29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | De Cariben als testcase voor rechtvaardige verdeling van klimaatkosten

HomeLandenArubaOpinie | De Cariben als testcase voor rechtvaardige verdeling van klimaatkosten

Gebiedsontwikkeling.nu | Ellen van Bueren

Zeespiegelstijging en hevigere weersomstandigheden leiden onherroepelijk tot toenemende klimaatschade. Columnist Ellen van Bueren wijst er op dat binnen het Koninkrijk der Nederlanden de Cariben als eerste aan de beurt zijn. Daarom is het volgens haar zaak om nu heldere afspraken te maken over een eerlijke verdeling van klimaatkosten.

De koninklijke familie bezocht afgelopen maand de Nederlandse Cariben. Op een van de eilanden reden de prominente gasten over een nieuwe laag asfalt van slechts vier centimeter: net genoeg om het grootste deel van de route er glimmend bij te laten liggen. Opdrachtgever en opdrachtnemer wisten dat dit niet meer dan een vernislaag is en onvoldoende om de weg bij de eerstvolgende fikse regenbui begaanbaar te houden. Waarom is dit dan toch het resultaat van de aanbesteding? Goed voor de dag willen komen, de gunst van de kiezer, budgettekort en onmacht, er zijn genoeg redenen te bedenken.

De dunne asfaltlaag is symbolisch voor de enorme taak die de eilanden te wachten staat om zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Ingrijpender verbeteringen zijn nodig, maar waar te beginnen, en hoe dit te organiseren en te financieren? Het zojuist verschenen WRR-rapport Rechtvaardigheid in klimaatbeleid wijst op de noodzaak om klimaatkosten rechtvaardig te verdelen. Niet alleen onder de verschillende groepen in Nederland, maar ook binnen het koninkrijk. Voor de Caribische delen van ons koninkrijk is dit des te meer van belang, omdat ze door de ingewikkelde constitutionele structuur buiten de afspraken vallen die zijn gemaakt in internationale klimaatverdragen en daar zelf niet aan mogen deelnemen.

Uiteindelijk krijgen alle burgers van het koninkrijk met klimaatschade te maken

En dat is wrang, juist omdat in ons koninkrijk klimaatverandering het eerst hard toeslaat op de eilanden. Zo is Bonaire de eerste gemeente in het koninkrijk die tegen het eind van de eeuw deels onder water verdwijnt, wat ook desastreus is voor het koraal, de mangrovebossen en de stranden. Bewoners kunnen, omdat vrijwel alles geïmporteerd moet worden, het hoofd al nauwelijks boven water houden. Met de zeespiegelstijging komen de kritieke infrastructuur en de toeristische sector – de voornaamste inkomstenbron – op het eiland in gevaar. Een kwetsbare situatie dus.

Het pleidooi van de WRR om klimaatschade eerlijk te verdelen, zal op de eilanden dan ook zeker gehoor vinden. Het WRR-rapport zoekt het echter vooral in procedures en het onderling gesprek met burgers. De weerbarstigheid van het herstellen van de schade veroorzaakt door orkaan Irma in 2017 laat zien dat dit in praktijk moeizaam is, zeker als de schade al daar is.

Zo had de koninklijke familie vanuit het stadion op Sint-Maarten niet alleen uitzicht op sportactiviteiten, maar ook op de achter het stadion geleden vuilnisbelt, met daarop nog altijd het onverwerkte puin van als gevolg van de orkaan van zes jaar geleden. Met het oog op de KNMI-klimaatscenario’s wordt Caribisch Nederland een belangrijke testcase voor een rechtvaardige verdeling van klimaatschade. Omdat uiteindelijk alle burgers van het koninkrijk hiermee te maken krijgen, is het van belang dat we nu alvast verder denken dan een gesprek met burgers en een laag vernis.

Deze bijdrage verscheen eerder op de website van Gebiedsontwikkeling.nu

Ellen van Bueren is hoogleraar Urban Development Management bij de Faculteit Bouwkunde. De nieuwe leerstoel Urban Development Management ontwikkelt bruikbare concepten, instrumenten en principes voor een integrale gebiedsgerichte aanpak van hedendaagse stedelijke opgaven.

Bron: Persbureau Curacao

8 reacties

  1. Paniekvoetbal. Laten we svp een beetje genieten van het leven en niet zo een paniek zaaien. Ene jaar is het warmer andere jaar kouder. Klaar

  2. En de corrupte Politie Brigadier Pik Pisá cs heeft voor de zoveelste keer weer bewezen dat Nos Mes No Por.
    Ze kunnen beter de gevangenis uitbreiden dat dit soort mensen er eeuwig kunnen verblijven.

  3. vH moet het eerst nog door de tweede kamer zien te loodsen.

    D66 heeft de feitelijke macht in NL dus dat gaat wel lukken tenzij er nieuwe verkiezingen komen

  4. Pik P cs gaan er nog steeds van uit dat er in oktober een herfinanciering komt.
    Als je de brief van v Huffelen goed leest (10 pps) dan is er nog lang geen besluit erover genomen.
    vH moet het eerst nog door de tweede kamer zien te loodsen.
    Ik zie het somber in in ieder geval. Curaçao wordt een steeds zwaarder blok aan het NL been.

  5. DE Heer is mijn Herder en hij zal dit eerder doen omdat het moet, en hij zal ( met een zondvloed ) curacrim totaal vernietigen net zoals de steden Sodom en Gomorra uit de bijbel, ook daar was het volk net zo bezig als het MFK/PNP volk met hun sheik leider Pik Pisas die denkt dat hij meer te vertellen heeft als Den Heer zelf, de Heer zal hem en zijn mee lopers kruisigen en geen vergiffenis geven . Halle Lu Ja Looft DEN HEER hij zal geprezen zijn.

  6. Om nu gelijk al te gaan praten over $$ en ‘bedelen’ bij NL komt niet geloofwaardig en ook prematuur over

    Maar zo werkt het steeds wel en vaak met succes.

  7. Wij zullen toch eerst en vooral zelf moeten beginnen met bewustwording, het maken van plannen en vooral; het uitvoeren er van. Om nu gelijk al te gaan praten over $$ en ‘bedelen’ bij NL komt niet geloofwaardig en ook prematuur over. ‘Werk aan de winkel’ voor onze ambtenaren, bedrijven en bestuurders.

  8. Regeren is vooruitzien. Echter de lokale overheden zullen toch zelf de eerste steen gooien. Waar zijn de plannen? We willen toch zelf alles regelen zonder bemoeienis van de makambas. Sint Maarten en Irma hebben inderdaad weer laten zien dat wij het niet zelf kunnen. En willen we dijken van 20 meter rond Bonaire etc gaan bouwen? Ook Nederland zal miljarden moeten gaan betalen voor hun eigen dijken etc. Betalen wij daar ook aan mee?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties