Edwin Timmer | Algemeen Dagblad
Wetenschappers hebben in de buurt van Curaçao een nieuw kilometerslang koraalrif ontdekt dat in opvallend goede staat verkeert. De kans op meer onaangetast koraal in het Nederlands Caribisch gebied is groot, volgens mariene onderzoeker Furu Mienis.
,,Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg”, vertelt zij op Wereldoceanendag.
Het gaat nadrukkelijk niet om koraal dat op snorkeldiepte ligt vlak langs de kust, maar om riffen verderop in de diepzee. Afgelopen januari stuitte een groep van dertien wetenschappers via een diepzee camerasysteem op het natuurfenomeen, op een diepte van circa 500 meter.
,,Een prachtig ecosysteem dat de schuilplaats vormt voor talloze vissen en krabben en tegelijkertijd kraamkamer is voor vele diersoorten”, vertelt Mienis, oceanograaf bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz). Ze vindt het verheugend om te zien dat het met dit koraal juist goed gaat.
Verbleking
Op geringe diepte hebben koraalriffen wereldwijd te kampen met de gevolgen van opwarmend zeewater door klimaatverandering. Als de temperatuurschommelingen te groot zijn, verbleekt het koraal en kan het afsterven. Dat is ook het gevolg rond de voormalige Nederlandse Antillen.
Een ander probleem voor koralen zijn de vervuilende stoffen die in zee stromen, zoals ongezuiverd rioolwater en pesticiden. ,,Te veel meststoffen kunnen zorgen voor algengroei, die de koraal en het omringende leven kunnen verdrijven”, legt Mienis uit.
Nieuw gevonden koraalrif bij Curacao. Omdat het op grote diepte ligt, zijn de kleuren minder fel. © NIOZ
Verder uit de kust en op grotere diepte raken die problemen het koraal vooralsnog veel minder, blijkt uit de vondst van de onderzoekers. Op grotere diepte blijven de schommelingen in temperatuur beperkt en reikt de menselijke invloed minder ver.
De expeditie van januari maakt deel uit van het onderzoeksproject Sealink. Daarin werken Nederlandse en Caribische universiteiten en onderzoeksinstituten samen om beter uit te zoeken wat de bedreigingen zijn voor het koraal in Caribisch Nederland, en hoe het beter is te beschermen. Voor de lokale economieën vormt het toerisme dat eropaf komt tegelijkertijd een belangrijke inkomstenbron.
Mienis: ,,Het is belangrijk om ons te realiseren hoe enorm de biodiversiteit in de diepzee rond de eilanden is. Het is bijzonder en het is vrijwel onaangetast. Daar kunnen we van leren en we mogen er zuinig op zijn.”
Bron: Algemeen Dagblad