28 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

FD | Toestroom Amerikaanse claimadvocaten leidt tot groeiend ongemak

Martijn Pols | Financieele Dagblad

Bij de rechtbank Amsterdam staan in toenemende mate massaclaims op de rol, ook van Amerikaanse claimadvocaten die daarvoor speciaal naar Nederland komen. Foto: Peter Hilz/ANP

Nederland blijkt een groeiende aantrekkingskracht te hebben op buitenlandse advocatenkantoren die zich specialiseren in massaclaims. Nog eens twee grote Amerikaanse claimadvocaten komen speciaal daarvoor naar Nederland. Hagens Berman en Milberg Coleman Bryson Phillips Grossman openen binnenkort een nieuwe, Nederlandse vestiging in Amsterdam, blijkt uit een rondgang van het FD.

In het kort

 • Nog eens twee Amerikaanse claimadvocaten openen een vestiging in Amsterdam.
 • Ze komen af op gunstige regels voor dat soort zaken.
 • De Amsterdam deken van de Orde van Advocaten wijst op specifieke risico’s van dit soort firma’s.
 • De komst van de Amerikanen voedt de angst dat Nederland een claimparadijs zou worden.

Met de komst van Hagens Berman en Milberg komt het aantal Amerikaanse claimkantoren in Amsterdam op vijf. Beide nieuwelingen zijn relatief forse firma’s, en hebben bij elkaar 200 advocaten in de Verenigde Staten. Zij voegen zich bij Hausfeld, Scott+Scott en PGMBM die zich de afgelopen twee jaar al vestigden in Nederland.

De komst van deze kantoren voedt het ongemak bij bedrijven en advocaten over de toename van het aantal collectieve schadeprocessen, en de angst dat Nederland uitgroeit tot een claimparadijs. Sinds twee jaar geleden de regels voor massaclaims zijn veranderd, zijn er 42 claims geregistreerd, waarvan een deel mikt op forse schadevergoeding. Over de periode vóór 2020 zijn geen cijfers bekend over het aantal claims.

‘Claimparadijs’

Critici vrezen al langer een ‘claimparadijs’ dat de rechtbanken te veel gaat belasten en bedrijven op onnodig hoge juridische kosten jaagt. Voorstanders zien in die kritiek juist een lobby van grote bedrijven en hun eveneens grote advocatenkantoren, die al jaren ageren tegen claims. De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten zou ook niet staan te springen. ‘De komst van Amerikaanse claimkantoren ligt heel erg gevoelig bij de Amsterdamse deken, hij maakt zich zenuwachtig’, stelt een anonieme bron rond een betrokken kantoor.

De Amsterdamse deken, Evert Jan Henrichs, beweert dat hij scherp is op de naleving van de Nederlandse advocatenregels. ‘Ik ben niet per se bezorgd, maar dit soort kantoren moet zich wel strikt aan de Nederlandse voorwaarden houden. Wij letten in het belang van de advocatuur heel scherp op hoe deze partijen in elkaar steken en hoe ze zijn gefinancierd.’

Hij legt er de nadruk op dat de Amerikanen in Nederland moeten opereren onder de hier geldende regels. Daarom treden ze vooralsnog óf met een Nederlandse advocaat op tegen uurtarief óf enkel als financier, waarbij een Nederlands kantoor de inhoudelijke zaak doet.

Ook zegt hij goed te controleren op het strikte verbod op beloningen op basis van succes van een schadeprocedure, ook wel no cure, no pay genoemd. Amerikaanse firma’s werken louter op die manier. Henrichs zegt de afgelopen tijd drie tot vier Amerikaanse claimkantoren te hebben gesproken over hun Nederlandse plannen, maar wil niet niet zeggen of hij Hagens Berman en Milberg al vragen heeft gesteld.

Veel mogelijkheden

Milberg Coleman Bryson Phillips Grossman werkt achter de schermen aan een eigen firma in Nederland. Eind vorig jaar is Milberg Amsterdam B.V. opgericht, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Het Amerikaanse kantoor is sinds begin jaren zeventig zeer actief in diverse classactions, onder meer voor groepen beleggers. Het kantoor stelt in al die jaren €40 mrd aan compensatie te hebben afgedwongen.

Partner Caroline Ramsey Taylor van Milberg zegt in de zomer open te kunnen gaan in Amsterdam, met een nog te benoemen Nederlandse advocaat als eerste en enige partner. Dat Milberg de stap naar Nederland maakt, komt door de toename van het werk dat het kantoor hier heeft gevonden. Milberg is sinds 2019 via een Nederlandse stichting actief in een aantal zaken, onder meer tegen autofabrikanten in het sjoemeldieselschandaal.

‘Maar er zijn hier nog zoveel mogelijkheden voor meer claimzaken, Nederland loopt daar in Europa in voorop’, stelt Ramsey Taylor. ‘We willen verder groeien in de hulp die we consumenten bieden met onze collectieve claims.’ Hoeveel nieuwe claims er komen en tegen wie, wil ze nog niet zeggen.

Nieuwe arena

Steve Berman, oprichter en managing partner van Hagens Berman, bevestigt de aantrekkingskracht van Amsterdam. ‘Nederland is de nieuwe arena voor dit soort zaken’, zegt hij in een interview met het FD. Hij heeft plannen voor zeker nog twee claims tegen techbedrijven, naast de al lopende Nederlandse rechtszaak tegen techgigant Apple die hij financiert.

Hij kondigt tevens aan een aantal ondernemingen aan te willen pakken voor greenwashing. Dat is het ten onrechte claimen dat producten duurzaam zijn. Namen van bedrijven wil hij nog niet noemen, onder meer om concurrenten niet op hetzelfde spoor te zetten

Met de komst van Milberg en Berman komt het aantal claimkantoren uit de Verenigde Staten op vijf. Hausfeld, eveneens groot in massaclaims in de VS, nam eind 2019 het kantoor Zippro Meijer over dat sindsdien als Hausfeld Nederland opereert. Dat kantoor is onder meer de advocaat van de stichting van techondernemer Alexander Klöpping, die een miljard claimt van Apple.

Bron: Financieele Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Bijvoorbeeld,zeer veel onschuldige mensen zijn als fraudeurs bestempeld zonder enige grond alleen wegens hun herkomst,kleur,en andere discriminerende eigenschappen.

  Dat heeft ook weer een reden. En er wordt ook massaal misbruik gemaakt van toeslagen. Zelfs nu zijn er mensen die beweren dat ze een slachtoffer zijn.

  Nederland is toch het luilekkerland kwa toeslagen en uitkeringen

 2. In Nederland hebben ze zeker veel arbeid nu en in de nabije toekomst: tegen de Belastingdienst en de Overheid.Bijvoorbeeld,zeer veel onschuldige mensen zijn als fraudeurs bestempeld zonder enige grond alleen wegens hun herkomst,kleur,en andere discriminerende eigenschappen. Niet te praten over de Toeslagenaffair dat nog lang niet is opgelost. Eindelijk zullen zich enige van deze instanties bedenken tevoren ze de onschuldige burgers bestempelen met namen als fraudeurs.Ik wens deze advocaten kantoor veel succes en hoop dat ze zaken aannemen ook van burgers met minimum inkomen en daarna incasseren van de Overheid en de Belastingdienst. Het wordt tijd dat iemand het opneemt voor de burgers.

 3. Kan er ook nog wel bij na het overwaaien van andere Amerikaanse toestanden zoals BLM, Woke en Cancelculture.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -