een bedrag van 50.000 gulden ineens.
Er zijn ook de betaling (Cash stortingen) en met cheques door een zeer bevriende pomphouder; in 2009 in een paar maanden tijd ruim 150.000 gulden.
Schotte had eveneens aanzienlijke schulden. Uit alleen al gerechtelijke stukken blijkt dat hij vonnissen en andere executoriale titels tegen zich had voor in totaal circa 600.000 gulden.
Dat meldde ook het uitgelekte memo van de veiligheidsdienst.

Natuurlijk is al dit lekken in principe ongewenst en uiterst schadelijk voor het land Curaçao. Daaruit ontstaat echter wel een beeld van een dubieuze politiek bestuurder die zijn eigen integriteit geen dienst bewijst met het door hem stelselmatig toepassen van list en bedrog. Indien de regering over zo een belangrijke kwestie als de integriteit van de zittende minister-president een formele mededeling in de vorm van een persbericht doet uitgaan waarvan eerst al gerede twijfel bestond of de inhoud wel juist is maar waarvan nu is gebleken dat deze zeker niet strookt met de waarheid, dan dient dit consequenties te hebben.

Ten eerste dienen MOT en OM niet elkaar publiekelijk verwijten te maken, maar op te treden en het publiek volstrekte duidelijkheid te verstrekken – zonder zich te verschuilen achter bureaucratische excuses of – erger – te vrezen voor behoud van eigen baan.
Dat geldt ook voor instanties als de Belastingdienst, want is over de genoemde hoge bedragen überhaupt wel fiscaal afgerekend?
En indien nodig, dient alsnog en ‘zonder aanziens des persoons’, zoals PG Piar aan Akshon Sivil schrijft, een strafrechtelijke onderzoek te worden ingesteld tegen de MFK-premier – zoals overigens bij herhaling gesuggereerd en gedreigd door zijn coalitiepartner Wiels van PS.
Deze samenleving kan het almaar doorgaan met verkondigen van halve waarheden en hele leugens – terwijl instanties die beter weten en in een democratische rechtsstaat een eigen verantwoordelijkheid hebben, zwijgend toekijken – niet langer verdragen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -