29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NU | BBB laat gevestigde orde wankelen en brengt stikstofplannen in gevaar

HomeLandenBonaireNU | BBB laat gevestigde orde wankelen en brengt stikstofplannen in gevaar

De BoerBurgerBeweging (BBB) is uit het niets een enorme machtsfactor in de Nederlandse politiek geworden. De partij van Caroline van der Plas krijgt ook in de Eerste Kamer een stevige vinger in de pap.

Dat kan de stikstofplannen van het kabinet flink overhoophalen. Bovendien staat de stabiliteit van de coalitie onder druk.

“What the fuck is hier gebeurd?” Van der Plas kan het zelf nauwelijks geloven als ze woensdag rond 23.00 uur voor het laatst haar uitzinnige achterban toespreekt vanaf het podium het Overijsselse dorp Bathmen.

De eerste exitpolls waren tamelijk bizar. In Overijssel lijkt bijna één op de drie stemmen naar BBB te gaan.

Eerder die avond gingen haar handen meerdere keren naar het hoofd van ongeloof. “Dit is zo onbeschrijfelijk”, zei Van der Plas nadat ze de exitpoll van Noord-Holland had gezien. BBB strijdt daar met VVD om wie de grootste partij wordt.

Die spanning is er niet in Noord-Brabant, waar één op de vijf stemmen naar BBB ging. Daarmee steekt de partij met kop en schouders boven de rest uit. Van der Plas na die prognose: “Dit is echt niet meer normaal.”

Van der Plas vertolkt stem van ontevreden burger

De overwinningen in de provincies hebben logischerwijs hun uitwerking op de Eerste Kamer: BBB krijgt volgens de voorlopige zetelprognose uit het niets vijftien zetels. Dat zijn er vooralsnog net zo veel als de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA.

Van der Plas heeft de stem van de ontevreden burger de afgelopen jaren kennelijk het best weten te vertolken. Bijna de helft van de kiezers zei ook tegen het kabinet-Rutte IV te stemmen, onderzocht Ipsos in opdracht van de NOS. “Mensen willen zich gehoord en gezien voelen”, verklaarde Van der Plas die onvrede vorige week in een interview met NU.nl.

Haar klare en simpele taal zou daar een einde aan moeten maken. “Maar ik heb geen toverstaf”, waarschuwde ze er alvast bij.

‘Trein in Den Haag dendert maar door, wij gaan die stoppen’

Van der Plas claimde na de exitpolls direct haar verworven machtspositie en waarschuwde het kabinet. “De trein in Den Haag dendert maar door. Wij gaan die stoppen.”

Daarmee doelde de BBB-leider op het stikstofbeleid – het centrale thema van deze verkiezingen en al sinds 2019 een hoofdpijndossier voor het huidige en het vorige kabinet.

Van der Plas vindt niet dat er helemaal niets moet gebeuren; er moet alleen flink worden bijgestuurd. “Dat is de inzet”, was haar eerste reactie. “Er moet toekomst zijn voor de boer en voor het platteland.” Met BBB valt daar volgens haar over te praten.
Beeld uit video: Caroline van der Plas viert feest na overwinning: ‘Wat een avond’1:44
Caroline van der Plas viert feest na overwinning: ‘Wat een avond’
‘Dikke middelvinger naar de gevestigde orde’

Meer partijen vinden dat het kabinet de uitslag niet kan negeren. “Het zou triest zijn als er niets zou veranderen”, reageerde SGP-leider Kees van der Staaij. Zijn partij heeft flinke kritiek op het stikstofbeleid.

Lilian Marijnissen incasseerde alweer de vijfde verkiezingsnederlaag op rij als partijleider van SP, maar putte toch hoop uit het feit dat veel kiezers tegen het kabinetsbeleid hebben gestemd. “Dit is een dikke middelvinger naar de gevestigde orde.”

BBB is straks niet de enige optie voor de coalitie als die op zoek is naar een meerderheid in de Eerste Kamer: die kan ook op links worden gevonden, bij PvdA en GroenLinks. Die partijen steunen de klimaat- en stikstofplannen min of meer. Maar Van der Plas probeert die weg alvast te blokkeren. “Dat zou ik echt schandalig vinden. Dan negeren ze een aanzienlijk deel van de kiezers.”

Van der Plas sneed terloops nog een ander gevoelig onderwerp aan: “Wij stemden ook tegen de nieuwe pensioenwet.” Die wet moet nog worden aangenomen door de Eerste Kamer, waarin een meerderheid na deze verkiezingen onzeker is.

Bron: Nu.nl

14 reacties

 1. En wie lacht er in haar vuistje en zijn de grote winaars? De multi miljarden veevoer, melk en slachthuizen die hun miljarden winsten niet kwijt willen en de boeren voor hun karretje hebben gespannen. Ze betalen de boeren een schuintje voor bv de melkproductie en vangen zelf een riante winst naast de supermarkten. Een zeer groot gedeelte van de productie vlees, melk etc is voor de export.
  De boeren die uitgekocht worden krijgen een flink bedrag waar ze bv andere biologische bedrijven kunnen oprichten die veel minder stikstof produceren. Er blijven genoeg boeren over de binnenlandse en export consumptie. Maar deze verkiezingen laat ook zien dat de kiezers boos zijn daar er niet naar hen geluisterd wordt

 2. In het dichtsbevolkte land ter wereld, waar iedere vierkante cm al meer dan honderd jaar gecultiveerd is, is het ronduit idioot om te denken dat er nog ‘natuur’ bestaat die ten kostte van de bevolking ‘gered’ moet worden met waanzinnige stikstofmaatregelen. Dat is een super woke gedachtte die gelukkig alleen bij de compleet wereldvreemde D66 stemmers in de frontale kwab zit. Gelukkig bewijst deze verkiezing dat er ook nog nuchtere mensen bestaan.

 3. @Brian S schreef;
  “Ik denk dat veel van die stemmers niet naar de universiteit zijn gegaan (Niet dat je daarmee slimmer raakt). Aan de andere kant er is ook een groep hoog geleerde linkse stemmers die massaal op links stemmen op basis van 1 thema. Die denken helaas ook niet veel na.”

  Nee, zij, de linke kiezers, denken helaas ook niet veel na, Brian S daarentegen natuurlijk wel, hij is pas een echte denker!(lol)
  Moeten kiezers dan een WO opleiding afgerond hebben om te mogen of kunnen stemmen? Brian S, ik weet zeker dat ook jij geen WO opleiding achter de rug hebt. Hetzelfde liedje als ericlapas, grote mond, weet alles beter en iedereen is dom. (lol)

 4. @ericlapas schreef;
  “Mijn bedoeling was meer die rechtse domme stemmers die op de “one issue” partijen als PVV en JA21 stemmen, tot denken te zetten. Maar ja, de meesten zijn net zo dom als de Curaçaose kiezers, die kunnen amper lezen en schrijven.”

  Ja hoor, daar gaat @ericlapas weer.(lol)
  Waarom ben je er zo zeker van dat de meeste rechtse kiezers dom zijn? Sterker nog, volgens jou zijn zij net zo dom als jouw Curaçaose eilandgenoten!

  Toe maar, ericlapas.
  Vind je die stemmers nou zo geweldig dom omdat zij niet op jouw favoriete politieke club stemden? Of vind je dat die overigens ‘niet per se ideologisch gedreven’ rechtse gasten ‘hoe dan ook’ dom zijn?
  En zouden ze volgens jouw niet dom zijn geweest, maar juist heel slim, als zij wél op een partij zouden hebben gestemd die jouw voorkeur geniet?

  Ach, gewoon weer eens van die typische vooringenomen opmerkingen van ericlapas die in feite beweert: “ik weet alles beter, want ik weet wat goed is omdat ik onwijs intelligent ben.” En de rest is dus dom.

  Beste ericlapas, het is me opgevallen dat je de afgelopen maanden flink op drift bent geraakt. Het wordt steeds erger, je bent niet meer voorzichtig, je raast maar door. En inmiddels bestaan er als ik je zo volg bijna geen intelligente mensen meer, behalve ericlapas natuurlijk… (dat vraag ik me af.) (lol)

  Maar goed, zo’n intelligente forumgastcriticus als ericlapas zal het vanzelfsprekend niet erg vinden, maar het juist toejuichen, als een veel minder slim forumlid dan hij kritiek levert op zijn vaak haast absurdistische opmerkingen. Opmerkingen overigens die niet zelden gelardeerd zijn met een belachelijk portie superioriteitsdenken. (tja, hoe anders moet ik het verwoorden?) (lol)

  Beste ericlapas, je hoeft niet te reageren, ik vind het meer dan genoeg als je mijn kritiek op jou shit leest. En lezen zal je, want ik ben er weer, ik was niet dood.

 5. Mijn bedoeling was meer die rechtse domme stemmers die op de “one issue” partijen als PVV en JA21 stemmen, tot denken te zetten. Maar ja, de meesten zijn net zo dom als de Curaçaose kiezers, die kunnen amper lezen en schrijven.

  Ik denk dat veel van die stemmers niet naar de universiteit zijn gegaan (Niet dat je daarmee slimmer raakt). Aan de andere kant er is ook een groep hoog geleerde linkse stemmers die massaal op links stemmen op basis van 1 thema. Die denken helaas ook niet veel na.

 6. @Colom en @Brian S, bedankt jullie doen het voorkomen alsof ik een idioot ben die geen getallen kan opzoeken.

  Natuurlijk weet ik dat er geen 200 asielzoekers vorig jaar tot Nederland zijn toegelaten. Eigenlijk was het een schrijf fout, ik wilde schrijven, ” in 2023 maar 2 asielzoekers tot Nederland zijn toegelaten”. Heb per ongeluk 200 van gemaakt.

  Mijn bedoeling was meer die rechtse domme stemmers die op de “one issue” partijen als PVV en JA21 stemmen, tot denken te zetten. Maar ja, de meesten zijn net zo dom als de Curaçaose kiezers, die kunnen amper lezen en schrijven.

 7. Zoals zo vaak. Te vaak? Anti-stemmen, inspelen op emotie, populisme en altijd maar weer; ‘voor het volk’ of ‘de burger.

  @Robert, Het is het gevolg van een arrogante politieke elite die niet luistert naar de burger en maar doet wat goed is voor hun carriere en geldschieters. Echte problemen worden niet aangepakt. En het is veel pappen en nathouden en geen keuzes maken. Het probleem is de corruptie en arrogantie van de politici in kikkerland en in Europa. En dan is dit het gevolg. Alleen tijdens verkiezingen heeft het gepeupel een stem want na de verkiezingen komen Rutte en Kaag de provincie niet in.

  En zo is het ook hier met de PAR en MAN elite.

 8. ericlapas@
  Van 1 juli 2022 t/m 31 maart 2023 komen er 21.200 statushouders bij in Nederland. Dus hoe jij aan 200 statushouders komt is mij een raadsel.
  En wat die domme kiezers betreft die op JA21 en PVV stemmen. Ga eens een week naar Rotterdam, dan begrijp je misschien die kiezers.

 9. Zoals zo vaak. Te vaak? Anti-stemmen, inspelen op emotie, populisme en altijd maar weer; ‘voor het volk’ of ‘de burger’. Voorbeelden te over; Trump, Chavez, Fortuijn, Wiels, Wilders, Maduro enz. Domheid van het proletariaat om daar telkens in te trappen? Misschien. Hoe dan ook, het werkt maar al te vaak. Zo blijkt ook nu weer. Ook in het koude ontwikkelde kikkerlandje

 10. Volg als ik tijd heb via de NOS de tweede k commissievergaderingen en moet zeggen dat Caroline het steeds erg goed deed.
  Ze was ook journalist voor een agrarisch tijdschrift. Goed van de tongriem gesneden.
  Ze is een echte barricade vrouw. Knap werk, vooral ook omdat zij FvD heeft gedecimeerd.
  Ze komt voor mensen, en niet alleen de boeren, op, daar kunnen ze hier wat van leren.
  Hier weet de goegemeente niet hoe snel ze de 25% van tafel moeten vegen.

 11. Eén ding is zeker, de Nederlandse kiezer is net zo dom als de Curaçaose kiezer,

  Op hoeveel mensen met een strafblad is er dan gestemd? En mensen met een mavo opleiding?

 12. De gevestigde politieke orde bakt er gewoon weinig van en blijkbaar is de D66 agenda het belangrijkste. Je kan niet meer woningen bouwen en ook de natuur behouden. Nederland is al 1 van de dichtsbevolkste landen in de wereld.

  In een democratie hoor je te luisteren naar je kiezers en dat doet men niet.

 13. In januari 2023 kwamen 2 490 asielzoekers naar Nederland. Dat waren er 105 minder dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 390 nareizigers naar Nederland, 110 meer dan in december 2022. In 2022 kwamen er in totaal 46 460 asielzoekers en nareizigers.

  Probleem zit in de asielzoekers die er komen en er heel vaak blijven hangen. En dat moet allemaal worden betaald. Wij stoppen ze hier nog in de gevangenis maar in NL niet.

 14. Eén ding is zeker, de Nederlandse kiezer is net zo dom als de Curaçaose kiezer, het komt vaak voor dat nieuwe partijen vaak uit het niets omhoog schieten en daarna door interne ruzie en jaloezie weer uit elkaar spatten.

  Op zich is de keuze voor BBB wel een logische keuze want stikstof reductie is nu actueel in Nederland en daardoor dreigt grote woningnood te ontstaan.

  Wat onbegrijpelijk is de keuze voor een partij als JA21, het is een waardeloze rechtse partij die asielzoekers de schuld van alle ellende geeft. Feit is dat Nederland vorig jaar iets van rond 200 asielzoekers een verblijfsstatus heeft gegeven en dat Nederland van de 4% die Europa opneemt maar iets van 0,12 % toelaat.

  Nou, probeert die domme rechtse kiezers van JA21 en PVV dat aan hun verstand te brengen, zal niet lukken. Volgens mij zijn het gewoon racisten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties