27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 09:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Lilo Sulvaran: Weg met consensusrijkswetten

PS-congres: Meerdere opties voor zelfbestuur Curaçao

WILLEMSTAD — De consensusrijkswetten moeten zo snel mogelijk worden afgelast.
Dit was de centrale boodschap in de toespraak van de eigenaar van ochtendkrant Vigilante en broer van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, Merill ‘Lilo’ Sulvaran, tijdens het congres van de politieke partij Pueblo Soberano (PS) dat afgelopen zaterdag werd gehouden.
Volgens Sulvaran hebben deze wetten het functioneren van het ambtenarenapparaat, maar ook de economische ontwikkeling van het eiland in de weg gestaan.

Het congres van de PS stond in het teken van het dekolonisatieproces voor Curaçao dat de weg naar soevereiniteit voor het eiland zal moeten inleiden.
Met het oog hierop had de PS twee gastsprekers uitgenodigd: Sulvaran en de internationale expert op het gebied van internationaal bestuur, Carlyle Corbin.
In zijn toespraak wees Sulvaran, die korte tijd als woordvoerder van zijn broer optrad, nadat deze zich van de PAR-fractie in de Staten had afgescheiden, op de negatieve gevolgen die de consensusrijkswetten voor het eiland met zich hebben meegebracht.

“Zij hebben het functioneren van het overheidsapparaat tot stilstand gebracht en de economische ontwikkeling in de weg gestaan.
Zo snel mogelijk moeten deze wetten worden afgeschaft, terwijl van Nederland moet worden geëist dat zij bilaterale akkoorden met Curaçao als een volwaardige partner gaat sluiten.”

- Advertentie -

Volgens Sulvaran heeft het Curaçaose volk nooit haar consensus gegeven voor de inhoud van de vijf consensusrijkswetten.
Sulvaran benadrukt dat het volk bij een referendum vóór de consensusrijkswetten heeft gestemd, maar dat het nooit inhoudelijk is geïnformeerd wat deze wetten nu precies inhouden. Hierdoor is er volgens hem sprake van een fout in de uitvoering van de consensus van de rijkswetten.
Hij lanceerde het voorstel voor een commissie van experts die de omstandigheden voor het functioneren van de consensusrijkswetten moet onderzoeken.
Dit noemt hij de eerste stap in het dekolonisatieproces van Curaçao.

Tijdens zijn interventie brak Sulvaran ook een lans voor het opstarten van het dekolonisatieproces van Curaçao.
Hij stelde voor dat zodra het regeerakkoord op 12 december getekend is, de nieuwe regering werk moet maken van het instellen van een dekolonisatiecommissie.
Volgens Corbin zijn er meerdere wegen die Curaçao kan bewandelen op weg naar volledig zelfbestuur.
De huidige autonome status in het Koninkrijk voldoet volgens de voormalige minister van Staat van Buitenlandse Zaken van de Virgin Islands hier niet aan.
Hij adviseert vier wegen die Curaçao kan bewandelen.
Namelijk om Curaçao weer op de lijst van de Verenigde Naties te zetten van non governing territories (landen zonder zelfbestuur, red.), een verzoek indienen bij de Human Rights Council met betrekking tot het onvervreemdbare recht van zelfbeschikking, herstructurering van het Koninkrijk der Nederlanden conform Britse gemenebestmodel bestaande uit zelfstandige leden en dekolonisatie door onafhankelijk te worden.
Corbin benadrukt dat het aan Curaçao ligt om zelf te bepalen hoe lang dit proces zal mogen duren.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -