26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Nieuws.nl | Oud-premier Antillen mist concrete punten in kerstspeech koning

Oud-minister-president van de Nederlandse Antillen en oud-minister van Curaçao Suzy Camelia-Römer is het met koning Willem-Alexander eens “dat niemand van nu persoonlijk schuld draagt voor de slavernij”, zoals de koning zondag stelde in zijn kersttoespraak.

“Wat ik wel mis in de toespraak is, hoe we concreet te werk gaan om de gevolgen van slavernij die er vandaag de dag nog zijn aan te pakken.”

Volgens Camelia-Römer, die al decennia strijdt voor erkenning van het leed dat slavernij heeft aangericht op de Antilliaanse eilanden, zijn die gevolgen niet alleen te vinden in de “hedendaagse vormen van discriminatie, uitbuiting en onrecht”. Die gevolgen zijn zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder meer verschil in economisch perspectief, armoede, achtergebleven onderwijs, bepaalde chronische ziekten, het gebrek aan onderzoek van de geschiedenis vanuit een niet-eurocentrische visie, negatief zelfbeeld, et cetera.”

Dit zijn volgens haar allemaal thema’s waaraan gewerkt moet worden. “De erfgenamen van de mensen die verantwoordelijk waren voor de slavernij genieten nu van de welvaart in Europa. Die welvaart is mede afkomstig van de rijkdom gewonnen door kolonialisme en slavernij.”

Bron: Nieuws.nl

Artikel delen

9 reacties

 1. Super corrupte Camelia-Römer, die al decennia strijdt voor erkenning van het leed. Welk leed. Haar leed. ??
  Ze heeft nog nooit iets gedaan voor anderen. Alleen voor zichzelf. Me mijzelf and ik.
  Hoe je concreet om gaat om het minderwaardigheid complex te verminderen.
  Scholing. Het licht aan inprint van ouders.
  Maar laat die sukkel idioot Leeflang daarbuiten.

 2. Tanta Shushi in de bocht:
  Hersenspinsel van een defect, nou niet voor haar en haar vrindjes, kansspelen wetgeving zonder toezicht mechanismes,
  Keuken gevangenis debacle
  Politieschool teacher
  Aryuveda project
  Covid Hotel voor stiefkind die toeristen uitkneep
  Shushies voorouders hebben zeker niet op de plantages gewerkt, althans niet haar blanke roots,
  Ze waren zelfs voorzitter van de Koloniale raad op Curaçao.
  En nu draagt Suzy dreadlocks….

 3. Als ik naar Suzy kijk dan kunnen we er vanuit gaan dat niet al haar voorouders werkzaam waren op de plantages. Gaat zij ook meebetalen?

 4. We willen de achteruitkijkspiegel.
  Alles wat over het verleden gezecht en geschreven is is onvoldoende. De focus moet blijven liggen op het verleden en hen onrecht dat toen plaatsvond.
  Daar ligt de oorzaak van alle problemen en daar moet de oplossing dan ook vandaan komen.
  “Die gevolgen zijn zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder meer verschil in economisch perspectief, armoede, achtergebleven onderwijs, bepaalde chronische ziekten, het gebrek aan onderzoek van de geschiedenis vanuit een niet-eurocentrische visie, negatief zelfbeeld, et cetera.”
  Dan gaat het wetenschappelijk onderzoek voor het gemak toch even voorbij aan de recente geschiedenis geschiedenis die bepalend was voor de opsomming van de problemen. De geschiedenis van zelfbestuur en zelfbeschikking.
  En wat is daarmee gedaan?
  Suzi, Wiels, peters als voorbeelden en hun nakomelingen weten het uitstekend. Zij zijn rijk geworden en zij hebben de spiegel aan de bevolking opgehouden. Echt het komt niet door ons…
  Wij hebben de problemen echt aangepakt.
  Jammer dat de oplossing niet algemeen maar voor F en F alleen is. En dat komt omdat er maar beperkte middelen waren.

 5. Gevolgen zijn zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder meer verschil in economisch perspectief, armoede, achtergebleven onderwijs, bepaalde chronische ziekten, het gebrek aan onderzoek van de geschiedenis vanuit een niet-eurocentrische visie, negatief zelfbeeld, et cetera.”

  Dit zijn volgens haar allemaal thema’s waaraan gewerkt moet worden.

  Wat heeft de politici van Curacao gedaan om hier wat aan te doen? Schulden zijn al in 2010 overgenomen door NL en nu hebben we weer miljarden schulden..

 6. De corrupte politici van Curacao en hun nakomelingen genieten nu van de welvaart in Curacao. Die welvaart is mede afkomstig van de rijkdom gewonnen door corruptie van de politici van Curacao.

  Zo kan je het ook zien. Mw Romer. Graag een contreet plan hoe de corrupte politici het gestolen geld gaatteruggeven

 7. Als een gevolg van de slavernij is dat het volk dom gehouden is, dan heeft sushi Suzy flink van de slavernij geprofiteerd.

  Want door de domheid van het volk kon zij tientallen jaren in de politiek zitten en daar ongegeneerd de zakken van haarzelf en haar man, creep Carl Carmelia, vullen.

  Daarom eisen wij een herstelbetaling van sushi Suzy!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -