26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

PBC | Rechtszaak tegen overheid Curaçao om toegang tot schoon water

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De mensenrechtenorganisatie Hende-i-Medio-Ambiente, HiMA sleept de overheid van Curaçao voor de rechter om toegang tot schoon water. De zaak dient morgen in Willemstad,

Op Curaçao zijn honderden families door geldgebrek afgesloten van het water, of zelfs nooit aangesloten op het waternet. dat stellen verschillende mensenrechtenorganisaties in Nederland en op Curaçao. Zij zijn dan ook bezorgd om de huishoudens op het eiland die geen toegang hebben tot schoon water.

Hende-i-Medio-Ambiente, HiMA, heeft tijdens het wegbrengen van voedselpakketten in 2020 en erna bij de meest kwetsbare mensen in het gebied ten oosten van Curaçao moeten constateren dat er alleen al in dit gebied meer dan vijftig huishoudens geen toegang tot schoon water hebben en daarmee ook geen adequate sanitaire voorzieningen.

Geen gehoor

HiMA heeft hiervoor aan de bel getrokken rechtstreeks bij de voorzitter van de Staten van Curaçao die een aan haar gerichte brief heeft doorgestuurd naar het ministerie van SOAW zonder dat maar enige respons volgde.

Ook bij de media is aandacht gevraagd, maar het heeft helaas tot op heden niet geleid tot de nodige actie. Eiseres HiMA heeft geconstateerd dat bejaarden die er nog toe in staat zijn, en behoorlijk wat alleenstaanden en families met kinderen, langs de weg met Jerrycans of losse flessen lopen om water bij familie of buren te halen. Zij hebben daarbij ter plaatse meermalen geconstateerd dat er bij veel huishoudens zelfs geen (water)- leiding van Aqualectra is te vinden.

Ombudsman

De ombudsman van Curaçao heeft in 2012 en in 2020, acht jaar later, opnieuw en samen met de ombudsman van Sint Maarten en de Nationale ombudsman in Nederland al gewezen op de gebrekkige toegang tot schoon drinkwater voor kwetsbare burgers op Curaçao.
Woning zonder Water

Vereniging Hende-i-Medio-AmbienteHende-i-Medio-Ambiente, HiMA is een procedure gestart tegen het Land Curaçao over het recht op toegang tot schoon water en adequate sanitaire voorzieningen voor een groep kwetsbare mensen, waaronder ouderen en minderjarige kinderen. De zaak dient morgen, 6 maart in Willemstad.

HiMA heeft het Nederlands Juristen Comite voor Mensenrechten benaderd, vanwege de procedure in Nederland over het recht op water voor kinderen. In beide procedures spelen dezelfde argumenten en het Land Curaçao beroept zich op de uitspraak in eerste aanleg van de rechtbank Den Haag. Defence for Children Nederland en het Nederlands Juristen Comite voor Mensenrechten zijn in beroep gegaan tegen die uitspraak.

Amicus curiae

Namens en met Defence for Children Nederland en het Nederlands Juristen Comite voor Mensenrechten, als amicus curiae, heeft een speciaal project van de juristenvereniging een brief geschreven aan het Gerecht in Eerste Aanleg op Curaçao. In de brief gaan de organisaties in op wat het recht op water voor kinderen omvat en waarom zij niet van het water mogen worden afgesloten.

Een amicus curiae is een persoon of organisatie die geen partij is in een rechtszaak, maar die een rechtbank mag bijstaan ​​door informatie, expertise of inzicht aan te bieden die betrekking heeft op de problematiek in de zaak.

Op deze wijze hopen deze organisaties bij te dragen aan de bescherming van kinderrechten in het Koninkrijk der Nederlanden. Zij hopen ten zeerste dat dat het Gerecht in Eerste Aanleg deze amicus brief in overweging wil nemen en dat de brief zal bijdragen aan de onderhavige procedure.

Vordering

HiMA vordert in de rechtszaak morgen dat de overheid van Curaçao zich voldoende inspant om de toegang tot schoon water voor ook sociaal achtergestelde groepen mensen op Curaçao te waarborgen.

Bovendien moet Curaçao haar inspanningen vergroten om iedereen die woont in Curaçao een tappunt van schoon water krijgt in zijn of haar woonsituatie.

Binnen twee maanden na vonnis zou de overheid, wat HiMA betreft, een concreet plan van aanpak aan de organisatie moeten overleggen dat beschrijft wélke inspanningen er concreet wáár binnen wélke termijn gaan worden genomen. Daarin wil de organisatie ook een dwangsom verbinden van 1000 gulden voor elke dag dat Curaçao in gebreke blijft.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

2 reacties

 1. Kom, kom, het oostelijk deel van het eiland, Rooi Santu, Montana, Seru Grandi, tot St. Joris en alles wat er tussen ligt.
  Inmiddels hebben het NJCM en Defence for Children in november 2022 hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 6 april 2022. De Staat der NL en waterbedrijven zullen een flinke kluif hieraan hebben.
  a/ Het IVRK (vrdrag inzake rechteen van het kind)schrijft wel degelijk voor dat kinderen in beginsel geen nadeel mogen ondervinden van verkeerde keuzes van hun ouders – dat is ook een van de grondbeginselen van art. 2 IVRK. De kern van het IVRK is dat kinderen zelfstandige rechten hebben, die in beginsel juist niet afhankelijk zijn van het doen en laten van hun ouders.
  @ opmerker er zijn op Curacao 3 categorien mensen:
  de onvermogende mensen met onderstand en dus werkloos maar ook de werkenden met het absolute minimum die het zwaar hebben, de inflatie loopt op we zitten nu aan +7% en alles wordt duurder voor de mensen. B Alleenstaande moeders met kinderen maar ook niet te vergeten vaders met kinderen, en minderbedeelden tot slot C kinderen van ouders die soms vanwege nalatigheid vaak in armoede zijn beland door bijvoorbeeld verslaving, maar ook ouders die in zware depressies terecht zijn gekomen en nauwelijks meer voor hun kinderen kunnen zorgen.

  Dus ja ik vind het fantastisch dat er nu eindelijk een organisatie is die zch belangeloos buigt over deze al tientallen jaren slepende problematiek.
  Toevallig ken ik de mensen van HiMA en ik zeg “Pabien”.

 2. “Op Curaçao zijn honderden families door geldgebrek afgesloten van het water, of zelfs nooit aangesloten op het waternet.”
  Vraag: Wonen deze mensen in illegaal gebouwde onderkomens?

  “bij de meest kwetsbare mensen in het gebied ten oosten van Curaçao moeten constateren dat er alleen al in dit gebied meer dan vijftig huishoudens geen toegang tot schoon water hebben en daarmee ook geen adequate sanitaire voorzieningen.
  Ten oosten van Curaçao ligt Klein Curaçao!

  Ook in Nederland was er zo’n proces. De rechter heeft in het voordeel van de leveranciers de uitspraak gedaan.!Men mag afsluiten.
  Alleen in Nederland heeft men het voordeel dat men bij een sociale dienst kan aankloppen.
  Nog 2 vragen:
  Heeft men dan ook recht op gas?
  Heeft men dan ook recht op electra?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -