27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:01

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Levenslang voor ‘Monster’

HomeMediaLevenslang voor ‘Monster’

Broer van wijlen Helmin Wiels, Aubert (rechts) en naast hem de dochter van de vermoorde politicus, Savannah, waren tevreden met het oordeel van de rechter voor een levenslange celstraf voor Monster. FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Elvis ‘Monster’ Kuwas, de man die volgens een eigen eerder afgelegde verklaring Helmin Wiels heeft doodgeschoten, werd gisterochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Behalve de moord op de politicus werd Kuwas door rechter Constantijn van Dam van Isselt ook schuldig bevonden aan de moord op Lionel Arnaud en Raikel Conception vorig jaar en voor een gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez.

De twee andere verdachten, Dangelo Damascus en Carlos Pieter zijn vrijgesproken van de moord op Wiels. Ook van de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez is Damascus vrijgesproken.

Wel is hij gisteren tot 8 jaar celstraf veroordeeld voor twee gewapende overvallen, waarvan één op de geldloper van Hector Henriquez, en het in het bezit hebben van drie vuurwapens en munitie.

Pieter is tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor medeplichtigheid aan één van die overvallen. Bij beide mannen wordt rekening gehouden met aftrek van voorarrest.

Het Openbaar Ministerie heeft 2 weken de tijd om te beslissen of het in hoger beroep wil treden tegen het besluit van de rechter. Monster had al eerder aangegeven niet aanwezig te willen zijn tijdens de uitspraak. Hij werd onlangs dan ook teruggevlogen naar Nederland waar hij naar alle verwachting zijn levenslange straf zal uitzitten.

Zijn advocate Olga Saleh-Kostrzewski was gisteren wel aanwezig in de rechtszaal en liet direct na afloop weten namens haar cliënt in hoger beroep te zullen treden. Het verzoek van de raadsvrouwe om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren werd gisteren door de rechter compleet van tafel geveegd.

Volgens Saleh-Kostrzewski zou er druk op Kuwas zijn uitgeoefend en hem een deal zijn aangeboden – strafvermindering in ruil voor zijn medewerking – door officier van justitie Gert Rip. De rechter was gisteren echter van oordeel dat politie en justitie geen ongeoorloofde druk hebben uitgeoefend op de verdachte of getuigen en ook geen ontoelaatbare deals hebben gesloten.

Ook liet Van Dam van Isselt weten dat de verdachte in het vooronderzoek en op de zitting een eerlijk proces heeft gekregen dat voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter:

,,Van enige grond voor niet-ontvankelijkheid van het OM of voor bewijsuitsluiting is niet gebleken.”

‘Meedogenloze moordenaar’

Bij het opleggen van de levenslange straf voor Kuwas is rekening gehouden met het volgende:

,,De verdachte heeft over de periode van één jaar drie mannen in koelen bloede, tegen betaling van geld, doodgeschoten en hij heeft onder bedreiging met een vuurwapen een geldloper overvallen. Alle drie de moorden hebben het karakter van een liquidatie, waarbij de slachtoffers meedogenloos zijn afgemaakt.”

En:

,,Bovendien heeft de verdachte met Helmin Wiels een volksvertegenwoordiger vermoord, die gelet op de verkiezingsuitslag een significant deel van de bevolking vertegenwoordigde en die leider was van de politieke partij Pueblo Soberano.

Als politieke implicatie van die moord kan in ieder geval worden vastgesteld dat de partij haar leider kwijt is geraakt en de kiezers hun volksvertegenwoordiger. In het algemeen, binnen Curaçao, maar ook daarbuiten, heeft de moord de rechtsorde zeer ernstig geschokt.”

Kuwas komt bij het Gerecht over als iemand met veel eigendunk. Dat blijkt ook uit ingesproken berichten van Monster waarin hij meermalen opschept en vertelt over zijn misdaden.

,,Behalve dat hij volgens de getuige huilend over de moord op Helmin Wiels zou hebben verteld, heeft de verdachte er nimmer blijk van gegeven last te hebben van gewetenswroeging.”

Verder:

,,Van groot belang acht het Gerecht dat de verdachte geen spijt heeft betuigd en dat hij ervoor gekozen heeft om geen verantwoording af te leggen. Daaruit concludeert het Gerecht, net als de bewezenverklaarde daden van de verdachte, dat hij geen mededogen toont voor de slachtoffers.”

Het Gerecht beschouwt Kuwas als meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat – ook na ommekomst van langdurige gevangenisstraf – tot het wederom plegen van moord.

,,De maatschappij moet worden beschermd tegen het gevaar dat de verdachte recidiveert door hem levenslange gevangenisstraf op te leggen.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties