31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Twee op de vijf mensen in Sint-Maarten heeft geldproblemen’

HomeLandenSint MaartenNTR | ‘Twee op de vijf mensen in Sint-Maarten heeft geldproblemen’
Foto Persbureau Curacao

Twee op de vijf mensen in Sint-Maarten kunnen moeilijk rondkomen, zo blijkt uit onderzoek. Een eigen huis kopen is voor de meeste eilandbewoners al helemaal niet weggelegd, zegt een financieel expert bovendien. 

Het onderzoek is gedaan onder 1400 huishoudens door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in samenwerking met de Afdeling Statistiek van Sint-Maarten (STAT).

Uit het onderzoek zegt 39 procent van de respondenten ‘ontevreden’ tot ‘zeer ontevreden’ te zijn met hun financiële situatie op het moment. Naarmate hun inkomen en hun opleiding lager zijn, groeit die ontevredenheid. Ook vindt 41 procent het ‘moeilijk’ tot ‘zeer moeilijk’ om alle rekeningen te betalen en rond te komen.

Emilio Kalmera, een Sint-Maartense expert op het gebied van bankieren en financiën, vindt de inkomensverschillen verontrustend. “Rond 60 procent van de geregistreerd werkende bevolking verdient elke maand 2.500 Antilliaanse gulden of minder. Voor deze groep is bijvoorbeeld het kopen van een huis onmogelijk.”

Zo sparen mensen op Sint-Maarten
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten geld opzij zet. Daarvan doet 36 procent dat voor onvoorziene omstandigheden, zoals baanverlies, en 23 procent voor omvangrijke toekomstige uitgaven, bijvoorbeeld opleidingen.Uit de resultaten blijkt ook dat 72 procent van de jongere leeftijdsgroepen (25 – 44 jaar) vaker geld spaart. 

Anderzijds heeft 42 procent van de respondenten een persoonlijke lening, gevolgd door 31 procent met een hypotheeklening en 29 procent met een autolening.

Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten zegt geen betaalrekening te hebben bij een bank of kredietunie. Een kleinere groep (7 procent) is bankloos. De centrale bank verwachtte een sterke daling van het gebruik van contant geld, maar dat is niet te zien in het onderzoek.

Wat de situatie volgens expert Kalmera nog moeilijker maakt voor veel mensen, is dat stroom heel duur is.  De salarisverschillen zijn verder enorm, stelt hij. Een parlementslid op Sint-Maarten verdient bruto 23.000 gulden per maand (inclusief sociale lasten) en iemand met een minimumloon krijgt 1.600 gulden bruto.

Na aftrek van sociale bijdragen blijft 1.400 gulden over. De meeste prijzen op het eiland zijn bovendien in dollars. Voor een dollar betaal je gemiddeld 1,82 Antilliaanse gulden.

Expert waarschuwt al bijna 20 jaar
Kalmera waarschuwt al bijna twintig jaar voor het feit dat een groot deel van de bevolking opvallend weinig verdient. Het is verontrustend, omdat hij geen grote verbeteringen ziet.

Volgens hem wordt die financiële ongelijkheid in stand gehouden door de aanwezigheid van een grote groep ongedocumenteerden op het eiland. “Een grote groep mensen kwam naar het eiland en nam slechte woonomstandigheden en een laag salaris voor lief, zolang ze maar dollars naar huis kunnen sturen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 reacties

  1. @ Loes je slaat de spijker recht op zijn kop. Ik heb in de jaren dat Claude Wathey op St Maarten in de politiek aan de macht was was het zo of je had werk en was redelijk corrupt en had een aardig loon , of je had een job als ambtenaar en had een heel goed loon?, of je zat als minister in de corrupte Claude Wathey regering en was je elke dag schatrijk aan het stelen totdat je in korte tijd meervoudig miljoenen op je bankrekening in het buitenland had staan. Maar veel mensen waren arm en illegaal en hadden amper te vreten en werden tevreden gehouden met af en toe een biertje en een klein flesje rum.

  2. Een parlementslid op Sint-Maarten verdient bruto 23.000 gulden per maand (inclusief sociale lasten) en iemand met een minimumloon krijgt 1.600 gulden bruto.

    Ogedocumenteerd nemen banen weg… Ze nemen niet alleen zo zeer banen weg maar ze zorgen ook dat bepaalde salarissen laag blijven.
    De poetsvrouw, bode, chauffeur en tuinman van die parlementsleden bijvoorbeeld.

    Dat parlementslid moet ook iedereen betalen om het te worden en te blijven. Maar wat ze weer vergeten is dat dat salaris is niet zo belangrijk. Dat pensioen na 4 jaar …. dat is waar het om gaat.

  3. En 2 van de 5 zitten in de politiek of zijn aangesteld op politieke voorkeur.
    Dan is er maar 1 van de 5 over die met hard werken en op eigen kracht een bestaan kan opbouwen.
    Triest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties