26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

NTR | ‘De mensonterende armoede op Curaçao is óók slavernij, vooral voor tieners’

Slavernij | Persbureau Curacao

Wie over het koloniaal- en slavernijverleden begint, moet dan ook over de armoede praten, vindt oud-minister Omayra Leeflang (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport). “Er is nog steeds slavernij: een heersende, vernederende armoede op Curaçao.”

Leeflang spreekt regelmatig met jongeren, nu ze als gepensioneerde kunstprojecten organiseert. “Het zijn verschrikkelijke verhalen die ik hoor”, vertelt de oud-minister. Ze maakt zich zorgen over het leven van tieners op het eiland. Vooral tienermeisjes zouden volgens Leeflang vanwege hun armoedesituatie seksueel misbruikt worden door mannen, in ruil voor eten.

Vanaf haar dertiende een relatie
“Ik heb contact met een jong meisje dat vanaf haar dertiende jaar een relatie heeft met een man van 24″, vertelt Leeflang. “Dat is pedofilie. Niemand die daarbij stilstaat! Ze zegt ook tegen mij: dit is de enige manier waarop ik kan eten.”

‘Onze jongeren worden gekweekt om slaaf te blijven’

“Je ziet hoe dit wordt geaccepteerd, onder toezien van haar moeder die ook bezig is om met verschillende relaties aan eten te komen voor haar jonge kinderen. Dit is niet normaal. Het ergste hieraan is: zij is niet het enige geval”, stelt zij.

“Onze jongeren worden gekweekt om slaaf te blijven. De slavernij van afhankelijk zijn van oudere mannen is vaak hun enige uitweg.”

‘Armoede wordt oogluikend toegestaan’
“Opgroeien in armoede is op Curaçao voor veel jongeren een hel”, ziet Leeflang. Ze heeft veel meer voorbeelden van wat ze van de jongeren hoort. Wat haar in de afgelopen jaren opvalt, zijn twee dingen: de verhalen zijn ‘verschrikkelijk’ en ‘het zijn geen unieke verhalen’.

Omayra Leeflang

“Een jongen die ik heb gesproken, was op negenjarige leeftijd getuige van de moord op zijn broer, want hun vader was lid van een gang. Nu, op achttienjarige leeftijd, heeft hij net weer een moord meegemaakt. Hoe komt deze jongen hier ooit te boven?”, aldus Leeflang. “Als reactie hierop sluit deze jongen zichzelf op. Again, na al die schietpartijen bij families thuis: hij is niet de enige.”

“Hoe kom je uit dit koloniaal verleden en de armoede die doorwoekert? Dat is de vraag die we ons moeten stellen”, vindt Leeflang. “Eigenlijk, als ik kijk naar de gehele samenleving, is er maar een conclusie mogelijk: de armoede wordt oogluikend toegestaan. Ondertussen zit een groep van onze mensen dus in de slavernij.”

‘Praat over de armoede als je praat over het slavernijverleden’
In aanloop naar de excuses die het kabinet gaat maken voor het Nederlandse slavernijverleden, pleit de oud-minister voor een dialoog – op Curaçao én op Koninkrijksniveau – over het aanpakken van de armoede op het eiland.

‘Als we dit niet nú doen, wordt de situatie onbeheersbaar’

“Mijn punt is: wij zijn uit dat slavernijverleden en koloniaal verleden gekomen. Het is prachtig dat we hier meer aandacht aan besteden, want het verwerkingsproces moet op een waardige manier gebeuren. Tegelijkertijd, we moeten de armoede óók gaan aanpakken als we het hebben over slavernij. Als we dit niet nú doen, wordt de situatie onbeheersbaar.”

Zelfliefde door kunst
Ondertussen probeert ze via stichting Podiumkunsten ‘kansarme jongeren’ perspectief te bieden, vertelt ze. “Je krijgt zelfvertrouwen en zelfliefde door het uitoefenen van kunst. Ik zie wat het doet met jongeren, het maakt ze vrij doordat ze de positieve kracht in zichzelf vinden.”

“Op die manier kan ik tenminste iets doen voor degene die dicht bij me zijn, maar dit is een druppel op de gloeiende plaat. Deze confrontatie is zó..” Ze raakt in een stilte. “Ik kan er geen woorden voor vinden.”

“Als je ooit mensen geholpen hebt die hier op Curaçao in de armoede zitten en als je de persoonlijke verhalen hebt gehoord.. Je wordt daar hysterisch van”, zegt Leeflang. “Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op.”

Eindelijk excuses

Het kabinet gaat excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt voor een fonds. Hieruit worden projecten betaald om het bewustzijn over het slavernijverleden te vergroten.
Ook komt er een slavernijmuseum, waarvoor het kabinet 27 miljoen euro uittrekt. Wanneer de excuses worden aangeboden, is nog onduidelijk.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

51 reacties

 1. John, Wat ik doe en heb gedaan en wat mijn ervaringen zijn daar heb jij geen weet van.
  Dat jij en je vrouw coachen is iets. Tuurlijk voel je je persoonlijk goed door. En leuk naar de anderen. Maar t maakt dingen alleen maar erger.
  Je maakt die kinderen alleen maar anders. Makaba Pretu.s
  Wat wel zou helpen als je bevlogen Yu Corsows kan vinden en die op de achtergrond kan begeleiden om die jongeren te helpen die laat les geven. En dan nog is het moeizaam.
  De ezel haal je alleen uit de mundi als andere ezels dat laten zien. En als die mundi ezels volgen.

 2. Het establishment dat deze heks toch écht vertegenwoordigd heeft helemaal geen baat bij verminderimg armoede van de onderklasse
  Dat is ook wel gebleken in het verleden want haar eigen beleid heeft de situatie slechts uitzichtslozer gemaakt voor degenen die al amper perspectieven hadden…

  Chapeau Omayra, ta 100% sin berguensa

 3. @EClapas
  Ik ziet het niet als een discussie zie het slechts als een reactie op een reactie.
  Verder of het een druppel al dan niet op de gloeiende plaat is interesseert mij minder eerlijk gezegd. Elke steen die elk individue bijdraagt om het leven van die mensen en kinderen die het zwaar hebben enigszins te verzachten is meegenomen.
  That’s my goal niks meer en niks minder.
  Met de armen over elkaar zitten en alleen op alles kritiek hebben geen optie.

 4. Een interessante discussie tussen @Loes en @John, als individu valt niet veel te doen tegen armoede. Alles wat je als individu zou willen doen is als een druppel op een gloeiende plaat.

  Wij leven nota bena in een land waar directeuren van overheids nv’s 1 miljoen per jaar verdienen en waar de Western Union’s en Money Gram’s, gouden tijden meemaken omdat bedrijven liever illegale buitenlandse werknemers in dienst nemen dan premies afdragen.

  Er was nog een tijd dat een poging werd gedaan door gezin coaches en maatschappelijk werkers in te zetten maar dat is allemaal op niets uitgelopen en helaas heeft armoede bestrijding geen prioriteit meer. Het is niet altijd onwil, kijk maar naar het zooitje wat wij in forti en het parlement hebben, daar valt geen zee mee te bevaren.

  Kan mij herinneren dat wij als kinderen het thuis ook niet breed hadden maar wij wisten dat zolang wij ons best op school deden, wij konden dromen om ooit een goede baan te hebben en met een blanke vrouw te trouwen.

 5. Beste Loes
  ‘Wat doe jij zelf’.
  Heel veel Loes, mijn vrouw en ik dien al jaren naast ons eigen werk vrijwilligerswerk, ik coach kids met baseball mijn vrouw, op verschillende plekken geeft teken- en schilderles aan minderbedeelde vaak getalenteerde kids.
  Dus de boom in met je eeuwige onzin en negativiteit en pseudo gezwets.

 6. John. Een redder Messias die moet opstaan om het eiland te redden v??? Van wat.
  De bron van onvermogen zijn de mensen zelf. Wat doe jij zelf. De Messias is niet de persoon die red.
  Het is alleen de persoon die de domheid aangeeft en wegvaagt en de schapen een doel en richting geeft. Een Messias heeft geen enkele andere macht dan de eenheid die de Messias brengt. Richting geven aan een wens.
  Dat is het probleem. Veel schapen en geblaat maar ze kunnen niks zelf verzinnen.
  Punt is dit we worden stelselmatig onderdrukt en beroofd door een stelletje door Nederland ondersteunde politieke criminele politici.
  Daar gaat het om.
  Het interesseert ze geen shit.
  De waarde van een land, lees krediet, zijn de inwoners en hoeveel belasting ze betalen. En wat een andere macht het aan waarde geeft.

 7. NB
  Natuurlijk is integriteit niet gebonden aan kleur. Lees het boek (verleden week via FTM besteld en in de bus gekregen) Gokkers en Graaiers, financele schandalen van de VOC tot de Zuidas er op na.
  Echt een aanrader.

 8. Eens @Knoek-koe

  Erg jammer is het wel, elke 4 jaar dezelfde figuren die zich in een andere gedaante manifesteren. Er zijn echt wel mensen, ik kom ze vaak genoeg tegen, die een andere politiek voorstaan maar eigenlijk de stap niet durven nemen, jammer dat wel. But who knows zal er ooit een redder opstaan die het eiland naar de next level brengt. Het is hoognodig, voor de economy, voor de minderbedeelden tja voor iedereen eigenlijk.
  Zoals het nu al jaren is blijft het dweilen met de kraan open.

 9. En de “gestelde” politieke partijen gebruiken hetzelfde principe bij het opstellen van hun kandidaten lijst.
  De kandidaten moeten komen met “verkiezingsfondsen”, de kip, rum en vlaggetjes moeten betaald worden.
  Hoe hoger de inbreng hoe hoger op de lijst en mischien wel een garantie op een ministerspost.
  Aansluiten bij, of oprichten van, een “nieuwe partij” die integerheid in het vaandel heeft staan is door een gebrek aan fondsen (geen kip, rum vlaggetjes en al dan niet loze beloftes om individuen of groepen werk of opdrachten te verlenen ingeval van verkozen worden, onmogelijk.
  De top is rot en de rotte top houd zichzelf instand.
  Alleen de top is in staat om democratische hervormingen door te voeren en zichzelf te ontmantelen.
  Helaas is de kans hierop kleiner als dat Curaçao gastland wordt voor de Olympische Winterspelen.

 10. Uit hetgeen dat knoek-koe aan haalt blijkt dat corruptie en nepotisme niet aan kleur gebonden is, ook niet op Curaçao.
  Wel blijken er voorwaarden te zijn om carrière te maken:
  Je moet de taal van het volk spreken.
  Je moet aantoonbaar, eerder gestraft is eerder een aanbeveling dan een beletsel, bereid zijn de regels te verbreken/verbuigen.
  Je moet chantabel zijn, anders hoor je niet bij de club.
  En je mag niet de schijn hebben principieel of integer te zijn, de club kan het niet hebben als een van “hun zelf” de misstanden naar buiten brengt.
  En dit is de reden dat Stanley Brown het nooit politiek gered heeft.
  Maar ook dat er geen verandering gaat komen in het politieke stelsel (inclusief het managen van de onv’s)

 11. Ha beste @John! Best lang idd! Hier in het kort de kern van mijn betoog:
  Stem niet op kleur of etniciteit, stem op integriteit en capaciteit!
  (Ik besef tevens dat de spoeling dun is in de politiek, heel dun!)
  In elk ras en cultuur heb je schooiers, maar ook personen die gewoon toppers zijn als het om medemenselijkheid en het goede doen gaat!

 12. Mooie post @Knoek-koe
  Beetje lang maar ben er toch maar ff voor gaan zitten.
  Tja, wat @BB betreft die kijkt vooral graag door de ‘gekleurde’ bril. Maar zo zijn er meer op het forum.

 13. Ha die Bram! ….. zijn keutel intrekken…..Dat is een leuke Bram! Die moeten we erin houden!

  Maar eerlijk is eerlijk! Als je mijn stuk goed doorleest dan trek ik nergens mijn keutel in. Maar ik ga je een beetje helpen met je leeskunst!

  Schotte, Garcia, zijn ook “bestuurdes” geweest van Curacao/Giro!
  Ging het zo falikant mis omdat ze “blank” waren?
  Welnee, Schotte is een rasechte charlatan, streetsmart, ook een beetje stupid want hij is uiteindelijk in de bak beland, maar zijn hartje klopte vooral voor zijn ikke ike ikke, zijn persoonlijke belangen en die van zijn F&F.

  Garcia? Idem. Wanbestuur vanwege zijn kleur? Welnee! Gewoon een opportunistische favoritist met een laag bestuursmoraal die over lijken ging!

  Jaime Saleh, ook “blank”, geletterd! Hoog geletterd zelfs! Maar schroomde niet om de ouden van dagen een goede poot uit te trekken met zijn 4 miljoen zwijg en wegkijkbonus .

  Idem met “bestuurders”als Kenneth Gijsbertha en Zita Leito, ras-nepotisten! Vanwege hun kleur? Welnee! Eerder met een niet tot wasdom gekomen verantwoordelijkheids- en bestuursmoraal, die vooral vrindjes plaatsten op kritische posten of mooie projecten aan hun familie toebedoeelden, moeder en vader versten tekenen elke offerte , dus HOOG inzetten! Tant Zita en Ome Kennie keuren het wel goed!.

  Zita die haar familie de allerbeste vond om de brug een goed beurt te geven! Gijsbertha die zijn dochter de allerbeste vond en een golden handshake contract @ 24K per maand gaf bij zijn aftreden, nadat hij zijn dochter bij zijn aantreden een topbaan in de hoogste schaal had gegund.

  En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen onder elk ras. Chong, El Hage, Jaime maar ook Maria, de Wielsen en de Martina’s.
  Allemaal bestuurders die goed aan zichzelf gedacht hebben, de boel geflest of verkwanseld hebben , om daarna met imbiecele handhartjes selfies maken om hun “toeweiding” voor Curaçao en haar bevolking te demonstreren.

  En elke keer trapt de hoogst onwetende bevolking er weer in! Als ze op ons lijken, zullen ze goed zijn voor ons, lijkt het adagium te zijn! Niets is minder waar! Afrika en Haiti hebben post-koloniaal de meest moordlustige en beestachtige homeland pretleiders gekend.

  Waren ze beestachtig omdat ze zwart waren? Welnee! Gewoon hoogst egocentrische bestuurders die wederom een heel basaal, niet tot wasdom gekomen, handels- en bestuursmoraal hadden, en hun volk op een tribale manier als plebs behandelden.

  Terug naar Omayra! Omayra, best een gezellige dame waar je best een goede discussie mee kan voeren. Maar wat ging er mis? Ze heeft 3 riante pensioenen kunnen opbouwen in 16 jaar, terwijl er niets geregeld is voor het plebs. Te maken met haar kleur? Welnee, gewoon een politica waar de medemenselijkheid en empathie pas “post-ministerieel” op gang kwamen, toen al haar schaapjes reeds op het droge stonden.

  Wat wel opvalt beste Bram, is dat nagenoeg alle wanbestuurders op Curaçao in de kleur-catergorie Omayra, Tromp, Marveline, La-money, Maria, Pik , Cooper, gebroeders Wiels, Godetts, Constancia, Camelia, Whiteman, Sitree en Stefie en Gilbert Martina, vallen. Maar dat is natuurlijk puur toeval.

 14. Racisme en de bron.

  De bron is dat de ouders inprenten in hun kinderen dat zij slecht zijn behandeld. En ze stapelen hun negatieve ervaringen op.
  Maar in werkelijkheid. Het is een kapstok.

  2 wereldoorlogen die meer hebben gedood en verwond dan alles met slavernij bij elkaar keer 3. Maar he. Discrimineren we Duitsers fransen Engelsen USA, nada niks.
  Bewezen is gewoon wel zeuren over slavernij excuus en zelfs daar herrie over maken dat een minister met verleden niks mag zeggen maar zelf niks kunnen daarna.
  Wel de herrie maar nooit het bewijs dat ervan geleerd is.
  Sterker nog ze doen alles hetzelfde maar dan wel alles erger.

  Slavernij verleden is een dogma voor incompetentie en een kapstok voor on vermogen.
  Als Obama president kan worden en de rijkste vrouw Ophra is.
  Moet je zorgen dat je je kinderen verteld dat het een fictie is. En niet je eigen mislukkingen schuiven op een dogma.
  Dat je gewoon naar school moet gaan en dat dat dingen veranderd.
  Dat heeft niks met kleur te maken. Waarom vinden we Aziaten slim. Nou als er iemand heeft geleden onder het Westen zijn zij het wel.

  Op houden met excuses.
  Studeren en werken.

 15. Knoekoe kan nu wel zijn keutel intrekken en laf beweren dat zijn post sarcastisch bedoeld is, maar dan zal ik maar zeggen dat hij het bij het rechte eind heeft.

  Hoeveel blanken zitten er in Bon Futuro opgesloten en hoeveel zwarten in de Bijlmerbajes?

  Wat is de kleur van (bijna) alle gezochte criminelen in het tv programma ‘Opsporing Verzocht’.

  De anti discriminatie mafia heeft het hoogste woord, terwijl hun achterban het land terroriseert.

  Het is een wonder dat Black Friday nog mag van deze gedegenereerde dorpsidioten.

 16. Ja John.
  Al die politieke leugenaars doen het voor het belachelijke hoger dan Balkenende salaris en pensioen.
  Ze betalen ook elke maand aan derden daarvoor.
  Dan nog proberen ze te stelen wat er maar te stelen valt.
  Ze geven Om hun Pueblo. Ja maar daarmee wordt de rest van de criminele organisatie mee bedoelt.
  Ja het is inderdaad de schuld van Nederland.
  Want die weigert behoorlijk bestuur te ondersteunen.
  Dat gelul over Slavernij excuses en discriminatie.
  Dat mag nu wel een keer ophouden.
  Ik zeik ook niet dat familie leden door de Duitsers als dwangarbeider zijn afgevoerd en vervolgens door de geallieerde zijn dood gebombardeerd in Duitsland.
  Als ik Chino Chino da mi. hoor bij een snek is dat precies wat nos cultura is en dat ze geen en shit geven om iemand anders. De goeden daargelaten
  Leeflang moeten ze gewoon een keer Ambtelijk strafrechtelijk vervolgen.
  De Nederlandse poltiek ook.

  Is dat leesbaar genoeg voor je, commentaar dictatortje.

 17. Commentpolis:
  Doet niks tegen Racisme en sexisme.
  Is vooringenomen.
  Kan niet begrijpend lezen.
  Duidelijk aan de antidepressiva en slaap tabletten. En in Relatie therapie. Of pas gescheiden.
  Is dat wel leesbaar ? Vast in strijd mijn jouw persoonlijke regels.
  Sterkte.

 18. Tussen 2011-2019 hebben regeringen, ook tijdens Pisa’s 1, bijna 54 miljoen aan consultants uitgegeven, belastinggelden wel te verstaan. Zo’n 70 miljoen per jaar.
  Al hadden ze naar een klein deel gebruikt om schoolmaaltijden te geven, de armoede onder kinderen, jongeren en bejaarden te verlichten, de meest kwetsbaren van schoon water te voorzien. 1/3, bijna 50.000 mensen die onder de armoedegrens leven een perspectief te geven.
  Berguensas!

 19. Dat Pik Pisas een klap van een Nederlandse windmolen heeft gehad wisten wij al maar nu weet de hele wereld het, hij is nu toch echt rijp voor het gekkenhuis ZON en SCHILD in Amersfoort hij denkt nu echt dat hij Johan Cruijff met nummer 14 van de wereld voetballer is en ook nog de klasse heeft om coacht te zijn. En dat is M P van Curacrim ! Als Rutte dit leest lacht hij zijn L.L uit zijn broek wat een afgang.

 20. Veel politieke partijen met de MFK en Gerrit de Raaf en Pik pis aan het hoofd hebben de zelfde denkwijze als Matthijs van Nieuwkerk, dus curacrim volk niet meer stemmen op deze losers partij eruit er mee op geruimd staat netjes. NL stopt zo i zo geen dukaten meer in deze sterfhuis MFK & PNP partijen!.

 21. Ha! Meneer Con! Uiteraard heeft iedereen recht op zijn “zegje”, dus ook ik op de mijne! Hoe moeilijk dat ook te verkroppen is. Neem het allemaal a.u.b. niet te serieus! Uiteraard bedoel ik juist dat het helemaal “niets” met haar kleur te maken heeft. En het is ook een tikkeltje naïef om niet door te zien dat het uiterst sarcastisch bedoeld was. Ik zal er voortaan “Sarcastic mode: High”, bij plaatsen. En je wordt soms een beetje sarcastisch van het gekluns en geshoemel daar in dat Fort, maar ook de overheids NV’s . Laat ik het zo stellen: Het gedoe heeft net zo min met Omayra’s kleur te maken als dat de chronische achterstanden qua jaarrekeningen en administratie bij alle entiteiten van een Populair huis met de kleur van de CEO aldaar, een naamgenoot van u, te maken heeft. Die chronische achterstanden in de jaarrekeningenrapportage en administratie in betreffend “huis”, hebben eerder wat te maken met de “Tone @ the top”, en de welwillende intentie van die top om het allerbeste van doen te hebben met het betreffende “huis”in kwestie! Overigens zijn die statistieken van welvarede landen en minder welvarende landen niet door mij bedacht. Zoekt u ze zelf maar eens op Internet op.

 22. Deze reactie is verwijderd wegens onleesbaarheid.

  @Loes: lees, voordat je op het knopje “plaatsen” drukt je reactie even door of drink wat minder.

 23. Laten we, als “normale” burgers, nu niet de samenleving in zwart wit verdelen.
  En daarbij polariseren voor witte: zwart is lui, corrupt dus fout.
  En voor zwart: wit is arrogant, onderdrukkend en fout, dat heeft de geschiedenis uitgewezen.
  Let wel er zijn mensen, ook hier op het eiland die de stereotiepe bevestigen en graag instandhouden.
  Maar we zijn een gescheiden samenleving waar wit het niet meer voor het zeggen heeft maar ook niet in een positie komt om iets te zeggen.
  Wat dus ook betekent dat de huidige problemen niet de schuld zijn van wit.
  Wit is wel slachtoffer maar niet de grootste.
  De burgers in het algemeen zijn slachtoffer en de laagte klasse in het bijzonder.
  Het zijn de politici, die gekozen zijn door het volk, die het juk vormen waar iedereen onder zwicht.
  Het is wel zo dat die politici een kleur hebben en dat de corruptie dus ook beperkt is tot een kleur.
  En persoonlijk vind ik het een gotspe, het betoog van mvr Leeflang en het enige dat het met haar huidskleur te maken heeft is dat ze niet verkozen had geworden als ze een andere kleur had.
  Corruptie en huidskleur zijn niet aan elkaar gelijk.
  Corruptie is gelinkt aan macht en macht is hier wel gelinkt aan kleur.

 24. @ Knoek-koe
  Kunt u voor eens en altijd ophouden met uw oerdomme reacties op dit medium? Ik beschouw de Knipselkrant als een serieus en legitiem sociaal medium, jammer dat er gedegenereerde individuen zoals u (ja, er zijn er meer) misbruik maken van de gelegenheid die vanuit de redactie geboden wordt om omtrent een aangedragen onderwerp een mening te geven. Ga u eens – ja, het is een opdracht! – een keer de door uw (1e wereld?) leraren en docenten aangedragen kennis en kunde opnieuw en wel doornemen.

 25. Die schrijnende armoede, beste mevrouw Leeflang, komt door uw kleur, en door uw kleur alleen! Onderzoeksvindelijk dan wel te verstaan hè?! Immers, alle landen met leiders met uw kleur kennen schrijnende armoede en misere, achterstand, hoge corruptie indexen en wanbestuur, en zijn allemaal 3e wereldlanden. Ook in het Caribisch gebied is een van de armste landen het zwartst bestuurde land.. Het kan bijna geen toeval zijn! En het kan bijna niet anders dan dat het met uw kleur te maken heeft. Vraag niet hoe, maar er is geen enkele voortvarend zwart bestuurd land. 1+ 1 = 2. Ook hier op Curaçao komen zwarte ministers weg met 3 stapelpensioenen in pakweg 16 – 20 jaar opgebouwd (in uw tijd dan), maar is door die zelfde zwarte stapelministers nooit wat gereged voor de zwarte kleine burger. Misschien kunt u het alsnog goed maken en 1 van uw drie stapelpensioenen terug “doneren” aan de arme jongeren! Laat zien dat uw hart niet zo zwart is als uw politieke verleden. U kunt het nog goed maken. U kunt het!

 26. Troela jij weet toch precies wat hier gebeurd, een heel boek heb je erover geschreven en doodleuk daaraan meegedaan en nog steeds.
  Precies zoals vetzak cooper cijntje doran etc.

 27. Hoe je uit de armoede komt? Deze vraag had ze eigenlijk al lang moeten beantwoorden. Goed bestuur (oei!), onderwijs en werk. Naast sociale vaardigheden en talen. Kiko? Ja. En wat hebben de goed betaalde bestuurders daaraan gedaan? Te weinig. De vele mooie woorden, candytrips en dikke buiken ten spijt, hoe goed soms ook bedoeld. Aan het werk dus. Nu. Por. Mestér.

 28. “Ik heb contact met een jong meisje dat vanaf haar dertiende jaar een relatie heeft met een man van 24″, vertelt Leeflang. “Dat is pedofilie.

  Hier het toon beeld van laksheid en corruptie.

  Verkrachting. is een feit waarop aangifte verplichting bestaat

  In sommige gevallen is het doen van aangifte zelfs verplicht. Het gaat dan om de volgende feiten:

  Misdrijven tegen de Staat (art. 92-110 Sr., in Titel VII van het Tweede Boek van dat Wetboek, voor zoover daardoor levensgevaar is veroorzaakt,
  Misdrijven tegen het leven gericht (art. 287 tot en met 294 en 296 Sr.)
  mensenroof (art. 278 Sr.)

  verkrachting (art. 242 Sr.) pedofilie is verkrachting.
  wederrechtelijke vrijheidsberoving (art 282 Sr, verplicht opv art 160 lid 3 Sr)

  Openbare colleges en ambtenaren die in de uitoefening van hun bediening kennis krijgen van een misdrijf met de opsporing waarvan zij niet zijn belast (ogv art. 162 Sr.)

  Dus …. Politie openbaar ministerie. Pak Omira op en vervolg.

 29. Tja Stanley is niet brown genoeg.
  Hij heeft de kleur die alles fout gedaan heeft en die verantwoordelijk gehouden moet worden voor alle ellende van het verleden en het heden.
  Het klinkt te simpel om waar te zijn maar de opmaak van de overheid en alle en entiteiten lijkt mij gelijk te geven.

 30. Toen ik in 1997 in Nederland ging trouwen met mijn op curacrim geboren vrouw had ik al een paar maal het eiland curacao bezocht en was ik via mijn aankomende schoonvader de weledele heer E.A.V Jesurun oudgevolmachtigde minister van de Antillen ontmoet en van het een kwam het ander en kwamen wij tot de beslissing dat de heer Jesurun ( toen al een vriend ) mijn getuigen op mijn bruiloft zou zijn, het was een mooie dag en Papy had er ook veel plezier in. Na een paar jaar vertelde ik hem dat ik van plan was om naar Curacao te verhuizen, hij zij maar een ding weet waar je aan begint?. Toen ik op het eiland was werd ik door allerlei politieke figuren aan gesproken waaronder ook mvr Leeflang al die figuren ver van mijn bed show gehouden tot dat ik er in trapte om mij bij een partij aan te melden van Stanly Brown dat was dus een geboren kindje.

 31. Er is een uitdrukking: ” mosterd na de maaltijd”
  Leuk dat er mosterd is maar die mosterd is nutteloos omdat de maaltijd al genuttigd is.
  Mevrouw Leeflang heeft bij de vorige verkiezingen ook weer een poging gedaan om mee te doen en ik geloof dat ze nog steeds politieke ambities heeft en zo zie ik haar schrijfsels ook.
  Ze schrijft, terecht, over misstanden en de gevolgen. Maar in geen enkele neemt ze verantwoording voor haar eigen optreden.
  Mevrouw Leeflang als u naar een ander wijst met een vinger zijn er 3 op uw zelf gericht.
  En alles wat u nu ventileert is mede ontstaan door uw eigen doen en laten.
  Oprechtheid begint met erkenning van eigen falen en tekortkomingen.
  Maakt dat de situatie beter?
  Maakt dat de andere minder fout?
  Ik denk het niet, wat wel is dat u zelf oprechter lijkt in een poging om de situatie te willen herstellen en dat u zelf in de toekomst niet de fouten wil maken die de oorzaak waren voor het ontstaan van de situatie.

 32. “Allemaal geld waarmee veel betere dingen gedaan hadden kunnen worden.”

  had mevrouw Leeflang het beter kunnen doen of meer kunnen doen? Zeker, maar dat geldt voor vrijwel iedereen. Het valt te prijzen dat Leeflang zich in ieder geval en public uitspreekt, beter laat dan nooit. Zou mooi zijn als andere “toppers” zich ook vaker eens en public uitspreken over de uitdagingen van ons land

 33. Mevrouw Leeflang zette ook haar handtekening onder het arbeidscontract van een miljoen van fraudeur Franklin Sluis bij (reis)bureau Post.

  En dan nog het gore lef hebben om hier tegen armoe te keer te gaan.

 34. Slavernij heeft altijd bestaan overal in verschillende vormen ook in Nederland en nog steeds maar de transatlantische slavernij was erger omdat je alleen je vrijheid kreeg als iemand je vrijkocht of als je eigenaar je vrij liet door bv ouderdom of ziekte. Zelfs je kinderen werden als slaaf geboren en waren eigendom van de slaveneigenaar. Hebben wij wat aan excuses? Het is teminste bewustwording en erkenning dat de transatlantische slavernij fout was en dat landen die kolonies hadden grotendeels hun rijkdom te danken hebben aan deze handel en handel in grondstoffen uit deze landen. Willen wijn mensen uit de armoede halen dan helpt zeker niet met het vingertje wijzen naar politici met ” riante” salarissen” en die zich zogenaamd verijken dat slaat nergens op. Armoede zit in de opvoeding. Ik ken mensen die niets hadden en nu alles hebben omdat zij zich uit de armoede werken, studeren en sparen en nu alles hebben. Leer iemand vissen dan heeft hij niet een andere nodig die hem vis geeft.

 35. Mevrouw Leeflang een van de drijvende krachten achter Papiamentu by scoll.
  Ook al waren er geen leerboeken in de taal
  Met als gevolg dat leerlingen de leerstof niet konden lezen en afhankelijk werden van de interpretatie van leerkrachten, die ook steeds minder de instructie boeken taal machtig waren.
  Daarmee is ze een van de drijvende krachten achter de laag geschoold Curaçao en het ontnemen van toekomst perspectief.
  En wat heeft mevrouw Leeflang in haar politieke carrière gedaan voor de jeugd behave extreem dure projecten zonder veel resultaat?
  Heeft zij zich ingezet om de afroom constructies van de onv’s te beëindigen?
  Of heeft ze nog even op de valreep zichzelf een leuke loonsverhoging gegeven, die uiteraard wel doorwerkt in een van haar pensioenen?
  Is mevrouw Leeflang niet zelf een van de “nieuwe slavenhouders” in haar eigen verhaal?
  Of moet ik het anders lezen en is het toch dat de schuld ligt bij de slavenhouders van het verleden en dat de huidige generatie geen schuld draagt aan wat mis is in het heden?

 36. Wat Omayra Leeflang hier noemt, is voor velen die niet wensen om de andere kant te kijken al heel lang bekend. Geld is een schaarst betaalmiddel en als 20% hier zich 80% van de openbare middelen zich toe-eigent, moet een groot deel onder de armoede grens leven.

  Het is toch niet te begrijpen dat een groep hier van de Nederlandse regering excuus voor de slavernij eist en een schade vergoeding, terwijl ze elk 4 jaar toeterend en feestend met petten en t-shirts de groep aan de macht helpt die hen en hun kinderen van een menswaardig bestaan beroofd.

 37. Het is een grote schande dat Omayra Leeflang hier tegen de armoede tekeer gaat en zelf 15,000 per maand aan overheidspensioen ontvangt.

  Een uiterst riant pensioen dat door de armoezaaiers betaald wordt.

  Omayra Leeflang kent werkelijk geen enkele schaamte.

 38. Armoede onder het gewone volk op Curacrim? reden: 1 ) als de werkman zij loon heeft ontvangen weet hij niet hoe snel hij na de bier/ rum toko moet hollen om daar zijn geld te verbrassen. 2 ) ministers die bij elke gelegenheid de staatskas leeg stelen met onnozele vliegreizen en zogenaamde geld uitgaven voor verbetering voor het volk zie gaten in de weg etc etc .

 39. Ik zal maar niet opschrijven wat ik werkelijk denk en wil neerpennen uit vrees voor een permaban. Laat me het zo zeggen dat ik deze “oud minister” nu niet moet tegenkomen. Onder andere door haar dom beleid en ook het beleid van de PAR vanaf de jaren 90 is dit ontstaan. Dit heeft NIKS te maken met koloniaal verleden. Dit gedrocht heeft het voor elkaar gekregen om een schoolsysteem op te zetten met als beleid zoveel mogelijk pushouts te creeeren. Als je nagaat wat voor nitwits destijds op het ministerie van onderwijs rondliepen dan begrijp je wel dat dat nooit goed meer kan komen. En dan proberen om de boel te flessen met haar deltaplan, waarbij het grootste gedeelte van het geld naar “consultants” vriendjes zou gaan. Dit mens moet zich diep en diep schamen en haar mond verder houden. Doe boete doening en verdeel je bij elkaar gesjoemelde gelden onder deze jongeren. Bah.

  Oh ja en waarom is dat vette zwijn op justitie niet bezig om de mannen en vrouwen van de politie de opdracht te geven om actief op die uitbuiters die met jonge meisjes gaan te jagen. Doe alleen maar een rondje “de Heeren” en je hebt al een paar volle wagens met vuile uitbuiters. Van mij mogen ze een ieder castreren met een verroeste heggeschaar die als volwassen vent met een meid van 13 jaar ligt te wippen. En die moeders mogen ze ook in het openbaar geselen. Want die moedigen dit aan en het is elke dag de zoete inval van leipe figuren aldaar. De smerigheid.

  Ik wordt hier zo kwaad over

 40. Kunnen schapen praten. Ik dacht van niet. Maar ja. er is altijd een uitzondering.
  Leeflang echt het prototype van een domme finger puppet demagoog
  Stem op stelende “Leiders”
  Die meer onderdrukken dan de slavernij was.
  Ze kunnen beter 200 miljoen stoppen in vervolging van corrupte stelende Curacao politci.
  De werkelijk onderdrukkers.
  Leeflang ziet bootjes varen voor 20 miljoen voor 5 leerlingen. En verdomde de toekomst door papiamentu in te voeren als onderwijs taal. Hoe kan je het volk dom houden want als ze studeren, pikken ze het uitbuiten niet meer. Onderwijs.. Wel dommer kan je het niet maken.

  Excuus aan wie van 150 jaar geleden.
  Maak excuus voor de laksheid in optreden en vervolging.
  En neem verantwoordelijkheid, voer behoorlijk bestuur in.
  Bleeeh.

 41. Armoede op Curaçao rijst de pan uit op Curaçao
  OOK op Curaçao:
  Miljoenensalarissen voor de “toppers”!!!
  “Toppers” die elk ONV uithollen en uiteindelijk om zeep helpen.
  De rekening gaat altiojd naar het Volk.
  Aqua lekt graag met haar jetset benefits!
  Ook: 3000 gezinnen zonder water?
  Ministers met soms wel 3 minister/statenleden stapelpensioenen.
  Ma yeta moet het met een AOVtje doen van Naf 770
  Kakelmentariër T-Re(nno)x gaat met iedere dienstreis mee met Naf 900 x aantal dagen per diem op zak .
  Ministers en Parlentariërs die wel weer vol salaris krijgen.
  Minimumloon zou volgens T-Rex opgeschroefd worden naar Naf 1.200
  Maar hij rest het liever weg, met zijn confreres!
  De armoede van vandaag de dag komt niet door slavernij. Zie nazaat van tot slaf gemaakten Pik Pisas, de Minpres! Reist de wereld rond alsof hij een Sjeik is. Gaat nu op Jansofat wonen, komt hij ook in aanmerking voor reperations van Nederland?
  De armoede komt vooral door Min-sisters en Pappen en nat houden parlmentariërs die niet doen wat ze moeten, of juist doen, wat ze niet moeten doen: Aan zichzelf denken , en hun benefits. (reisbudget voor 2023 unaniem opschroeven, salaris was al opgeschroefd)
  Ene Halve Gar(c)io is vandaag weer vrij, Naf 12.000.000 foetsie! Die gier(ooo)t van het lachen! Rekening? Voor het volk!
  Goed dat Leeflang wat doet om arme jongeren te helpen!
  TOP! Maar wat heeft ze gedaan toen ze minister EN bij machte was om juist deze tegen haar borst stuitende armoede structureel aan te pakken?

 42. Een wolf in schaapskleren .
  Wat hebben jullie toendertijd aan de armoede gedaan ?
  Nos mes por tog .
  De ene zakkenvuller die gaat en de volgende die komt .
  Wordt wakker of sigi drumi bai .

 43. Niet te filmen zeg, Leeflang.
  In 2009 hield de toenmalige deken v orde v adv Karel Frielink een speechless waarin hij de extreme armoede aankaartte.
  Unicef heeft een uitgebreid rapport geschreven over de armoede die kidz treft., 2004-2009.
  CBS 2001 aantal inwoners 125:036, 30% bevolking leefde van minder dan 500 per maand.
  Curaçao was en is het armste eiland binnen het koninkrijk.
  Laat Leeflang vooral goed de spiegel voorhouden / het liefst de lachspiegel- ipv te raaskallen.
  Ordinaire zakkenvulster, shame on her!!

 44. Ach mevrouw Omayra leeflang Het project Ku kara pa laman. 11 miljoen.Joop van de Wijngaarde. Het project P boten. 300000 gulden.( Feffik) Allemaal down de drain. Allemaal geld waarmee veel betere dingen gedaan hadden kunnen worden. Ga lekker door met uw wel bij elkaar ” verdiende” pensioen op kosten van de yu di korsou. Ik hoop dat u lekker slaapt. En ga het lekker morgen weer opnemen voor de arme Yu di korsou. En ja ik werk onder mijn eigen naam en niet zoals anderen onder schuilnaam. Dan weet u dat.

 45. Omvoorstelbaar, telkens weer een nieuwe bliksemafleider zoeken om het eigen complete falen als bestuurder te verhullen. Hoe dom kan je zijn?

 46. Pedofilie en bendegeweld betitelen als “dit koloniaal verleden” kan ik niet volgen, en helpt mijns inziens níet tot een oplossing, want daarmee is het “tsja, het is de kolonisator”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -