29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Slavernijdebat toch over geld

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Slavernijdebat toch over geld

Den Haag – In de Tweede Kamer was gisteren tien uur uitgetrokken voor het debat over de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Hoewel sommige Kamerleden probeerden weg te blijven van een discussie over geld, werd dat toch een belangrijk onderwerp.

F00 Tweede Kamer Het debat ging over de reactie van het kabinet op het adviesrapport ‘Ketenen van het verleden’ van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Op 19 december volgde premier Mark Rutte het belangrijkste advies uit dat rapport op en maakte namens de regering excuses voor het slavernijverleden. Dit werd op de zes Caribische eilanden en in Suriname gevolgd door een toelichting van bewindslieden uit het kabinet.

Een brede meerderheid in de Kamer is blij met de excuses. Een vraag die daardoor meer aandacht kreeg was de manier waarop moet worden omgegaan met de doorwerking in het heden. Hiervoor is een fonds beschikbaar van 200 miljoen euro voor onder andere bewustwording.

Tussendoor probeerde Kamerlid Martin Bosma van de extreemrechtse oppositiepartij PVV Tula tot dader te maken in plaats van slachtoffer. Nadat Kamerlid Kati Piri (PvdA) het bijzonder noemde dat verzetshelden als Tula langzaam een plek krijgen in het collectieve bewustzijn, noemde Bosma dat ‘schokkend’, omdat Tula misdaden heeft gepleegd tijdens de opstand van 1795. Piri nam daar afstand van: ,,Ik vond het heel indrukwekkend hoe wij als Kamercommissie bij die herdenking, bij de kranslegging waren voor iemand die, terecht denk ik, tien jaar geleden benoemd werd als nationale held van Curaçao.”

Tunahan Kuzu (Denk) noemde Tula en andere verzetshelden ‘de reuzen op wiens schouders wij staan’. Hij vindt dat het morele besef moet overheersen en dat slavernij als misdaad tegen de menselijkheid wettelijk vastgelegd moet worden, zoals in het rapport wordt geadviseerd. Denk pleit ook voor een aanvullende aanpak tegen institutioneel racisme en discriminatie. Deze doorwerking van het verleden moet worden aangepakt. ,,Ik besef dat we al deze punten niet vandaag of morgen hebben geregeld, maar met een klein beetje van de moed van Tula kunnen we snel een heel eind komen.”

Ook Piri vindt dat het kabinet op dit punt met ‘heldere actiepunten’ moet komen en dat er (financiële) ruimte moet komen voor erkenning en herstel. Salima Belhaj (D66) zei dat herstel zich niet beperkt tot de geschiedenisboeken. ,,Het zit hem ook in wat je gaat doen om racisme en discriminatie te bestrijden.”

Belhaj wilde niet te veel over geld praten, omdat ze tijdens het werkbezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire heeft gemerkt dat mensen het er weinig over hebben. Maar na aandringen van Kuzu zei ze wel ervan uit te gaan dat daar ‘goede invulling aan gegeven zal worden’. Een bedrag wilde ze niet noemen. ,,Ik vind dat dat te veel afleidt van de essentie: de excuses. Dat is waar het over zou moeten gaan.”

Renske Leijten (SP) probeerde het voorbeeld van Belhaj te volgen door de discussie niet te veel over geld te laten gaan. Dat maakt dingen te snel lelijk, zei ze. Ze wil er geen prijskaartje aan hangen. Maar ook zij kon er niet helemaal omheen. Het geld uit het fonds zal breed moeten worden ingezet, zodat het niet alleen gaat naar mensen ‘die het verhaal toch al horen’.
SGP-woordvoerder Roelof Bisschop zei in zijn betoog dat hij onderbouwing mist voor de doorwerking van de slavernij in het heden. Sylvana Simons (BIJ1) probeerde hem te helpen met een aantal voorbeelden, maar Bisschop bleef sceptisch. ,,Racisme en discriminatie nu kunnen ook totaal andere oorzaken hebben.”

Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) vindt het fonds van 200 miljoen euro voor bewustwording overbodig. ,,Er zijn miljoenen, tientallen miljoenen, misschien wel honderden miljoenen beschikbaar voor mensen die iets willen met bewustwording. Die kunnen daarvoor gewoon een subsidie aanvragen.” Bisschop en Van der Plas vroegen daarnaast aandacht voor moderne slavernij.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. Zwart leed is niet het enig leed,

    Nee maar wel 1 van het weinige leed waar blijkbaar geld mee kan worden verdiend.

    Ik las trouwens dat de zoon van Sylvana vermoedelijk al zijn eigen herstelbetaling had opgeist bij de witte ex van Sylvana.

  2. YY enven wat dingen op volgorde zetten.

    Nederland is geen gelijkwaardige partner met de eilandjes.
    NL is niet verantwoordelijk om een stelletje corrupte gekozen politicy te corrigeren. Dat zijn de kiezers zelf.

    De eilandjes zijn geen kolonien. Er was geen oorspronkelijke bevolking,
    De huidige bewoners moeten zich realizeren dat ze niks zijn met een eigen paspoort. En dat heel veel “bewoners” vrijwillig zijn verhuisd naar Nederland. Niet naar hun oorspronkelijke “root” landen.

    Wat de hele bende weer niet begrijpt. Is dat die excuses een pad is om van dingen af te komen, De japanse troost meisjes de indie zuiverings acties etc etc… Na dit excuus wordt er nog een beetje opgeruimd… Door wat NL organisaties geld te geven voor “Onderzoek” vestzak broekzak geld, Maar dan is het verhaal over. En er mag nog wel ergens een beeldje worden neergezet maar dan is het feestje over en moet je gaan werken voor je centjes. Kapstokje weg.

    Al dat gepiep moet naar school gaan VWO doen en dan naar de universiteit gaan en Drs, worden, Dan mogen ze zelf oplossingen verzinnen.
    Laat ze een groep vormen en zich in de 2e kamer laten nestelen.

    350 jaar geleden was de hele wereld zo dat als jij sterker was met betere wapens en zo dan pakte je heel zuid amerika. En vermoorde en verbrande je alles wat je niet passend vond.
    Niet alleen een paar piep kleine eilandjes.
    Punt.

    Net zoals de Duitsers dat 2 keer probeerden in Europa.
    En ook honderduizende slaven had in hun fabrieken.
    Of de sovjets die miljoenen in werk kampen zetten.
    Of de armeniers die met 18 miljoen over de kling werden gejaagd door de turken, De koerden,,,

    Zwart leed is niet het enig leed, En ja “alles” Matters.
    Maar ze hebben een wonderbaarlijke lack met geschiedenis.

    Het ik ben slachtoffer gepiep er over moet een keer ophouden
    De hele werled is slachtoffer,
    Er worden miljoenen mensen in china onderdrukt vermoord, India en oakistan e grootste groepen op aarde zitten vol met slavernij en onderdrukking en uitbuiting,
    ik zie geen enkele zwarte beweging die zich daarover druk maakt
    nee het is “me myself and Y”
    Any livfe matters
    Maar wederom mijn leed is het enige,.
    En het egocentrisme wordt op een punt te veel

    Het heeft niks met kleur te maken of ik ben van van de eilanden,
    Het zijn de achter blijvers die piepen en de mensen die vinden dat ze dom gevonden worden.
    Daar zit de pijn in.

    Maar als je president van de usa kan zijn de rijkste vrouw op aarde en de leider van het grootste leger ter wereld moet je een keer ophouden met piepen. Naar school gaan en er voor werken de baas worden met een titel.

    Je moet goed beseffen dat de eilanders zijn in nl een groep van 150.000 De surinamers een groep van 450.000.
    De Turken en Marrokanen,,,,, De molukkers
    De rest van de NL bende, De status houders.
    Dus je kan wel herrie willen maken,
    Maar de meeste stemmen gelden.
    Dat is NL.

    NL is niet je moeder.
    Het is een samenleving.
    Dat is wat ik mis op de “eilandjes”

  3. Het Antilliaans aandeel in het Konkrijk der Nederlanden staat gelijk aan 300+ jaar gratis land, gratis zee, gratis grondstoffen, gratis haven en gratis arbeid inclusief samengestelde rente over de eeuwen heen.

    Er zijn weinig grondstoffen op de eilanden en daarnaast waren de eilanden leeg of werden veroverd. Ik snap niet dat op basis van je argumentie dan (gedeeltelijke) nakomelingen hiervoor geld voor zouden moeten krijgen naast het feit dat Nederland al jaren miljarden in de eilanden pompt.

    De inmenging van de Nederlandse staat in elk bestuurlijk tak (benoeming van het gerechtshof bij de rechterlijke macht en benoeming van gouverneur/ gezaghebber bij de wetgevende macht en uitvoerende macht) heeft de ontplooiing van de eilanden tot zelfstandige democratieen in de weg gestaan.

    Deze inmening is helaas nodig omdat alle politici van de eilanden keer op keer laten zien het niet te kunnen of het niet willen. Schatkist leegroven is het enige doel. En het volk kiest deze politici dus wij zijn hiervoor verantwoordelijk en dat ben jij ook Yoruba met de bekende Antilliaanse struisvogelpolitiek en wijzen naar andere maar nooit enige vorm van zelfkritiek.

  4. Ik begrijp dat de inwoners van Naarden ook graag “schadeloos gesteld willen worden door Spanje”
    Ik begrijp ook dat al zou het €100 000,- per inwoner zijn dit de geschiedenis niet veranderd en dat de volgende generatie de zelfde compensatie wil, gecorrigeerd met het inflatie cijfer.

  5. De omvang van Nederlandse betrokkenheid in de politiek van de eilanden (Aruba, Bonaire, Curacao, St.Maarten, St. Eustatius & Saba) maakt de Nederlandse staat hoofdverantwoordelijk aan het graag-op-gewezen falen van het bestuur op de eilanden.

    De inmenging van de Nederlandse staat in elk bestuurlijk tak (benoeming van het gerechtshof bij de rechterlijke macht en benoeming van gouverneur/ gezaghebber bij de wetgevende macht en uitvoerende macht) heeft de ontplooiing van de eilanden tot zelfstandige democratieen in de weg gestaan.

    Naast een inperking op de vrijheid tot zelfbeschikking van de eilanden is ook het materieel vermogen om zelfbestuur te bekrachtigen tekortgedaan.

    Het Antilliaans aandeel in het Konkrijk der Nederlanden staat gelijk aan 300+ jaar gratis land, gratis zee, gratis grondstoffen, gratis haven en gratis arbeid inclusief samengestelde rente over de eeuwen heen. Aldus exponentieel meer dan het cumulatief van ontvangen gelden tot dusver.

    Het ongemeend ‘excuus’ was een poging om de klaarblijke indicaties van neokolonialisme te vervagen. Alle mogelijke constructies bedacht om zich verder sterk en rijk te maken ten koste van de eilanden staan gelukkig op papier vast, de meesten zelfs verankerd in de wet.

    Nederland is erbij gebaat om de eilanden als gelijkwaardige partners in het Koninkrijk te behandelen en meegenieten zolang het nog kan.

  6. Tuurlijk gaat het alleen om geld. Hoe anders als het gaat om iets waar de daders en slachtoffers al heel lang dood zijn.

    Begrijp dat de inwoners van Naarden ook officieel excuses willen krijgen uit Spanje.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties