27 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

PBC | Senatoren Eerste Kamer op werkbezoek naar de eilanden

HomeLandenArubaPBC | Senatoren Eerste Kamer op werkbezoek naar de eilanden

Persbureau Curacao


WILLEMSTAD – Van 9 tot en met 19 februari bezoekt een delegatie van de vaste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Doel van het bezoek is om senatoren ter plekke kennis te laten maken met de zes eilanden en hun onderlinge verschillen. Het werkbezoek biedt context bij de belangrijke dossiers waarmee de commissie zich de komende vier jaar in Den Haag zal bezighouden.

Tijdens het werkbezoek bezoeken de commissieleden uiteenlopende projecten op het gebied van onderwijs, economische ontwikkeling, toerisme, zorg, migratie en watermanagement. De senatoren gaan tijdens de reis niet alleen in gesprek met Statenleden, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders, maar ook met bijvoorbeeld onderwijzers en vertegenwoordigers van verschillende religies en van justitie.

Programma

Een willekeurige greep uit het programma: op elk van de zes eilanden spreekt de delegatie met bestuurders en democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Soms gebeurt dat in de vorm van een rondetafelgesprek over beleidsthema’s, zoals op Saba.

Daarnaast legt zij werkbezoeken af. Op Sint-Eustatius gaat het bijvoorbeeld om het thema erfgoed en een sociaal woningbouwproject.

Op Sint-Maarten over de voortgang van de wederopbouw na orkaan Irma en wordt gesproken met ngo’s op het terrein van maatschappelijke inclusie en weerbaarheid.

Op Aruba wordt de dienst Guarda Nos Costra (de Arubaanse dienst terugkeer en vertrek) bezocht, en wordt er gesproken met vertegenwoordigers van verschillende religieuze gezindten.

Op Bonaire wordt het ziekenhuis Mariadal en het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire bezocht.

Op Curaçao reizen de senatoren ten slotte af naar de oude raffinaderij en de marine- en kustwachtbasissen en spreken ze met verschillende betrokkenen over armoede, klimaat en het slavernijverleden.

Waardevol

‘Sinds 2012 is het gebruikelijk dat de commissieleden aan het begin van een zittingsperiode afreizen naar Caribisch Nederland en de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Ik vind zulke bezoeken enorm waardevol voor ons commissiewerk. Ze bepalen mede de agenda en de sfeer in de commissie voor de komende jaren”, zegt commissievoorzitter Paul Rosenmöller.

“De gesprekken zullen verrijkend werken en ons in staat stellen ons werk met meer kennis van de context te doen. De toekomst van elk van de drie landen en de drie eilanden van Caribisch Nederland staat centraal. Hoe verder de komende jaren? Wat is daarvoor nodig? Is er een rol voor het land Nederland, en ons als medewetgever? Dat zijn vragen die zeker aan bod zullen komen,” aldus Rosemöller.

Naast Rosenmöller nemen ook de senatoren Panman (BBB), Recourt (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD), Rietkerk (CDA), Dittrich (D66), Van Hattem (PVV), Van Apeldoorn (SP), Holterhues (ChristenUnie), Nicolaï (PvdD), Van Bijsterveld (JA21), Schalk (SGP), Hartog (Volt), Van Rooijen (50PLUS) en Van der Goot (OPNL) deel aan het werkbezoek.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties