32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | “Met mijn vertrek verdwijnt Caribische vertegenwoordiging Europarlement”

HomeLandenArubaNTR | “Met mijn vertrek verdwijnt Caribische vertegenwoordiging Europarlement”

In De Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guilliano in het kader van de Europese Verkiezingen met vertrekkend Europarlementariër Samira Rafaela (D66).

Ze spraken over haar band met Curaçao, racisme en seksisme in Brussel en hoe D66 haar niet voldoende heeft beschermd. Ook wees zij erop dat vrouwen elkaar niet voldoende beschermen in een door mannen gedomineerde omgeving.

Caribisch Nederland
Rafaela maakt zich zorgen om de vertegenwoordiging van Caribisch Nederland in het Europees Parlement. In haar optiek heeft dit ”geen prioriteit” voor politieke partijen, terwijl een deel van het Koninkrijk nu niet vertegenwoordigd is in Europa.

Seksisme in Brussel
Rafaela vertelt hoe lastig het navigeren was in een door mannen gedomineerde omgeving. Dat ze daarbij weinig tot geen steun kreeg van vrouwelijke collega’s en door hen zelfs op X werd aangevallen, was best pittig. Zeker omdat zij haar directe telefoonnummer hadden.

Kritiek D66
Volgens Rafaela werd haar binnen D66 niet de erkenning gegeven voor haar werk. Doelend op een filmpje gedeeld op de sociale media van de partij, waarin de wet over loontransparantie uit de koker van Rafaela niet werd gedeeld.

Rafaela is ook kritisch op het optreden van haar partij. In haar optiek hadden ze haar, als eerste en enige Afro-Caribische Nederlandse vrouw in het Europarlement, meer bescherming moeten bieden. Naar eigen zeggen heeft zij wel gevraagd om die bescherming, maar bleek die ”schijnbaar niet effectief genoeg”.

Ook in het licht van Black Lives Matter vindt Rafaela dat politieke partijen in Nederland een verkeerde boodschap afgeven door diversiteit op de kieslijst minder prioriteit te geven. ”Als je diversiteit echt zo belangrijk vindt, dan zet je anno 2024 een zwart persoon in de top drie” aldus Samira Rafaela.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug

De Nacht van Caribisch Netwerk
 • Deze uitzending gemist? Luister hier terug
 • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guilliano Payne.
 • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
 • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

13 reacties

 1. @dan is het toch beschamend dat er vanuit caribisch nederland geen betere kandidaten zijn?

  Samira is sowieso al niet echt een vertegenwoordiger voor ons. Volgens mij heeft ze hier nooit gewoond. Haar kleurtje is te danken aan haar afrikaanse vader. De term afro-caribbean is eigenlijk niet van toepassing dus. Haar voorouders waren niet als slaaf uit afrika gehaald. Wellicht is ze een paar keer hier op vakantie geweest maar dat maakt je geen vertegenwoordiger. Wellicht kan ze nu ze toch geen werk heeft een paar jaar in Seru Fortuna wonen en de arme mensen daar helpen.

 2. “Ze heeft tenminste één azijnpisser zover gekregen een paar woorden over haar op KKC te plaatsen…
  Whuahauhauahahahauajahiihiahahahahhh”

  maar wat vindt jij eigeniljk Drechi over het functioneren van Rafaela? Als je Rafaela vergelijkt met Assita Kanko (Assita die ook nog eens in veel lastigere omstandigheden is opgegroeid) dan is het toch beschamend dat er vanuit caribisch nederland geen betere kandidaten zijn?

 3. Zeventien vertrekkende Nederlandse Europarlementariërs kunnen financieel nog even profiteren van de EU. Politici die langer dan een jaar in het Europees Parlement zetelen hebben recht op een royale wachtgeldregeling die kan oplopen tot meer dan twee ton. De regel is dat per gewerkt jaar één maandsalaris wordt vergoed. De maximale wachtgeldvergoeding is 24 maanden. Het brutosalaris bedraagt 10.377,43 euro per maand.
  Ook nog duizenden euro’s onkostentoelage
  Alle vertrekkende Europarlementariërs krijgen in de maanden juni en juli nog een vol salaris, ook al start het nieuwe Europees Parlement op 16 juli. Tot die tijd ontvangen de politici ook nog een onkostentoelage. In juni het gebruikelijke maandelijkse bedrag van 4950 euro, in juli wordt het gehalveerd.

  Na hun afscheid krijgen de afzwaaiende politici de helft van de maandelijkse vergoeding mee voor een periode van drie maanden. Het gaat om een totaalbedrag van 7425 euro.

  Toch netjes en dat alleen om je huidskleur.

 4. waar is de diversiteit op Curaçao? heel de ministerraad en Parlement is zwart a. De minpres is zwart. CMC directeur is zwart, De minister van Financien is zwart, Alle ministers zijn zwart. En het is een zootje..

 5. Ze heeft flink haar zakken gevuld en haar CV opgepoetst met… NIETS.

  Door dit soort profiteurs krijg ik steeds meer begrip voor de BREXIT.

 6. Acht, gewoon een omhooggevallen kattig Aagje met bosmens mores. Waarom heeft ze haar haar niet in de originele “krinkikrinki” style gehouden?

 7. Goed dat ze eindelijk weg is. Ze heeft niks gedaan voor niemand van het Caribische Nederlandse gebied.Alleen voor zichzelf gezorgd en ruzie met allen gedaan.Aan zo iemand heeft niemand iets! Ze kwaam alleen voor zicjzelf op.

 8. “Nee, Je zet geen zwart persoon ergens neer. Een zwart persoon zal er ook voor moeten werken. Het is geen sociale werkplaats.”

  exact! Neem een voorbeeld aan Assita Kanko, die heeft een belangrijke positie in het europees parlement en in haar partij omdat ze ergens voor staat, niet omdat zij een bepaalde achtergrond heeft.
  Het issue is dat Rafaela nooit een boodschap heeft gehad en puur op basis van afkomst een functie heeft gekregen

 9. Rafaela zegt: ”Als je diversiteit echt zo belangrijk vindt, dan zet je anno 2024 een zwart persoon in de top drie”

  Nee, Je zet geen zwart persoon ergens neer. Een zwart persoon zal er ook voor moeten werken. Het is geen sociale werkplaats.

 10. Geschreven wordt: “Rafaela maakt zich zorgen om de vertegenwoordiging van Caribisch Nederland in het Europees Parlement. In haar optiek heeft dit ”geen prioriteit” voor politieke partijen, terwijl een deel van het Koninkrijk nu niet vertegenwoordigd is in Europa.”

  Een klein pisgroepje eilanden met in totaal ongeveer 30.000 inwoner wil vertegenwoordigd worden in een groep van 450.000.000? Get real.

  Rafaela zegt: ”Als je diversiteit echt zo belangrijk vindt, dan zet je anno 2024 een zwart persoon in de top drie”

  Men zet in de geciviliseerde wereld personen die het meest competent zijn in de top 3, onafhankelijk van kleur. Vandaar dat …..

  By the way, she tries to look mighty white.

 11. Ze heeft tenminste één azijnpisser zover gekregen een paar woorden over haar op KKC te plaatsen…
  Whuahauhauahahahauajahiihiahahahahhh

 12. Kan iemand mij vier noemenswaardige zaken noemen die deze “Afro Caribbische” vrouw heeft bereikt? Behalve het zakkenvullen en in een slachtofferrol kruipen? Niemand? Drie zaken dan? Nee ook niet ok twee zaken. Ik weet zeker dat zij veel heeft betekend voor de Carribean.

 13. Natuurlijk is iedereen en alles de schuld behalve mevrouw Imelda Marcos Samira Rafaela. Wel lekker veel geld verdienen en als een prinses kunnen leven maar gewoon nooit wat gedaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties