30 C
Willemstad
• maandag 9 september 2024 10:29

Opinie | Het zijn maar hagedissen; rode kaart minister VVRP

Opinie Dr. Jeff Sybesma

Foto dr. mr. Jeff Sybesma

Tijdens de recente Statenbehandeling van de overheidsbegroting 2023 zei de minister van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Planning (VVRP), dhr. Charles Cooper, op een sarcastische toon dat (natuur)organisaties die zich richten op de bescherming van hagedissen op allerlei manieren trachten de ontwikkeling van Oostpunt tegen te houden.

Hem was namelijk gevraagd uit te wijden over de recente gebeurtenissen rondom Oostpunt waarbij de rechter zich heeft uitgelaten over de uiteindelijke bestemming van Oostpunt en de wijziging van het Landsbesluit tot instelling van het onderwaterpark SPAW-gebied I. Volgens de minister VVRP lopen ontwikkelaars die een bouwvergunning aanvragen tegen dit soort instellingen aan die alle mogelijkheden van de wet gebruiken, zoals inzage vragen, bezwaren aantekenen en zelfs rechtszaken aanspannen, om te voorkomen dat de familie Maal hun terrein – 10 procent van het eiland – ontwikkelt [Amigoe 24 december].

Het is duidelijk dat met deze woorden de minister VVRP zich volledig schaart achter projectontwikkeling en niet achter natuurbeheer en -bescherming omdat die in zijn optiek het belang voor de mensen van Curaçao niet voor ogen heeft, doch alleen die van hagedissen en dat soort beesten.

Wat de minister VVRP helaas vergeet is dat hij ruimtelijke planning in zijn portefeuille heeft. Er zijn in Curaçao wettelijke regelingen op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingsplanning. Met deze regelgeving wordt het doel van ruimtelijke ontwikkeling beoogd namelijk het ruimtelijk inpasbaar maken van het menselijk gedrag. De focus van ruimtelijke ontwikkelingsregelgeving is te komen tot een goede afstemming van diverse maatschappelijke sectoren (milieu, natuur, economie, huisvesting, etc.) binnen de
 beschikbare ruimte. Door zich zo schamper uit te laten over hagedissen en daarmee impliciet aan te geven dat natuur en milieu zullen moeten wijken voor bouwprojecten waarmee de economie wordt gestimuleerd, handelt hij niet in de geest van zijn portefeuille en diskwalificeert hij zich als beleidsbepaler.

Hij miskent een paar belangrijke aspecten door natuur af te doen als economisch niet van belang. Natuur in al haar facetten, zoals soort- en habitatbescherming, heeft wel degelijk een economische waarde. Waarom zou anders de regering op 12 december j.l. bijvoorbeeld de mogelijkheid tot invoering van een duikersbelasting hebben afgekondigd? [https://www.duikersgids.nl/actueel/curacao-wil-duikbelasting-invoeren] De mooie koraalriffen van Curaçao trekken een constante stroom van duiktoeristen aan. Die brengen met hun komst direct en indirect geld in het laatje en dragen substantieel bij aan de economie van Curaçao.

In een wetenschappelijke studie te Roatán, Honduras, naar de vraag wat een koraalrif waard is kwam het astronomische bedrag van 1.3-3.5 miljard dollar tevoorschijn [What’s a Reef Worth? | Beyond Experiments in Development Economics: Local Economy-wide Impact Evaluation | Oxford Academic (oup.com)]. Geschat wordt dat koraalriffen jaarlijks wereldwijd rond de wereld $375 miljard aan goederen en diensten bieden [https://reefresilience.org/nl/value-of-reefs/].

Door te insinueren dat kritisch gedrag van natuurorganisaties tot bescherming van de natuur, zoals koraalriffen maar ook vegetatie en dieren op land, waaronder hagedissen, de (toeristische) ontwikkeling tegenhoudt, miskent de minister VVRP de balans tussen natuur en toerisme. Wat dat betreft is zijn collega Nederlandse minister Van der Wal veel realistischer door te stellen dat Bonaire de balans moet vinden tussen natuur en toerisme [https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2022/12/25/minister-van-der-wal-bonaire-moet-balans-vinden-tussen-toerisme-en-natuur/]. Zo moet dat ook zijn voor Curaçao en dat is een wettelijke taak opgedragen aan de minister VVRP op grond van de ruimtelijke ordeningswetgeving van Curaçao. Door dit niet te doen en zich slechts te richten op een specifieke partij komt hij niet op voor het algemeen belang, hetgeen een verplichting is voor een bestuurder.

Daar komt nog bij dat tijdens de Conference of Parties (COP 15) van de partijen aangesloten bij het Biodiversiteitsverdrag, vanwege het Koninkrijk een nieuw akkoord is gesloten dat ook voor Curacao geldt waarbij de wereld zich ertoe verbindt het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 te stoppen en terug te draaien. Dit met als doel om wereldwijd ten minste 30% van het land, zoet water en de oceaan te beschermen. Uiteraard, natuur en milieu vallen niet onder de minister VVRP maar onder de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), maar desondanks, is het wel dezelfde regering met, als het goed is, een eenduidig beleid.

Het is eigenlijk niet goed te begrijpen hoe minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN deze uitlatingen van een collega minister over zaken die hem niet aangaan, toestaat. Ook heeft zij zonder tegensputteren toegelaten dat de minister VVRP haar verantwoordelijkheid ten aanzien van het onderwaterpark Spaw-gebied I volledig uit het Lb, ham heeft weggeschreven zodat nu de wettelijke onderbouwing slechts op grond van maritieme regelgeving plaats vindt. Er is geen enkele binding meer met de Landsverordening grondslagen natuurbeheer en -bescherming (LvGNat). Het is daarom ironisch en misleidend dat het onderwaterpark nog wel SPAW-gebied I heet, maar de LvGNat, die de nationale uitvoering is van het SPAW protocol, er niet meer toe doet.

Wat beleid betreft geldt dat op 10 maart 2021 de wet op het dierenwelzijn is aangenomen door de Staten. Deze landsverordening zal op 1 januari 2023 in werking treden. In deze wet wordt de ‘intrinsieke’ waarde van het dier erkend. Daarmee wordt de erkenning van eigenwaarde, het gevoel en de zorg van het dier bedoeld. De wet moet dieren beschermen tegen onder andere dorst, honger, geweld, pijn, ziektes, angst, stress en beperking van bewegingsruimte [https://nu.cw/2022/12/23/dierenwelzijn-in-de-wet-geregistreerd/]. Als je dit nu legt naast de woorden van de minister VVRP over bescherming van hagedissen dan komt onder andere de vraag op of:

a) de minister van VVRP en de minister van GMN wel deel van dezelfde regering uitmaken als de ene minister uitspraken doet die haaks staan op die van de andere,

b) de Curaçaose regering zich nog iets aantrekt van internationale afspraken over biodiversiteit die vanwege het Koninkrijk worden gemaakt, en

c) waarom er eigenlijk inspraak- en rechtsbeschermingsmogelijkheden voor natuur- en milieuorganisaties in onze wetgeving zijn vastgelegd indien ministers de belangen die deze organisaties geacht worden te beschermen kennelijk bij voorbaat ondergeschikt achten aan korte termijn economische belangen.

Zolang het zo is dat volgens Curaçaose wetgeving en relevante internationale afspraken projectontwikkeling en natuurbescherming met elkaar in balans gebracht moeten worden past het een minister niet om zich denigrerend uit te laten over de belangen van inheemse diersoorten als hagedissen en de personen en instanties die deze belangen behartigen.

28 december 2022

Dr. Jeff Sybesma is bioloog én jurist. Hij is lid van de Raad van Advies Curaçao, parttime docent staats- en bestuursrecht én milieurecht. Ook is hij bijzondere rechter in ambtenaren en sociale zaken. Deze bijdrage is volledig op eigen titel geschreven.

11 reacties

  1. “Natuur” in NL, er is niks natuurlijks in NL. Alles is gemaakt.

    En dan gooien ze Nederland op slot wegens stikstof bij natuur. De rest van de wereld lacht erom. Ze jagen nu de industrie en boeren weg. Schiphol dicht voor de zogenaamde natuur. Tevens dienen er 1 miljoen woningen erbij worden gebouwd.. Maar dat kan wel tussen de natuur?

