Lange rijen, vluchten die uitvallen en forse vertragingen: het is al dagen bar en boos op Schiphol. Het kabinet legt de bal vooral bij de luchthaven zelf, maar wat is de oplossing? “Investeer in je mensen”, zeggen luchtvaartexperts. “Dat een bagagemedewerker 10,30 euro per uur bruto verdient, kan gewoon niet.”
VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis bezocht dit weekend Schiphol en had ‘vreselijke verhalen’ aangehoord. Hij twitterde: “Ik kan niet uitleggen dat Lelystad al twee jaar lang klaar is en dicht is. Lelystad moet zo snel mogelijk opengaan voor vakantievluchten van Schiphol.”
Spookvliegveld Lelystad
Heeft hij een punt en kan Lelystad de druk op Schiphol verlichten? De opening van ‘spookvliegveld’ Lelystad is al meerdere keren uitgesteld omdat er veel weerstand is en de vergunningen niet rondkomen. “Voor de korte termijn is dit zeker geen oplossing”, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert. “Want als Lelystad al open zal gaan voor commerciële vluchten, duurt dat nog een flinke tijd.’
Bovendien kan Lelystad maar relatief weinig commerciële vluchten aan. “2 procent van de vluchten vergeleken met Schiphol. Een druppel op de gloeiende plaat dus.”
Arnold Burlage, jarenlang luchtvaartjournalist geweest, noemt het zelfs ‘klinkklare onzin’ om te zeggen dat Lelystad Airport een oplossing kan zijn. “Los van de beperkte limiet kamp je bij Lelystad met hetzelfde probleem als waar Schiphol last van heeft. Namelijk: het grote personeelstekort.”
Dezelfde regio
Joost van Doesburg van vakbond FNV Schiphol stelt dat een opening van Lelystad het probleem voor Schiphol zelfs alleen maar groter maakt: “Schiphol en Lelystad liggen vrijwel in dezelfde regio. Qua personeel vis je dus in dezelfde vijver. Het horecapersoneelstekort los je ook niet op door nog een nieuw restaurant te openen.”
Schiphol erkent dat het kampt met grote personeelstekorten. Bij de incheckbalies, maar ook bij de bagageafdelingen en de security. Vanwege de coronapandemie hebben veel luchthavenmedewerkers – die veelal met nulurencontracten werken – een andere (en vaak betere betaalde) baan gevonden.
Niet anticiperen
“Investeer dus in je mensen”, oppert Van Doesburg als oplossing. “Regel vaste contracten voor je personeel, veilige werkomstandigheden en een leefbaar loon. Het loon van een bagagemedewerker is nu 10,30 euro bruto per uur. Dat van een baliemedewerker 11,20 euro bruto. Belachelijk toch.”
Volgens luchtvaartdeskundige Arnold Burlage wist de Schipholdirectie in januari al dat dit probleem er aan zat te komen. “Er is een fout gemaakt door hier niet op te anticiperen. Er had op tijd in personeel geïnvesteerd moeten worden.”
Een andere ‘bijdrage aan een oplossing’ is volgens Burlage door vluchten meer te spreiden. “De luchthavens in Maastricht en Groningen zitten nog niet aan hun capaciteit. Daar kan het personeel er nog wel wat vluchten bij hebben.”
Vakantiepretvluchten
Maar dit is niet het gouden ei, stelt Burlage. Een ander beleid kiezen zal meer zoden aan de dijk zetten. “Nu zet de Schipholdirectie vooral in op volume: hoe meer vluchten hoe beter. Maar Schiphol kan ook selectiever zijn. Minder inzetten op zogenoemde goedkope vakantiepretvluchten. Die slokken nu heel veel capaciteit en kwaliteit op. Je zou die vluchten meer kunnen afstoten.”
Hoe lang de chaos van Schiphol kan duren? Aan de forse vertragingen en uitval van vluchten op Schiphol komt voorlopig geen einde, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) tegen De Telegraaf.
Vrijdag zei vicepremier Sigrid Kaag dat het kabinet geen grote rol voor zichzelf ziet weggelegd om de chaos op Schiphol in goede banen te leiden. Het kabinet houdt ‘wel de vinger aan de pols’.
Het gaat beter
Luchtvaartexpert Melkert is niet alleen negatief gestemd. Hij denkt dat de problemen voor de zomervakantie best eens mee kunnen vallen. “De grote vakantie is meer verspreid over de regio’s dan deze meivakantie. Je kunt in die periode ook beter scholieren vinden die voor de luchthaven kunnen werken als vakantiebaantje. De huidige Schipholdirecteur, Dick Benschop, is zelf als scholier ook begonnen op de bagageafdeling.”
Bron: RTL Nieuws