26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

PBC | Bonaire en Sint-Eustatius willen niet meewerken aan gedoogbeleid softdrugs op Saba

Persbureau Curacao

Saba mag geen gedoogbeleid voeren voor de teelt en het gebruik van hennepproducten. Een verzoek aan de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid om het softdrugsbeleid en de regelgeving in Caribisch Nederland te harmoniseren is afgewezen.

Niet omdat de Nederlandse minister niet wil, maar omdat Bonaire en Sint-Eustatius dwarsliggen.

De Eilandsraad van Saba had om afstemming gevraagd met de wetgeving in Nederland waar een gedoogbeleid wordt gevoerd gebruik van cannabis.

De achterhaalde oude Antilliaanse wet vormt nu de basis van verschillende vervolgings- en strafrechtelijke richtlijnen en leidt op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius tot fors hogere straffen voor softdrugs dan in Nederland. 

Inwoners van Saba, in de veronderstelling dat zij bij hun toetreding tot Nederland ook zouden genieten van meer versoepelde regels met betrekking tot hennep en wiet, begonnen thuis hennepplanten te kweken. Maar ze vergisten zich: hennepplanten worden in beslag genomen en mensen vervolgd.

Opiumwet

In het kader van de huidige Opiumwet is het in principe mogelijk om op de eilanden in Caribisch Nederland een gedoogbeleid te voeren en inhoud te geven aan de harmonisatie van het softdrugsbeleid.

Maar in vervolggesprekken met justitiële partners van de drie eilanden werd negatief geadviseerd over een mogelijk gedoogbeleid. Steun van Bonaire en Sint Eustatius is volgens de Nederlandse minister een belangrijke voorwaarde was om een afweging te maken naar de mogelijkheden om het softdrugsbeleid in Caribisch Nederland op elkaar af te stemmen.

Volgens minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid ontbreekt draagvlak voor een gedoogbeleid, waardoor een volledige harmonisatie met Nederlad niet gewenst is.

De minister verduidelijkte overigens dat het ook in Nederland niet is toegestaan ​​om thuis wietplanten te kweken en dat dit op grond van de Opiumwet verboden is. 

Een persoon wordt meestal niet vervolgd wanneer autoriteiten minder dan vijf planten in huis vinden, maar deze planten kunnen wel in beslag worden genomen. Als iemand thuis meer dan vijf wietplanten kweekt, wordt hij of zij in Nederland meestal vervolgd.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

3 reacties

  1. Nee natuurlijk willen ze niet mee werken die lokale dealers betalen meer.
    Saba…. Over hoeveel kwekers en gebruiker shebben we het dan…..
    Maar het clima is er daar perfect er voor. Alles is super groen. Nog nooit zon rustige groene koele schone plek meegemaakt Waar absoluut niks gebeurt en iedereen of bij de overheid werkt of iets importeerd en er schema.s zijn voor schoonhoduen omgeving.
    Op Bonaire en Stacia kan je niet buiten kweken want anders vreten de koeien en of ezels t op of wordt het gestolen of het school bestuur is niet meer aanspreekbaar.
    En die zelf kwekers op saba, die zouden wel eens te goed kunnen worden.

  2. Gewoon vrij geven die handel scheelt een hoop ellende en doden tussen wiet kwekers bendes en de stafmaat voor het kweken van Wiet in NL stelt niks voor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -