Persbureau Curacao

Het zwangerschap- en bevalverlof voor vrouwen met een meerling zwangerschap in Caribisch Nederland is uitgebreid van zestien naar twintig weken. In Nederland is dat al zo sinds 2018.
Deze wetswijziging is een onderdeel van de Verzamelwet 2023 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In 2017 wisten professionals in de zorg het zwangerschap- en bevalverlof op Bonaire, Saba en Sint Eustatius al uit te laten breiden van twaalf naar zestien weken.
Daarmee zijn de gemiddeld 280 zwangere vrouwen die jaarlijks bij de Verloskundige praktijk in ziekenhuis Fundashon Mariadal komen gebaat. Gemiddeld zijn er minder dan tien vrouwen zwanger van een tweeling.
Gezien de verhoogde kans op complicaties in de zwangerschap, een vroeggeboorte, waarvan sprake is bij een bevalling voor 37 weken zwangerschap of een bevalling met een keizersnede is deze uitbreiding van het zwangerschap- en bevalverlof voor vrouwen zwanger van een meerling erg belangrijk voor de moeder (ouder)-kind binding en starten van borstvoeding.
Ook is in deze wet opgenomen de mogelijkheid van extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname van het kind langer dan zeven dagen na de bevalling.
Met deze wetswijziging hopen zorgprofessionals dat in de nabije toekomst het vaderschaps/partnerverlof ook aan de orde komt in het voorstel voor de verzamelwet voor Caribisch Nederland.
Bron: Persbureau Curacao
Denk dat dit bij de overheid geen probleem is maar bij een klein bedrijf kan het faillissement betekenen. Het is toch belachelijk dat de werkgever moet betalen omdat werknemers zo nodig kinderen moeten hebben.
Vroeger was het zo in Nederland, voor de vele tienermoeders met een sociale uitkering dat ze na het bevallen 5 jaar vrijgesteld werden van sollicitatie plicht dus de meeste meiden met een uitkering bevielen om de 5 jaar.
Het is nu ook geen wonder dat de meeste criminelen in Nederland een 5 jaar oudere of jongere zus of broer heeft.