    Je kan niet en het dichtsbevolkste land zijn en duizenden immigranten verwelkomen en ook een natuur land zijn..

  2. Ja “Lionfish” Briljante doordachte reactie. Niet persoonlijk gericht en doordacht gelezen en reagerend op inhoud en argumenten. Chapeau

    Natuurbescherming is perfect en niet alles in het milieu dumpen ook.
    En er zijn duizende dingen honderden dingen wereld wijd die vreselijk zijn qua natuur schade. Ja daar moeten we iets aan doen. Maar het is ook business en een drogreden geworden voor “wetenschappers”
    Maar net als herrie maken over broedvogels op de Maasvlakte is dit argument ook zo.

    Ja Natuur moet beschermd worden tegen de enorme aantasting. Maar nogmaals we hebben daar uiteindelijk meer ons zelf mee dan de natuur. De natuur is het geheel van alles. Het grootse deel van klimaat verschuiving is veroorzaakt niet door carbohydrons te stoken maar door bos en grote en kleinere grazers te killen. Het opruimen van olie spills geeft meer schade dan de spill zelf. Maar nee we willen geen olie spills.

    De natuur zelf kan meer vernietigen dan de hele mensheid bij elkaar. Maar nee we willen niet dat de mensheid daar aan mee helpt.

    Maar te veel drama maken om hagedissen op een van de meest vervuilde eilandje ter wereld is gewoonweg overdreven. Die beestje hebben nergens last van. Wel als we ze gaan bestuderen. Het is een gezocht argument. Zeker als je naar natuur als een geheel kijkt op Curaçao.

    Jij bent vast een van die heldere lichten die de raffinaderij wil heropenen voor werkgelegenheid maar niet wil dat er op oostpunt natuurvriendelijk gebouwd wordt wat meer en duurzamere werkgelegenheid gaat geven.

    In dat geheel moet je ook wel heel apart zijn om “Lionfish” als naam te voeren en dan gaan reageren op een natuur bescherming artikel. Over hagedisjes en rif bescherming.

    “Lionfish” is dat niet de enige vis die je met speren achterna mag zitten op Curaçao. Er is op geroepen om die uit te roeien en er zelfs duik scholen zijn die hunting trips er op aanbieden… Dit omdat het een invasieve soort is die de het hele rif ernstig schaad.

  3. Tja @Loes, het klopt inderdaad dat ambtenaren in Nederland, VN en vele andere landen eindeloos bezig zijn met het bedenken van allerlei niet te handhaven regeltjes. Er is op deze rots al genoeg natuur vernield en ook op die plekken nog ruimte zat. Zonde van de dure tijd, zou totaal niet nodig moeten zijn als iedereen zijn verantwoordelijkheid zou nemen om zelf een steentje bij te dragen aan de bescherming van de natuur. Maar helaas is er een kleine minderheid van naieve selfish onbenullen die het toch nodig maakt. Het zou om in jouw taalgebruik te blijven wellicht veel eenvoudiger zijn om die complete sukkels tegen zichzelf te beschermen door ze gewoon op te sluiten, uit te sluiten of te verbannen, ze leven in de verkeerde tijd. Uit jouw reacties blijkt eens te meer dat jij 100% tot dit clubje egoistische zelfvernietigers behoort.

  4. Tuurlijk leuk verhaal op Nederlandse leest. Weer 1 uit de serie veel theorie maar je hebt er niks aan.
    En een parttime rechter moet zich buiten deze discussie houden als hij er deel van is. En duidelijk meerdere petten op heeft. Geen rechter sprak zich ooit echt uit over de isla. Terwijl erger dan dat kan niet op mondiaal niveau.
    Wat is een koraalrif waard in Honduras. Tja. Dat is omdat die iets hebben waar toeristen voor komen. Op Curaçao komen toeristen niet voor het koraalrif. Zelfs Campo trok meer toerisme.
    Koraal rif daar komen ze niet voor, dat is er niet echt. En de plek die ze nu toegankelijk willen maken heeft dat wel of nog een beetje. Dat komt omdat er daar geen olieraffinaderij of opslagen waren of huizen die shit lozen..
    Hagedissen zitten niet in een koraalrif en er is nauwelijks of geen natuurlijke omgeving over op Curaçao. Alles is import of al honderden jaren geleden gesloopt.

    Dat is net zo’n verhaal als die broedende vogels op de Maasvlakte die beschermd moesten worden. Of de heide. Ja zonder schapen groeien er bomen. En dan verdwijnt de heide. En de biodiversiteit die daar mee komt. Laten we wolven los laten op de Maasvlakte dan kan eten die die myxomatose konijnen… oh nee die broedden vogels dan..

    Grote grazers kweken op de oostvaarder plassen nee schieten mag niet en dood gaan van de honger ook niet Waarom geen beren en wolven erbij. En hielp dat… nee niet echt. puinhoop Natuur knutselaars. Al die bescherm pogingen liepen uit de hand maar de echte dingen daar doen we niks mee. Bijen en insecten die uitsterven…. Dat zijn serieuze dingen. Ja die walvissen dat was top. Maar dan moeten we ook stoppen met die garnalen haaien en tuna vissers. Alles is altijd halv met die natuur boys. Terwijl niks in de natuur los van elkaar staat.

    Bos brandenwerde jaren lang ondermijnd terwijl dat weer de manier was van nieuwe bomen.
    Ja water aftappen uit natuurlijke stroom gebieden of natuurlijke bronnen. Goh Calefornie heeft nu ellende.

    “Natuur” in NL, er is niks natuurlijks in NL. Alles is gemaakt.
    En die natuur is leuk maar beschermen en scholing op niveau houden kost veel geld en als er geen inkomsten zijn houdt alles op. En als je nu toch loopt te zeuren over natuur die niet natuurlijk is..:
    Beerputten en afvalwater dat ongezuiverd de zee in gaat. Shunt die dump plek aan de noordkant. Malpais… Dat pietlutstukje mangroven dat in het afvalwater van het ziekhuis ligt. Eh dat stukje natuur in het hart de “raffinaderij” of de overslag… Bullebaai.. Alles in een straal van 500 meter van een fastfood.
    etc. etc. Die malpais plekken in het klein die Mundi wegen met niet te veel traffic.

    Dierenbescherming. Tja die honden en katten dan? . Die hagedissen zijn de laatste wel die ergens last van hebben. En die wil jij ook niet in je dak hebben. K beesten.

    Duikers en duik belasting… ja ja ze duiken zich helemaal suf op Curaçao. Dat gaat inkomsten geven. Ik weet niet of je zelf wel eens hebt gedoken op Curaçao. Nou. Zo spectaculair is dat niet. Ja als je nederland gewend bent, Met 1 meter of geen meter zicht. Aan de zuidkant is het volsagen leeg. En aan de noordkant alleen als je veel lef hebt. En zo spectaculair veel duikscholen die superwinst draaien zijn er ook niet. Met bootjes naar een leeg eilandje varen. Is zo’n beetje het enige wat goed draait.

    Het eilandje schoonhouden die roze stelt loop filter vogels beschermen is al heel wat. Dat is wat Uniek Curaçao wel doet. Je kan je er suf over schrijven met een lading artikelen maar ga dat nou eens fysiek ondersteunen. En de mundi schoon maken.
    Dat is wat natuur boys hebben… leuk gedreven maar praktisch nee niet echt. Het is altijd alles of niks.

    In alle landen in Zuid-Amerika wordt de natuur qua schaal 1000 keer meer aangetast dan in Curaçao maar naar verhouding is curacao een van de meest vervuilde pelkkn ter wereld. Raar genoeg in verhouding is het aantal “Natuur” beschermers op Curaçao wel het hoogste ter wereld. Ga herrie maken in Brazilië dat je het oerwoud niet moet afbranden. Of in Suriname venezuela Colombia etc. Of over de Afrikaanse savannes dat je grote grazers met rust moet laten.. Zeg india en pakistan te stoppen met mensen kweken en hout stoken en China ophouden met industriele groei.

    Maar dat overdreven Nederlandse natuur gedoe slaat helemaal nergens meer op en is totaal buiten verhouding. Ga een keer naar India new Delhi was je zelf in de ghanges of zo. Kijk of je dat overleefd. Of bezoek dichterbij Barranquilla of what ever grote city in de buurt. Als je Curaçao boven Suriname of Honduras laat vallen moet je flink gaan zoeken om t te vinden laat je het vallen boven de Amazone, vind je het niet meer terug.

    Dus Leuk verhaal maar ja die hagedissen houden heus wel ruimte genoeg en brengen verder geen geld op. Je moet realistisch zijn. Dinosauriërs waren ook hagedissen. En een paar inslagen en alles is weg. Maar hee daardoor kwamen wij.. verder Elke 12.000 – 13.000jaar zo ongeveer is er ook herrie gevolgd door een ijstijd. We hebben misschien net een komende ijstijd een beetje verschoven.

    Global warming ahum…. Ja we hebben de meet punten verminderd en verschoven van de verste, koudste, naar dichtbij….. Coral whitning great barrièrerif … goh het komt weer terug.
    t maakt de natuur allemaal niks uit. T verschuift we hebben alleen ons zelf er mee. Kijk Tsjernobyl. Wolven en herten… De natuur heeft nergens last van die gaat gewoon weer verder.

    Maar Curaçao heeft dringend expansie nodig en 20% is vrij. En ja als je daar dingen neerzet verantwoord met zuivering en afval opruiming dan blijft alles 10 keer betere dan op de rest van heel Curaçao.

    Reëel blijven. Het is Curaçao geen Honduras.

    Sr. Cooper ja dat is een man van weinig principes en een opportunist. Man van een brug te ver …. Stem niet meer op zijn partij.

    Wat mij betreft die hagedisje hebben ruimte zat of anders kunnen ze schuiven naar het Christoffel park. Lege ruimte zat.. Zo.n Curacao plek waar je eigenlijk ook niet voor je lol gaat lopen.

  5. Dikzak cooper en pietersz lappen alles aan hun laars, als ze maar kunnen frauderen dan zijn ze in hun knollentuin.
    De statenleden kunnen hoog of laag springen, alle moties tegen hen worden toch afgewezen door de vriendenclub, anders vliegen ze er zelf ook uit en dat mag niet gebeuren, zitten ze niet meer op rozen.maar het wordt wel steeds erger met dat tuig van de riggel.

  6. Al jaren is bekend dat de heer C. ‘het goed kan vinden’ met ‘ontwikkelaars’ en aannemers. Hij is daar ‘gevoelig’ voor. En dus heeft ons Land, ons erfgoed en onze mooie natuur daar een probleem mee. Collega bestuurders dienen hem te corrigeren maar doen dat tot nu toe niet. Intimidatie? Angst? Deze man is een schande voor ons Land, evenals zijn partij. Hoe lang nog? Het is te hopen dat het gedrocht C. z.s.m. wat serieuzer, eerlijker en vaderlandslievend wordt.

  7. Deze minister verdiend niks aan de lagadishis weder natuurbescherming, of te weinig, maar kan wel goed verdienen aan projectontwikkeling,of de bijdrage van projectontwikkelaars. En daarom heeft hij urgentie dat dit ook gebeurd zolang hij op zijn plaats nog zit. En de andere minister,zelf arts, weet niks van natuurbescherming.

  8. Goed gesproken alleen zal dit bij de genoemde ministers en statenleden dit het ene oor in gaan en er bij het andere oor direct weer uit vliegen aangezien gouden diamanten ROLEX drager Pik Pis die nog niet tot 10 kan tellen en Dollar asfaltvreter vol gevreten Dik Kop Cooper er geen reet van zullen begrijpen, hoe lang mogen deze opvreters nog op die gouden stoel blijven zitten.

  9. Vandaar dat blooper Cooper Sybesma niet in de RVA ziet zitten. Hij vindt hem niet ‘onafhankelijk’.
    Lol dat moet cooper zeggen de van partij naar partij springende politicus’ die nog niks zinnigs heeft gepresteerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties