27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...
- Advertisement -spot_img

NU | Eerherstel voor tot slaaf gemaakte Curaçaose verzetsheld Tula

HomeLandenArubaNU | Eerherstel voor tot slaaf gemaakte Curaçaose verzetsheld Tula
Het kabinet heeft de tot slaaf gemaakte verzetsheld Tula (onbekend – 1795) ruim tweehonderd jaar na zijn dood eerherstel gegeven. Dat maakte premier Mark Rutte maandag bekend in een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag.

Daarin bood Rutte excuses aan voor het handelen van de Nederlandse Staat in het slavernijverleden. Ook verzetshelden uit andere gebieden kregen postuum eerherstel.

Rutte gaf namens het kabinet een reactie op het rapport Ketenen van het verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat rapport uit 2021 adviseerde het kabinet naast eerherstel voor Tula onder meer om namens de Staat excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Ook moest de Staat erkennen dat de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden ook in het heden voelbaar zijn. Dat erkende Rutte in zijn toespraak. De premier sprak van een “historische verantwoordelijkheid” van de Staat voor het leed van bijvoorbeeld de marrons in Suriname en andere verzetshelden.

Belangenorganisaties in Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk hebben zich jarenlang ingezet voor eerherstel voor Tula. Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) is een van die organisaties.

“Het eerherstel voor Tula is de eerste stap richting erkenning voor al die andere tot slaaf gemaakte mensen die op Curaçao in verzet kwamen tegen hun overheersers”, zegt OCAN-directeur Lionel Martijn tegen NU.nl.

Een portret van hoe de Curaçaose vrijheidsstrijder Tula eruit kan hebben gezien.

Tula leidde grootste slavenopstand in Caribisch Nederland

Tula werkte jarenlang als slaaf op de Kenepa Plantage in het westen van Curaçao. Op 17 augustus 1795 stopte hij daarmee uit protest tegen het leven als slaaf, samen met zo’n veertig andere tot slaaf gemaakte mensen.

Onder leiding van onder anderen Tula groeide de opstand tot ongeveer tweeduizend mensen, die hun vrijheid eisten. Het was de grootste opstand van tot slaaf gemaakte mensen in het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk.

De koloniale machthebbers sloegen de slavenopstand met grof geweld neer. Tula wist te ontsnappen, maar werd verraden en toch opgepakt.

Machthebbers vermoordden Tula na een schijnproces

De koloniale machthebbers martelden Tula tijdens een schijnproces. Uiteindelijk legde hij een gedwongen bekentenis af. Hij kreeg de doodstraf.

De autoriteiten vermoordden Tula op een gruwelijke manier. De verzetsheld stierf op 3 oktober 1795 na een openbare executie.

Tula is in 2010 op Curaçao uitgeroepen tot een nationale held. Hij kreeg toen ook eerherstel op het eiland.

Bron: Nu.nl

3 reacties

  1. Beste Joop, probeer je dag meer inhoud te geven ipv zulke stomme opmerking te geven. We zitten niet op de leukste van de klas te wachten.

  2. Wanneer krijgt Gerrit de Raaf een vrijheids standbeeld op het Brionplein wegens vrijheid en goed gedrag en een volle curacrimse staatskist!. ( ps is hij al aan het afbetalen ????? van zijn 1.8 gulden schuld die hij van het volk heeft gestolen, of is dat verhaal in de doof pot verdwenenzal er niet van opkijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties