28 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024 09:29

AntilliaansDagblad | VVD’er Szabó staatssecretaris voor de PVV

Willemstad/Den Haag – De 62-jarige VVD’er Zsolt Szabó is de beoogde PVV-staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Onder meer de NOS bericht dat hij nu nog vicepresident is van Capgemini, een groot IT-bedrijf dat ook veel (semi)overheidsopdrachten uitvoert.

SzabóZsolt,,Zsolt Szabó (1961) wordt mogelijk staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijksrelaties namens de PVV in het kabinet-Schoof”, meldt Binnenlands Bestuur. ,,Szabó wordt de tweede staatssecretaris die deze terreinen combineert, na D66’er Alexandra van Huffelen.”

Szabó, zoon van een Hongaarse vluchteling, is bekend als voorzitter van de stichting die het Bel-me-niet-register beheert en is vicevoorzitter van ECP, het platform voor de informatiesamenleving. ,,Het is dus niet gek dat hij de portefeuille Digitalisering krijgt”, meent de publieke omroep, die eraan toevoegt: ,,Bij de portefeuille Digitalisering hoort ook Koninkrijksrelaties. Dat wil zeggen de contacten met Curaçao, Aruba en Sint Maarten en de gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire.”

Szabó studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit in zijn geboortestad Amsterdam. Voordat hij voor de VVD in de Tweede Kamer kwam, was hij minder dan een jaar directeur Informatiebeleid Openbare Sector bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Van 2003 tot 2006 was Szabó woordvoerder van de VVD-fractie voor de portefeuilles Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en tweede woordvoerder voor Buitenlandse Zaken. Hij had grote belangstelling voor ICT-beleid.

Als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering valt hij straks onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), waar voormalig rechter en Kamerlid Judith Uitermark (52) als minister de scepter zal zwaaien.

De nummer drie op de lijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC) hekelt de steeds zakelijkere opstelling van de overheid tegenover burgers in een complexe samenleving. ,,De overheid is geen bedrijf”, stelt ze op de website van NSC. Voordat ze de overstap naar NSC maakte, was Uitermark lang lid van het CDA.

Verwacht wordt dat het PVV/VVD/NSC/BBB-kabinet onder leiding van oud-topambtenaar premier Dick Schoof beëdigd gaat worden nog voor het zomerreces in juli start.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties