32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao wil snel werk maken van herstelbetalingen slavernij

HomeLandenArubaNTR | Curaçao wil snel werk maken van herstelbetalingen slavernij

“Nederland staat open om te praten over herstelbetalingen voor de slavernij, maar de Caribische eilanden moeten er wel snel werk van maken.” Dat is de overtuiging die Gilbert Bacilio heeft na een gesprek met de Nederlandse minister van Robbert Dijkgraaf (OCW) afgelopen week op Curaçao.

Volgens Bacilio moet nu werk worden gemaakt van de ‘komma’ die minister-president Mark Rutte heeft gezet achter de excuses voor de rol van Nederland tijdens de slavernijperiode. Rutte deed dat op 19 december vorig jaar tijdens een toespraak die op alle Caribische eilanden werd uitgezonden. “Die komma betekent heel veel, maar we moeten zelf aandragen wat we achter de komma willen zien.”

Minister Dijkgraaf is coördinerend minister van het herdenkingsjaar slavernijverleden dat op 1 juli dit jaar van start gaat.

‘Nederland wil nu onze mening horen’

Dat is de boodschap die Bacilio heeft overgehouden na het gesprek met Dijkgraaf. De Nederlandse minister sprak met drie leden van Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut (Platform Slavernij en de Erfenis van Slavernij), onder wie Gibi Bacilio. Ook sprak hij met een delegatie van het National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM).

Volgens Dimitri Cloose, directeur van NAAM, toonde Dijkgraaf zich heel open in dat gesprek. “Hij wil weten hoe wij tegen de erfenis van de slavernij en de herdenking van de afschaffing daarvan aankijken.”

Bacilio vervolgt: “In het verleden kwamen Nederlandse bewindslieden vaak hier om te vertellen hoe zij de dingen zien, Dijkgraaf en ook staatssecretaris Van Huffelen willen onze mening horen.”

Herstelbetalingen om achterstand in te lopen
Zo vroeg Dijkgraaf aan hen onder meer hoe Curaçao de herstelbetalingen voor zich ziet, waar de achterstanden in de samenleving zijn, hoe die kunnen worden opgelopen en wat Nederland daaraan kan doen.

Eerder gaf het Curaçaose slavernijplatform dat er herstelbetalingen moeten komen om de achterstanden op de Caribische eilanden in de afgelopen eeuwen als gevolg van slavernij, in te lopen. Daar zijn investeringen voor nodig, zoals in onderwijs en economie.

Bacilio: “Wat we nu begrijpen, is dat Nederland klaar is om te praten over herstelbetalingen. Maar het is mijn overtuiging dat als we niet op tijd met een plan komen, als we niet snel genoeg reageren, Nederland de regie neemt en zegt wat er moet gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.”

‘Wij moeten aan de slag nu’

Hij wil voor het eind van de maand met eerste opzet komen om verder te praten.

“Daarbij is het van belang dat we steun krijgen uit de gemeenschap en andere betrokken organisaties. We hebben door het hele Koninkrijk contact met diverse organisaties, ook in Nederland, op de andere Caribische eilanden en met Suriname.”
‘Coördinatie en synchronisatie’ is volgens hem nu belangrijk.

“Er is werk aan de winkel. Nu moeten we de zaak serieus nemen en ons niet verliezen in discussies of andere zaken. Ban p’e! Aan de slag!

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

18 reacties

 1. Komt het doordat de blanken een geweten hebben en misschien ook nogal naif zijn en daarom makkelijker afgeperst kunnen worden ?

  Omdat in Arabische landen je in een cel beland als je gaat klagen over dit soort dingen. Echter in westerse landen is dit een verdienmodel (net als de asiel industrie) en zijn er grote groepen die erbij willen horen (vooral d66 en groenlinks dames die in afrika op stage gaan of een ydk vriend nemen) en het voortouw nemen. Deze groep heeft een vrij grote invloed in politiek en media.

 2. Niemand zegt iets over herstelbetalingen door de Arabieren. Die zwemmen in het geld. Lang voor de trans Atlantische slavenhandel op gang kwam, waren de Arabieren bezig slaven halen uit sub Sahara. Dat ging nog lang door na afschaffing slavernij door de Westerse landen. De Arabieren waren ook veel wreder. Alle mannelijke slaven werden eerst gecastreerd voordat ze op transport gingen. Daarom zijn er thans geen grote aantallen zwarten in Arabische landen. Waarom spreekt men niet de rijke Arabische landen aan? En ook de regeringen van de Afrikaanse landen die de slaven gevangen namen en verkochten aan de hoogste bieders.
  Komt het doordat de blanken een geweten hebben en misschien ook nogal naif zijn en daarom makkelijker afgeperst kunnen worden ?

 3. Je epistel is me te lang om op elk punt in te gaan, vwb het vingerwijzen, heb ik mijn eigen idee.
  Het laat mij zien – dat mensen gefixeerd zitten in de betreffende polen die zij ervaren als hun waarheid. Het laat ook zien dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid ergens uit handen hebben gegeven.
  Niks mis mee om kritiek te hebben, zeker niet als het gefundeerd is, maar er is ook niks mis mee als je de positieve kanten van een individu of initiatief ook belicht.
  Daar schort het te vaak aan.

  Wat op dit forum soms naar buiten gerammeld wordt zou bij de meeste podia, niet kunnen.

 4. @John schreef;
  “Wat me altijd opvalt op dit forum dat Suriname/Surinamers erbij wordt gehaald.”

  Maar vindt je ‘t dan niet logisch? Ik vind het echt niet onlogisch dat Suriname en/of Surinamers erbij gehaald worden, en zeker niet als het over dit soort onderwerpen gaat. Je gaat het niet kunnen voorkomen, de enige manier om het te voorkomen is als letterlijk ALLE forumleden dezelfde overtuigingen belijden, m.a.w. een éénpotsforum, Je bent immers actief op een forum waarop je best weet dat zowel Surinamers of mensen van Surinaamse komaf als Antillianen e.a. hun reacties plaatsen.

  Maar John je moet wel degenen benoemen die echt over Suriname begonnen te zeiken.

  @John schreef;
  “Wellicht ligt er bij sommige reaguurders een grote frustratie aan ten grondslag.”

  Nee, zo kun je het niet stellen. Zoals ik al stelde posten hier verschillende mensen van verschillende origine en ook nog van verschillende klasse, gedachten en opvattingen. Als je echt eerlijk bent weet je dat Curaçaoënaars letterlijk iedere dag van het jaar gekoeioneerd worden door de usual bekenden die sinds mijn eerste dag op het forum nog steeds leven en dat zij dus het koeioneren hoogstwaarschijnlijk tot hun laatste ademtocht zullen blijven doen. Ook al verschijnen zij van tijd tot tijd onder een ander pseudoniem.(lol)

  En dan zou het niet mogen of kunnen dat een Antilliaan tegengas geeft? Kom op man. Toen ik vast op het forum begon te posten was jij al langer forumlid. Ik ben echt niet veranderd hoor, ik geef enkel iets minder tegengas omdat ik tot inzicht ben gekomen ben dat ik me er niet mee moet bemoeien als ik er toch al niets van begrijp.

  Dat de meeste Curaçaose forumleden het koeioneren van hun eilandgenoten maar op z’n beloop laten snap ik wel, (hoewel sommigen doodgewoon lafaards zijn.) Het heeft n.l. geen zin om iedere dag van het jaar oppositie te voeren tegen boze mensen die vanwege hun wel degelijk “grote frustraties” letterlijk 365 dagen van het jaar en de 366 dagen van een schrikkeljaar hun ongeëvenaarde vileine woede koelen op de Curaçaose bevolking.
  En dat vanwege de op Curaçao bedreven politiek en de politici?

  Wat mezelf betreft, jullie politici kunnen mij geen reet schelen. Ik ben niet lang genoeg op Curaçao opgegroeid om te weten wat er in die gemeenschap plaatsvind, laat staan dat ik ooit enige kennis had (en nog steeds niet heb) van de Curaçaose politiek. Ik vind het ingewikkeld en zielig. Ons gezin was niet gebonden aan de politiek. Ook al heb ik me sinds eind 2015 minstens een jaar lang voorgedaan als een op Curaçao verblijvend forumlid die vanuit Curaçao postte. Dat was dus een leugen, de toenmalige commentpolice kan het bevestigen want ik had geen VPN. dus hij kon zien vanuit welk land ik werkelijk mijn reacties postte. Ik ben echt vele jaren niet op Curaçao geweest, maar ik moest even liegen alleen maar om ook mee te kunnen en mogen schelden met de stakkers ouwe KKC ambtenarenkorps. (lol)

  @John schreef;
  “Zo’n kleine gemeenschap zoveel antipathie is onvoorstelbaar. En maar vingerwijzen en zeiken over ‘de ander’.”

  Dat vingerwijzen doen ze allemaal, over en weer, vingerwijzen naar de ander is overigens een intermenselijke eigenschap en dus niet alleen voorbehouden aan bevolkingen van kleine gemeenschappen zoals Curaçao. Bijna iedereen op dit forum doet aan vingerwijzen en dat letterlijk iedere dag! Bewijs maar dat ik niet de waarheid spreek, in dit geval ‘schrijf’.

 5. Wat me altijd opvalt op dit forum dat Suriname/Surinamers erbij wordt gehaald.
  Wellicht ligt er bij sommige reaguurders een grote frustratie aan ten grondslag.
  Zo’n kleine gemeenschap zoveel antipathie is onvoorstelbaar.
  En maar vingerwijzen en zeiken over ‘de ander’.

 6. @lamoenchi schreef;
  “Nazaten van de originele bewoners van Suriname, de indianen, leven daar nog steeds. Volgens redenering van Mano zijn dat de rechtmatige eigenaren van Suriname.”

  Nou, dat is helemaal niet mijn redenering, dat is jouw eigen originele verzonnen zure redenering. Sterker, ik heb geen moment gerept over de originele bewoners van Suriname, waar je het gelezen hebt mag joost weten.

  Hoewel, nu je ‘t toch oppert, mocht er inderdaad sprake zijn van herstelbetalingen, dan vind ik dat de originele Indiaanse bewoners de eersten zijn die in aanmerking komen, pas daarna de anderen.

  @lamoencji schreef;
  “Alle anderen zijn stelende kolonisten.”

  Ook weer een zure hersenspinsel gesponnen in de hersenloze kop van ene lamoenchi. Ik vraag me af waarom je mij dingen op de mouw speldt die ik geen moment heb beweert. En nee, NIET ALLE ANDEREN waren stelende kolonisten. Beweer jij nu met droge ogen dat de echte kolonisten geen landdieven waren? Ben je soms van lotje getikt?

  @lamoenchi schreef;
  “De Surinaamse negers en Aziaten moeten maar snel terug waar hun voorouders vandaan komen. Eventueel met de herstelbetalingen van hun ontvoerders, op zak.”

  Weer een paar zure hersenspinsels van lamoenchie, maar als je je goed voelt door mij van zaken te beschuldigen waarover ik het helemaal niet heb gehad, moet je vooral doorgaan. Bovendien kan het mij en heeft het mij persoonlijk nooit geen ene moer kunnen schelen of er herstelbetalingen gedaan worden of niet.

  Het is dat Brian S ook gratis geld wil krijgen en dus vroeg aan wie hij zijn bankrekening moet doorsturen. En ik dacht de man te helpen door de gegevens, adressen en telef.nrs., op het forum te plakken. En dat is de enige reden dat ik onder dit artikel een reactie heb geplaatst.

  @lamoenchi schreef;
  “Wie heeft hen gevangen genomen, ontvoerd en verkocht? Juist ja, hun eigen mensen.”

  Hey zure stommeling, precies dat wat je hierboven schrijft heb ik een paar weken geleden óók geschreven. Dat je het gemist hebt is jouw zaak! En donderstraal nu maar op met je verzinsels, zure sukkel!

 7. Nazaten van de originele bewoners van Suriname, de indianen, leven daar nog steeds. Volgens redenering van Mano zijn dat de rechtmatige eigenaren van Suriname. Alle anderen zijn stelende kolonisten. De Surinaamse negers en Aziaten moeten maar snel terug waar hun voorouders vandaan komen. Eventueel met de herstelbetalingen van hun ontvoerders, op zak. Wie heeft hen gevangen genomen, ontvoerd en verkocht? Juist ja, hun eigen mensen.

 8. Tja, interessant om te zien dat er lieden zijn die kans zien om zelfs van het totaal irrealistische idee van herstelbetalingen zodanig te framen dat ze er een verdienmodel voor zichzelf van maken.

 9. Een toelichting;
  De Guyanas zijn niet door Nederland bezet en gestolen, het waren de Spanjaarden, gevolgd door de Engelsen en de Fransen die de Guyanas in bezit namen. Uiteindelijk is een deel van de Guyana’s, tegenwoordig Suriname, vanwege landruil met de Engelsen in Nederlandse handen gekomen.

 10. @ L schreef;
  “Bij onafhankelijkheid werd het land Suriname, geschonken aan de bevolking.”

  Een kanttekening, het is niet dat ik voor de Surinamers opkom, maar strikt en correct gezien kan geen enkel land, een land aan een bevolking schenken dat niet toebehoort aan het land die in feite gestolen land aan een bevolking denkt te schenken.

  Ik kan niet schenken wat mij niet toebehoort. Ik kan wel iets wat/dat niet mijn eigendom is op goed geluk achterlaten voor een ander.

 11. Bij onafhankelijkheid werd het land Suriname, geschonken aan de bevolking. Dat land is 10 maal groter dan Nederland, met honderden miljarden waarde aan grondstoffen. Om maar goud, bauxiet en olie enkel te noemen. Ik denk dat de Surinamers eerder “dank U wel” mogen zeggen.
  Hetzelfde geldt voor Curacao en alle andere voormalige kolonieen..

 12. Brian S schreef;
  “Sowieso aan wie moet ik mijn bankrekening sturen want ik wil ook wel geld krijgen!”

  Dat geld krijg je ook Brian S! Ik zal je het adres opsturen zodat je contact kan opnemen met de Surinaamse Federatie van Grassroots Afro. Maar je moet wel snel handelen anders loop je die voorschot van 50.000 euro mis.(lol)

  Ministerie van Algemene Zaken
  t.a.v. minister-president Mark Rutte
  Binnenhof 19
  2513 AA Den Haag

  T.a.v. minister Kaag
  Postbus 20061
  2500 EA Den Haag

  Paramaribo, 18 december 2022,

  Onderwerp: Excuses & Herstelbetaling Transatlantisch Slavernijverleden.

  Geachte minister-president Rutte,

  In navolging van de verklaring die u op dinsdag 13 september 2022 tijdens uw bezoek aan Suriname ontvangen heeft van Dhr. Armand Zunder richten wij ons tot u als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden.

  Wij zijn de nazaten van de transatlantische slavernij in Suriname. Wij staan voor
  alle Afros (Afrikaanse origine) van Surinaamse afkomst en alle Inheemse volkeren van Suriname en de Eilandgroepen waar ter wereld we nu ook wonen.

  Tot op de dag van vandaag worden wij zowel in Suriname als in Nederland als elders in de wereld geconfronteerd met de gevolgen van deze wreeddadige en barbaarse periode.

  De genocide gepleegd op onze voorouders heeft hun monddood gemaakt. Via ons nazaten kunnen zij hun stem laten horen, want zij leven voort in ons.

  Wij gaan niet akkoord met het aanbieden van excuses op 19 december 2022 door de Staat der
  Nederlanden. Excuses aangeboden op deze dag zullen wij niet accepteren.

  Ter voorbereiding van het proces naar oprechte excuses, op 1 juli 2023, aan ons nazaten van de tot slaafgemaakten, voor de schendingen van de mensenrechten onzer voorouders, wie in ons voortleven, hebben wij de
  volgende eisen:

  1. Alle nazaten van de transatlantische slavernij woonachtig in Suriname, Nederland en overige
  landen, geboren uit Surinaamse (voor)ouders, hebben het recht om te weten wie wij zijn. Per
  1 juli 2023 willen wij weten van welke Afrikaanse voorouder wij afstammen via de moederlijn. Dit stamboomonderzoek moet gefinancierd worden door de Nederlandse staat.

  2. Wij eisen per 1 juli 2023 een voorschot op de vergoeding (van € 400.000,- per nazaat van de
  tot slaafgemaakten van Suriname ) aan alle nazaten van de transatlantische slavernij,
  geboren voor en na 1975 uit Surinaamse (voor)ouders, van €50.000,00 per persoon,
  woonachtig in Suriname, Nederland en overige landen, belastingvrij en zonder enige
  voorwaarden.

  3. Wij eisen per 1 juli 2023 kwijtschelding van alle overheidsschulden aan de Staat der
  Nederlanden van alle nazaten van de transatlantische slavernij, woonachting in Suriname,Nederland en overig landen, geboren uit Surinaamse (voor)ouders.

  Met dien verstande dat bovenstaande eisen gekoppeld zijn aan het uitspreken van excuses door de Nederlandse staat in Suriname waar de misdaden tegen de menselijkheid onzer voorouders hebben plaatsgevonden.

  Met dien verstande dat Koning Willem-Alexander de vertegenwoordiger is van de Nederlandse staat die oprechte excuses gaat uitspreken en dus geen nazaat van de transatlantische slavernij.

  Met dien verstande dat in de voorbereiding naar de excuses toe er door de Staat der Nederlanden
  overleg wordt gepleegd met alle vertegenwoordigers van de nazaten van de transatlantische slavernij in Suriname en Nederland.

  Met dien verstande dat in de voorbereiding naar de excuses toe, het geven van excuses en
  herstelbetaling een zaak is van het Surinaamse volk, dus geen politieke zaak, meer specifiek een zaak van de nazaten van de Afrikaanse slaven die per schip naar Suriname zijn getransporteerd als
  handelswaar plus de nazaten van de genocide gepleegd op onze Inheemse broeders en zusters.

  Het moge duidelijk zijn dat wij nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname onder geen beding excuses aanvaarden die op enig andere wijze dan hierboven beschreven, zijn voorbereid.

  Het moge duidelijk zijn dat wij nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname op generlei wijze dulden dat wij door de Staat der Nederlanden behandeld worden als stuks vee, als goederen, zoals onzer voorouders is aangedaan, door weigering met ons te communiceren als mensen van gelijke
  waarde.

  Het moge duidelijk zijn dat niemand namens ons mag onderhandelen over bovenstaande.

  Wij ontvangen graag van u een uitnodiging voor de te voeren gesprekken ter voorbereiding naar
  oprechte excuses & herstelbetaling door de Staat der Nederlanden.

  Hoogachtend,

  Namens de aangesloten organisaties en individuele personen van de Federatie van Grassroots Afro
  Surinamers in oprichting, Paramaribo, Suriname.

  Cc: DNA voorzitter, President Santhoki, Tweede Kamer, Eerste Kamer, EU Brussel, CARICOM,
  OAS, VN, BRICS, African Union, Ambassade van Ghana.

  Contactgegevens: Federatie van Grassroots Afro Surinamers
  Adres: Leiding 10A nr. 129 BR 113
  Leidingen
  Wanica
  Suriname

  Voorzitter: Jacintha Vigelandzoon, Mob. +597 755 1373, Email: [email protected]
  Penningmeester: Remon Ramkisoensing, Mob. +597 856 6547
  Secretaris: Remond Overman, +597 895 5592

 13. Brian, als je ook wat geld op je rekening wilt ontvangen je bankrekening nummer maar naar onze Pias sturen. Onze mp zal het te ontvangen geld ongetwijfeld verdelen onder zijn armen en F&F.
  Wel bij je rekeningnummer vermelden dat je op MFK zult stemmen en wellicht is dat dan 25 gulden waard. Hij moet ook aan zijn toekomst denken.

 14. Daar zijn investeringen voor nodig, zoals in onderwijs en economie.

  Als NL geld gaat geven aan onderwijs dan zal de Minister van Onderwijs met familieleden echt het hele jaar in het buitenland zitten en verblijven in dure hotels.

 15. Al zou er 5 miljard in onderwijs
  En 5 miljard om een vestiging van asml op Curaçao te krijgen komen.
  Is er dan iemand die gelooft dat de eeuwige achteruitkijkspiegel daar mee verdwenen is?
  Natuurlijk niet.
  De 5 miljard voor onderwijs leverd de scholen een likje verf op en na lang onderhandelen dat 5 miljard opslokt komt asml toch niet. En zijn we op hetzelfde punt als waar we nu zijn.
  En ook dat komt dan door het slavernijverleden.

 16. Ik neem aan dat Nederland de zogenaamde herstelbetalingen ook verrekend met de miljarden dat ze de laatste 50 jaar in de eilanden hebben gestopt?

  Sowieso aan wie moet ik mijn bankrekening sturen want ik wil ook wel geld krijgen!

 17. Bij de volgende regering verkiezingen in Nederland is er een grote kans dat Wilders ( PVV ) de grootste volks partij woord, en dan kan Bacilio de aasgier het verhaal herstelbetaling met dikke letters wel op zijn dikke buik laten schrijven door PIK PISAS, zolang de MFK & PNP en nog een paar van die heilige MAKAMBA haters aan de macht zijn maakt NL onder leiding van M P Rutte en Wilders geen enkele kans om ook maar 1 naf F&F in hun zakken te proppen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties