26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

NTR | ‘Etnisch profileren? Je moet er maar tegen kunnen’

Als student werd advocaat Dave Liqui Lung (45) ook keer op keer uit de rij gehaald door de marechaussee. Wat hem vooral raakt is de opmerking dat hij er maar tegen moest kunnen.

Die blikken van de andere passagiers, herinnert Liqui Lung zich nog goed. “Je staat daar op Schiphol en wordt uit de rij gehaald. Je ziet ze denken: die zal wel iets strafbaars hebben gedaan.”

‘Etnisch profileren? Je moet er maar tegen kunnen.’ Dat krijgt Liqui Lung, man van kleur, zo’n zestien jaar geleden terug van een hoge Nederlandse ambtenaar. “Ik vond het ongepast”, vertelt hij nu. “Maar ik heb er veel van geleerd.”

Want juist bij deze ambtenaar uitte Liqui Lung zijn zorgen over de controles van de marechaussee op Schiphol; hoe hij zelf puur op basis van zijn huidskleur werd geselecteerd. Dat is een vorm van discriminatie en bij wet verboden.

Uit de ongepaste reactie van een ambtenaar trekt Liqui Lung een belangrijke les: de mensen die etnisch profileren konden stoppen, zouden dat nooit uit zichzelf doen. “Ik zag in dat ik me er niet aan moest storen.”

Stempel ‘mogelijk crimineel’
Het neemt niet weg dat de controles van de marechaussee toen onaangenaam waren. “De term etnisch profileren kende ik toen ik studeerde nog niet eens. Ik had al wel de indruk dat mijn huidskleur doorslaggevend was.”

Dat heeft ook impact op kinderen op bijvoorbeeld vluchten van Curaçao naar Amsterdam, denkt hij. “Die zagen ook hoe vooral mensen van kleur steeds uit de rij werden gehaald. Dat vind ik heel erg jammer.”

Zo kregen mensen alleen vanwege hun huidskleur al een stempel van ‘mogelijk crimineel’. En dat terwijl je in een rechtsstaat mag verwachten dat de overheid zich aan de wet houdt en de rechten van burgers beschermt.

De Koninklijke Marechaussee mag mensen niet langer controleren op basis van hun huidskleur. Dat is het gevolg van de ‘baanbrekende’ uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op 14 februari.

De rechter oordeelt dat etnisch profileren in strijd is met artikel 1 van de Nederlandse grondwet. Advocaat Liqui Lung ziet de nieuwe ontwikkelingen als ‘zeer positief’. “Bevoegde instanties zullen ook meer moeten doen om racisme en discriminatie in hun organisatie tegen te gaan. Dat draagt bij aan meer diversiteit en inclusie.”

Probleem raakt hele samenleving
Etnisch profileren raakt de hele samenleving, zegt de advocaat. “Het versterkt de sociaaleconomische problemen van Nederlanders met een migratieachtergrond. Zij hebben te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt en krijgen minder makkelijk toegang tot onderwijs en de gezondheidszorg.”

Gelukkig zijn er genoeg mensen die Nederlanders met een migratieachtergrond als gelijken zien, zegt hij. Liqui Lung zou dan ook geen andere huidskleur willen dan die hij nu heeft. “Eerlijke en gelijke kansen voor iedereen. Dáár gaat het om! Je kunt niet alle mensen van kleur over één kam scheren.”

Dave Liqui Lung

Advocaat Dave Liqui Lung is op Curaçao geboren en opgegroeid. Hij volgde de rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte hij een aantal jaren als advocaat op zijn geboorte-eiland. Sinds maart 2022 werkt hij voor het Nederlandse kantoor Brenner Advocaten in Amsterdam.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

6 reacties

 1. Fijn om te weten Marcus. Je bent een kundig waarzegger. Heb geen benul. Ben “Nitwit”. Grof geschut zeg. Nu kan ik nooit meer slapen. Inhoudelijk ijzersterke reactie ook. Kwam gisteren op Schiphol. Had jurk aan en plakbaard en riep constant Allah Akhbar. Werd ik zomaar uit rij gehaald. Religious profiling. Mag niet. Gebeurt toch. Slaap lekker verder.

 2. Hebben ze u raciaal geprofileerd meneer Dave Liqui Lung?

  Welnee!! U bent niet zozeer raciaal-etnisch gepofileerd, maar vooral gender-geprofileerd, op geslacht dus. Statistieken wijzen namelijk uit dat ruim 89% van de bolletjes slikkers over het algemeen man is!

  En dat fenomeen kan men in het hele spectrum van misdaadsdelicten en misdrijven terug zien, namelijk dat mannen vooral misdaadplegers zijn, en niet de vrouwen!

  Vrouwen plegen ook wel misdaadsdelicten, maar in veel lagere percentages dan mannen. Eea heeft te o.a. maken met het testosterongehalte dat bij mannen een tikkie hoger ligt dan bij vrouwen.

  Kijk maar naar de gevangenissen , zitten vooral vol met mannen. Moet justitie nu bij opsporingen , zich 50-50% op mannen en vrouwen gaan richten, terwijl harde feiten en andere empirische gegevens keihard uitwijzen dat 90% van de delictplegers i.c. bolitaslikkers vooral man is?

  Wees blij dat ze u als man geïdentificeerd hebben, u had zich juist zorgen moeten maken als de maracheussee u niet had aangehouden. U valt namelijk in de groep die 90% van alle misdaad pleegt!

  Dat er binnen het mannenspectrum, delicten vooral gepleegd worden door gekleurde mannen, is ook aangewezen door slachtoffer onderzoek, en niet door aanhoudingsonderzoek.

  Namelijk, de ondervraagde slachtoffers van misdaads- en geweldsdelicten blijken vooral aan t geven dat ze van gekleurde mannen slachtoffers zijn geworden. Dat is een slimme benadering, want slachtoffers worden immers niet raciaal geselecteerd. Slachtoffers worden geselecteerd obv binnengekomen aangiftes etc.

  Men kan bij deze slachtoffergecentreerde benadering immers niet miepen over raciale profilering van arrestanten. Delictsslachtsoffers zijn immers het uitgangspunt van het onderzoek, en niet iemands kleur, ras of etniciteit, zoals bij aanhoudingen van verdachten het geval kan zijn.

  Dus meneer Dave Liqui Lung, u kun een zucht van opluchting slaken. U bent namelijk in eerste instantie vooral geslachts/gendergeprofileerd zoals met de meeste aanhoudingen en ondervraagden op Schiphol het geval is.

 3. Nep jurist. Wat nou baanbrekend. Alsof niemand wist wat artikel 1 van de Grondwet zegt. Etnisch profileren mag niet? Wisten we al. Niks nieuws. Gaat ook niks veranderen want profileren mag wel.Swa uit Curacao met 4 gouden tanden en 20 kg kettingen om zijn nek in een wit glimmend adidas pak? Mag niet uit de rij gehaald worden om hoe hij eruit ziet? Boeie. Doen we lekker toch. Zo erg vind Dave het ook niet. Lekker naar Amsterdam verhuisd. Curacao beviel niet zo goed.

 4. Tja, de criminaliteit is bij bepaalde etnische achtergronden minimaal vijf keer zo hoog. Nu etnisch profileren van D66 niet meer mag leert een heel eenvoudig rekensommetje dar de marechausse dus minimaal vijf keer zoveel mensen moet hebben om de pakkans en daarmee dus de veiligheid van de rest van de maatschappij op gelijk nivo te houden. Hoe dom kan je zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -