31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Doorwerking van slavernij aanpakken? ‘Meer nodig dan bewustwording’, vinden Caribische politici

HomeLandenArubaNTR | Doorwerking van slavernij aanpakken? ‘Meer nodig dan bewustwording’, vinden Caribische...
George Pantophlet (National Alliance, Sint-Maarten)

Van stranden voor ‘witte, rijke toeristen’, tot de minder zichtbare trauma’s. Politici uit alle hoeken van het Koninkrijk zijn het erover eens dat het slavernijverleden doorwerkt. Een bewustwordingsfonds is lang niet voldoende, vinden de eilanden. 

Het is de derde dag van het Ipko op Curaçao, waarbij parlementsleden uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland met elkaar in gesprek gaan. Het slavernijverleden en kolonialisme staat donderdag centraal.

Ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar, maar daar is het wel ‘minder zichtbaar’ dan op de eilanden, zegt PvdA-senator Jeroen Recourt. “Op Aruba lijkt doorwerking van slavernij beperkt. Maar als je wat dieper kijkt, zit het in de cultuur en werkt het sociaal-economisch door. Het speelt een rol in het dagelijks handelen. Je huidskleur doet er nog steeds toe. Dat moet erkend worden.”

Op Sint-Maarten werkt de slavernij nog steeds door op economisch, sociaal én mentaal gebied. Net als op Curaçao, waar er tot op de dag van vandaag grote verschillen zijn tussen arm en rijk. De afgeschermde privé-stranden op Curaçao is ‘een lelijk voorbeeld van dat grote verschil in de samenleving’. “De stranden zijn niet van iedereen. Alleen de witte, rijke toeristen mogen de mooiste stranden bezoeken.”

200 miljoen euro 
Het Nederlandse kabinet heeft 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een Bewustwordingsfonds. De vraag is: hoe het geld te verdelen? De Tweede Kamer heeft daar nog niet over besloten. Maar de eilanden weten nauwelijks wat Den Haag allemaal van plan is, merkt MAN-Statenlid Giselle Mc William (Curaçao) op. “We willen vooraf goed geïnformeerd blijven, niet achteraf.”

Parlementslid Mariëlle Paul (VVD, Nederland).

“Het is niet iets wat door Nederland wordt gedomineerd”, reageert VVD-Kamerlid Mariëlle Paul. Ze benadrukt dat ‘alle stakeholders’ – dus ook wat de eilanden vinden – in de kabinetsplannen worden meegenomen.

‘Kwijtschelding van alle schulden’
De eilanden vinden dat Nederland veel meer moet doen dan een bewustwordingsfonds over het slavernijverleden, valt op tijdens de publieke discussie. “Hoeveel geld is er verdiend door kolonialisme en hoeveel wordt dan teruggegeven aan de Cariben?”, vraagt UPP-Statenlid Rolando Brison (Sint-Maarten).

Parlementslid George Pantophlet (National Alliance, Sint-Maarten).

“Nederland is welvarend dankzij de handel in slavernij. Hoe nu verder?”, reageert ook NA-Statenlid George Pantophlet (Sint-Maarten). Hij wijst erop dat zelfs bij de afschaffing van de slavernij, het niet de zwarte bevolking die werd gecompenseerd maar de plantagehouders.

“Op dit moment is Sint-Maarten 1.4 miljard verschuldigd aan de Nederlandse regering”, merkt hij op. “Ze zeggen: de lener is slaaf van de uitlener. Wij moeten de komende tachtig jaar een schuld terugbetalen aan Nederland. Hoe kunnen we ooit financieel onafhankelijk worden? Ik vind dat meer dan slavernij.”

“Daarom: kwijtschelding van alle schulden”, zegt Pantophlet. “Kwijtschelding. Dat zal – financieel gezien – het begin zijn van herstel.”

‘Dit gaat ook over de houding van Den Haag’
Wat Raiz-Statenlid Misha Raymond (Aruba) betreft, moet er duidelijkheid komen: gaat de Nederlandse politiek de Caribische eilanden gelijkwaardig behandelen? “Anders sijpelt het gevoel door dat we weer worden bezet of dat ons dingen worden opgelegd.”

Parlementslid Misha Raymond (Raiz, Aruba).

Raymond neemt als voorbeeld de politieke ruzie in de corona-crisis over het Coho. De eilanden hadden dringend financiële hulp nodig en Nederland heeft voor die hulp een pakket aan voorwaarden ‘opgelegd’. Als de Caribische landen niet ‘gelijkwaardig’ worden behandeld, ‘sijpelt het gevoel door dat we weer worden bezet’.

‘Homofobie, ook een gevolg van kolonialisme’
Een andere doorwerking van het slavernijverleden is hoe lhbt’s op de eilanden worden behandeld, vindt het Arubaanse Statenlid Miguel Mansur (Accion 21). Op dit moment wordt er een ‘verhit debat’ gevoerd over het openstellen van het huwelijk voor iedereen. “Homofobie is een van de gevolgen van het koloniaal verleden.”

Parlementslid Miguel Mansur (Accion 21, Aruba).

“De Europese superioriteit speelt een rol in hoe we naar het huwelijk kijken. Ik doe een oproep aan mijn collega-politici van de eilanden. Want we pleiten voor gelijkwaardigheid, maar we vinden dat heteroseksuelen superieur zijn aan homoseksuelen. Ook dát is discriminatie.”

‘We weten dit allemaal al’
September vorig jaar hebben de politici voor eerst over het slavernijverleden gesproken. Het was zo gevoelig dat de bijeenkomst achter gesloten deuren werd gehouden, zonder daarna uitgebreid te vertellen wat de discussies precies waren. Dit keer wel een uitgebreide discussie in het open, nadat ze elkaar opnieuw in deelgroepen hebben gesproken.

Parlementslid Sylvana Simons (Bij1, Nederland).

Bij1-Kamerlid Sylvana Simons wil dat het de volgende keer gaat over de oplossingen. “Is er doorwerking? Het antwoord is ja. Hoe het eruitziet? Het is veelvuldig onderzocht, wordt op verschillende plekken besproken. Iets wat ik heel vaak zie, is dat we het gesprek steeds opnieuw beginnen over wat de doorwerking is. Zonde van onze tijd. Laten we niet opnieuw die fout maken, maar het gesprek naar een hoger niveau tillen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

11 reacties

  1. De afgeschermde privé-stranden op Curaçao is ‘een lelijk voorbeeld van dat grote verschil in de samenleving’. “De stranden zijn niet van iedereen. Alleen de witte, rijke toeristen mogen de mooiste stranden bezoeken.

    Welk strand is alleen voor witte mensen dan?

    Daarnaast een aantal stranden zijn bezit van Curacao of APC en die verpachten het aan een uitbater die dan een entree prijs kan vragen. Dit is toch Curacao zelf die dit doet.

  2. De eilanden willen gewoon geld zien wat op hun eigen ‘wijze’ weer kan worden verdeeld zoals al tientallen jaren het geval is. Ze verschuilen zich achter de bevolking maar vergeten erbij te vermelden dat de bevolking ze geen bal interesseert.
    Wie heeft ooit iets voor de meest kwetsbaren iets gedaan, ook dat geblaat van McWilliams is een Lachertje.dit soort mensen zorgt goed voor hun F&F in haar geval haar dochter die ‘vrijwilliger’ is maar daadwerkelijk iets doen if gedaan hebben ho maar.
    Daarom zitten er duizenden letterlijk in de shit zonder schoon water en zonder sanitaire voorzieningen, dankzij deze flut politici.

  3. Raymond neemt als voorbeeld de politieke ruzie in de corona-crisis over het Coho. De eilanden hadden dringend financiële hulp nodig en Nederland heeft voor die hulp een pakket aan voorwaarden ‘opgelegd’. Als de Caribische landen niet ‘gelijkwaardig’ worden behandeld,

    Als ik een lening wil bij een bank dan komen ze ook met allemaal voorwaarden. Of ik de lening voor corona nodig heb of niet. Dus het is juist gelijkwaardig om een lening te krijgen met voorwaarden.

  4. het gesprek naar een hoger niveau tillen

    Dat is toch wel moeilijk als je kijkt naar de politici hier op de eilanden. Aantal hebben stafbladen of geen ervaring of opleiding.

    Zegt wel genoeg dat ik hier geen enkele zelfkritiek lees.

    Laat de heren en dames politici maar aangeven waarom er zoveel geld verdwijnt dankzij de corruptie. Als wij als gelijkwaardig willen worden gezien dan moeten wij ook laten zien dat we gelijkwaardig zijn.

    Maar goed NL heeft een D66 regering en die laten graag hun oren hangen.

  5. Goed gezegd @Django! 110% right!
    En wat Oscar van Dam betreft, ga toch aardappelen schillen! Daar heb je gelukkig meer verstand van.

  6. Nederlandse belastingbetaler begin maar met sparen. Met een minister binnenlandse zaken, financiën en staatssecretaris van D 66 en Rutte in hun zak komt de kwijtschelding er wel. Reken maar op 6 miljard euro voor de drie landjes.
    Oh ja, blijf ook daarna maar sparen. Dit spelletje wordt, als D66 nog steeds leidinggevend is in de politiek, over 13 jaar opnieuw gespeeld en zal dan i.v.m de inflatie ca 9 miljard euro bedragen.

  7. Er is een officiële erkenning gekomen dat winst uit slavernij, hoewel legaal op dat moment, moreel verwerpelijk was.
    En nu hebben we Alibaba en de zeven rovers bij elkaar hoe deze erkenning omgezet moet worden in klinkende munt.
    De argumenten die gebruikt worden zijn zwak
    Het grootste deel van de touristen zijn wit.
    Maar er is geen reisorganisatie die onder zijn klanten onderscheid maakt tussen wit en zwart.
    Het eiland heeft veel inkomsten verschillen maar wie zijn de groot verdieners en wat is hun kleur, als Alibaba dat als argument gebruikt, en wat is de bron van hun inkomen?
    En is onze premier niet verhuisd naar koral estate, zo dat hij nu kan “genieten van de voordelen” van wat is het; geld hebben of blank zijn?
    Zie ik ook niet iemand zwaaien met een werk waarin beweert wordt dat oud Egypte donker gekleurd waren en zeker niet blank?
    Niet dat het uitmaakt maar dat is ne zo juist als een donkere Romeinse keizer.
    Niet dat deze onjuist heden iets uitmaken naar gebruik ze dan niet als argument.
    Het kwijtschelden van schulden veranderd de geschiedenis niet maar het stelt wel het door Alibaba gestolen geld veilig en opend de deur naar nog meer stelen.
    En dat is wat Alibaba wil.

  8. Tja, het bekende framen is alweer begonnen, wie van de struikrovers weet er deze keer met het meeste geld vandoor te gaan. Het gezeur lijkt inmiddels meer een kapotte langspeelplaat. Het lijkt op deze rotsen vooral een sport om problemen in stand te houden en juist niet zelf aan te pakken, daarmee maak je immers het verdienmodel kapot. Er zijn in Nederland immers altijd wel partijen te vinden die er keer op keer opnieuw in trappen. Hoe dom kan je zijn?

  9. Eens @Django .
    Het is altijd de schuld van een ander , sta op en gaat eens een keer stappen maken .
    Het eiland bestaat uit 40 a 50 nationaliteiten door elkaar
    dus conclusie wie was wie .

  10. Wat een tendentieus artikel! De historie van het eiland kun je niet veranderen door te veronderstellen dat het met (Nederlands) geld weggepoetst kan worden. Het is de lokale politiek die de verschillende prachtige stranden (Barbara Beach, Piscadera, KarakterOOOO, etc etc) hebben verkwanseld (politici zijn er vet voor betaald en het geld is in eigen zak gestoken) aan hoteleigenaren en vervolgens wordt het in dit artikel gebruikt als argument van voormalige slavernij? Het waren dezelfde politici die, eenmaal in het zadel, uit de grote ruif willen pikken, want dat was nu hun (Amador Nita, Stanley Brown, Papa Godett) kans om persoonlijk gewin te verkrijgen uit hun aanstelling. Gruppo di Sopi zijn de werkelijke slavendrijvers van de vorige en deze eeuw. Wat een walgelijk schrijven van kortzichtig journaille en wat een tendentieus verhaal. De Curaçaoënaar werd altijd al minderwaardig gevonden door de Arubaan (blanker van huid) en de Bonairiaan werd door Curacao altijd als “achterlijk” beschouwd en altijd werd (sinds de jaren 50 van de vorige eeuw) argwanend gekeken naar Curaçao in het overleg van bovenwindse en benedenwindse eilanden. Ook niet goed natuurlijk. Het is kennelijk “vergeten” dat het gedrag van Curaçaose politici voornamelijk voortkomt uit de wens om binnen 4 jaar “alles uit de kast te halen” om er persoonlijk beter (rijker) van te worden. Geen wonder dat niemand (uit de Westerse landen) durft te investeren in een bananenrepubliek als Curacao waar nepotisme en narcisme de norm zijn geworden. Schaam je Oscar, het had wat beter voorbereid kunnen worden dan een populistisch artikel te schrijven dat lekker bekt en richting geeft aan het creëren van een schuldgevoel bij anderen. Walgelijk dit verhaal! Kennelijk verkoopt dit soort artikelen beter (en bevestigt de cura-politici in hun streven er meer geld uit te trekken) dan een op waarheid beruste weergave van feiten. Daarnaast wordt het tijd dat het land Curaçao na 13 jaar eens volwassen wordt en daarnaast afscheid neemt van een polariserende pers die kwalitatief ver onder de maat levert en niks bijleert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties