27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

NTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

Oscar van Dam Ondanks kritiek vanuit VVD en CDA is Alexandra van Huffelen niet van plan om streng toezicht te gaan houden op de afspraken met Aruba, Curaçao...

DH | CFT: After years of crisis St. Maarten, Curaçao, Aruba focusing on recovery

THE HAGUE--After years of crisis, St. Maarten, Curaçao and Aruba are focusing on recovery, the St. Maarten and Curaçao Committee for Financial Supervision (CFT) and Aruba committee...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...

Democracy now! | Friday, May 26, 2023

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | OM ziet ’Dikke’ Piet S. als leider criminele organisatie en eist 16 jaar cel: ’Een veelkoppig monster’

Saskia Belleman Hij ontkent het zelf, maar voor het Openbaar Ministerie in Den Haag staat vast dat ’Dikke’ Piet S. de onbetwiste leider was van een criminele organisatie...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Slavernij-verleden rode draad in trip koningspaar en prinses Amalia naar Antillen

HomeLandenArubaTelegraaf | Slavernij-verleden rode draad in trip koningspaar en prinses Amalia naar...
Ⓒ ANP / Anneke Janssen

Den Haag – De kennismakingsreis van prinses Amalia en haar ouders aan de Antillen staat voor een belangrijk deel in het teken van het koloniale verleden. De Rijksvoorlichtingsdienst vermeldt donderdag dat op Bonaire, Curacao en Sint-Eustatius er aandacht voor zal zijn.

Het royale drietal reist eind deze maand voor twee weken naar de zes Caribische eilanden van het koninkrijk.

Op Bonaire bezoeken ze bij Witte Pan de ‘slavenhutjes’ die symbool staan voor het slavernijverleden op het eiland. Op Curacao wordt Landhuis Knip bezocht, op de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand startte. Op Sint-Eustatius wordt tijdens een wandeling door de historische kern van Oranjestad stilgestaan bij het slavernijverleden.

Op Curacao wordt Landhuis Knip bezocht, op de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand startte.

Op Curacao wordt Landhuis Knip bezocht, op de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand startte.
Ⓒ ANP / Bea Moedt

In het programma op de zes eilanden is ook tijd ingeruimd voor cultuur, natuur, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met de inwoners.

Heet hangijzer

Het koloniaal verleden is een heet hangijzer op de eilanden. In december was er her en der ontevredenheid over de manier waarop het kabinet excuses wilde aanbieden voor de slavernij van eeuwen geleden. Koning Willem-Alexander noemde in zijn kersttoespraak de slavernij een misdaad tegen de menselijkheid en laste een onderzoek in naar het gedrag van de Oranjes tijdens de koloniale tijd.

Voor de landen Aruba, Curacao en Sint-Maarten worden elke twee dagen bezoek vrijgemaakt. Bij de gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba komen koning, koningin en prinses een dag op visite.

Ook een bezoek aan de slavenhutjes staat op het programma.
Ⓒ ANP / Ruud Taal

Bron: Telegraaf

3 reacties

 1. De kans dat Nederland ooit een republiek wordt is net zo groot als de kans dat Curaçao ooit onafhankelijk wordt. In feite hebben allebei gelijk, zowel het koningshuis als het land Curaçao worden door de staat der Nederlanden in stand gehouden.

  Weer zullen scholen leerlingen vrij geven om naar een blank meisje met een BMI dat aan obisitas grenst te gaan zwaaien en zullen we de gouverneur met ontblote tanden als een schoothondje achter het Koninklijk gezelschap zien lopen.

 2. Schandalig dat dit het kind wordt aangedaan. Alsof wij alleen maar slavernij zijn. Laat het kind op haar kennismakingstrip echt kennis maken met de eilanden en dat we zo veel meer zijn!

 3. Jemig de pemig,

  Het beste paard van stal gehaald, gezadeld en bepakt om naar het voormalige spiegeltjes en kraaltjes overslagdepot af te reizen met een speciale missive.
  Niet dat onze koning een paard noch ezel is, al is hij soms wel eens een beetje dom geweest en gered met een kwinkslag door een engel met het hart en haar mond op de juiste plaats om de angel uit het vuur te halen.
  Zij weet als geen ander dat zwijgen goud is om het verleden af te dekken en spreken op het juiste moment een doorbraak bewerkstelligd.
  Mooi toch?
  …en zij leefden nog lang en gelukkig..
  Maar waarom die plotsklapse haast?
  Zou het binnenkort uitlekken dat wij hier op een gigantische oliebel zitten en iedere ingezetene een mega uitkering krijgt uit de staatsruif?
  Tjee, dan is het gedaan met alle haters op dit forum, Campo wordt gratis en drank en brandstof wordt belastingvrij.
  Nardi kan dan deze tent wel sluiten bij structureel gebrek aan gezeik en Mardi Gras gaan vieren en Canei gaan slempen.
  Ik hou mijn hart en ballen vast en wacht met ingehouden adem af, wat er in het verschiet ligt.
  Wellicht voor het oprapen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties