27.5 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 16:07

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kritiek RvS op Coho

Update met Staten, RvS en Tweede Kamer documenten

Voorwaarden over hervorming ‘vanzelfsprekend’ – Bevoegdheden Coho/BZK gaan in Rijkswet te ver | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Afdeling advisering van de Raad van State (RvS) heeft verschillende punten van kritiek op het voorstel voor een consensus-Rijkswet Coho, zoals door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met betrekking tot de CAS-(ei)landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten geformuleerd.

Dat bericht Dossier Koninkrijksrelaties onder de kop ‘RvS: Rijkswet Coho strijdig met Statuut’. Uit meerdere goede bronnen verneemt het Antilliaans Dagblad echter dat dit laatste niet het geval zou zijn. ,,De RvS maakt inderdaad tal van op- en aanmerkingen, maar om te stellen dat de RvS zwart op wit aangeeft dat de voorgestelde Rijkswet in strijd is met het Statuut is niet juist.”

- Advertentie -

Zoals deze krant vorige week berichtte is het op 10 november 2020 ‘aanhangig’ gemaakte voorstel op 3 maart 2021 door de Afdeling advisering RvS ‘vastgesteld’ en vervolgens naar BZK gestuurd, omdat dit het ministerie is dat de adviesprocedure bij de RvS heeft geëntameerd, namens de Rijksministerraad (RMR), waarin ook de drie Caribische landen – Curaçao, Aruba en Sint Maarten – met hun Gevolmachtigde ministers in Den Haag vertegenwoordigd zijn.

Uit informatie waarover deze krant beschikt is het advies afgelopen vrijdag gedeeld met de drie premiers van de CAS-eilanden. Het betreft immers een consensus-Rijkswet. De RvS is nadrukkelijk niet tegen het verbinden van voorwaarden door Nederland, waaronder de veelbesproken hervorming, aan financiële hulp aan de CAS-eilanden. En noemt dit zelfs ‘vanzelfsprekend’. Die koppeling was een belangrijk kritiekpunt van de landen, maar de raad gaat hiermee dus wel akkoord.

De manier waarop de inmiddels demissionair staatssecretaris Raymond Knops (CDA) hieraan invulling wilde geven in de uitvoering krijgt echter niet de goedkeuring van de RvS. Het voorstel is volgens de RvS te dwingend en het Coho overschrijdt grenzen. De raad adviseert het in deze vorm nog niet aan de Tweede Kamer en drie Staten aan te bieden.
Het hervormingsorgaan Coho beschikt over vergaande bevoegdheden die ook aan de landsbesturen toekomen en het Coho functioneert in belangrijke mate onder de regie van de minister van BZK. ,,De minister van BZK wordt niet alleen boven het Coho geplaatst, maar ook boven het landsbestuur van het desbetreffende land”, zo citeert Dossier Koninkrijksrelaties.
De CAS-landen hebben verder te weinig zeggenschap over wie er in de top van Coho zitten, aldus de RvS, die daarmee de bezwaren verwoordt die de regeringen in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg al eerder op dit onderdeel hebben ingebracht. De RMR, met daarin de Gevolmachtigde ministers, beslist over het overnemen van de aandachts- en kritiekpunten van de RvS.
Voor de eilandbevolkingen staat er veel op het spel, omdat de noodzakelijke geldelijke steun voor politiek Den Haag – van links tot rechts – valt of staat met instemming met de voorwaarden. Coho is voor Nederland een instrument om hier grip op te houden. Knops heeft daarover eerder schriftelijk beweerd dat Coho geen wettelijke of bestuurlijke bevoegdheden van de landen overneemt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Naschrift KKC

Premier Eugene Rhuggenaath kan goed schaken, zijn strategie heeft gewerkt. Wat is er gebeurd? Op 3 maart 2021 heeft de Raad van Staten haar advies vastgesteld en afgelopen vrijdag heeft deze strategie gewerkt in zijn voordeel.

Overheid heeft na bespreking in de Staten 9 oktober 2020 zijn zorgen en vragen voorgelegd aan de Raad van Staten. Gister werd via de nieuwssite Dossier Koninkrijksrelaties duidelijk dat de Raad van Staten reeds op 3 maart 2021 veel van dezelfde bedenkingen heeft die Curacao had.

Even terug in de tijd: in juli 2020 heeft de ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Curacao duidelijk gemaakt dat voortzetting van de cruciale liquiditeitssteun alleen mogelijk was na acceptatie van een breed pakket van hervormingen en de instelling van een nieuw Nederlands orgaan. Na enkele maanden van onderhandeling waarbij op veel punten verbeteringen zijn aangebracht, en na het volgen van de benodigde procedures, heeft de regering van Curacao een akkoord bereikt over de COHO en een landspakket. Daardoor werd de liquiditeitssteun zekergesteld, die in de afgelopen twee kwartalen zo broodnodig was; in ruil voor hervormingen die belangrijk zijn voor Curacao.

Maar tegelijkertijd werd overeengekomen dat de principiële vragen van Curacao direct zouden worden voorgelegd aan de Raad van Staten, zodat hierover nog voor het aannemen van de rijkswet geadviseerd zou worden en verdere wijzigingen nog zouden kunnen worden doorgevoerd. Zie de eerste 2 documenten uit 2020 hieronder.

Thans blijkt dat de gevolgde onderhandelingsstrategie de juiste was. Aan de ene kant werd de zo belangrijke financiële steun veilig gesteld op het moment dat dit van levensbelang was. En aan de andere kant werd het Raad van Staten-adviestraject ingezet, die nu heeft geleid tot bevestiging van de bedenkingen die de regering in juni vorig jaar al had. Zie de laatste 2 documenten van deze maand hieronder.

Het is nu aan Nederland, aan het demissionaire kabinet en eventueel daarna aan de nieuwe regering om verder te praten over de door de Raad van Staten voorgestelde heroverwegingen; en om constructieve aanpassingen uit te onderhandelen.

2020 11 06 – Staten | Voorstel Rijkswet Tot Instelling Orgaan Voor Hervorming en Ontwikkeling COHO-OHO-CHE by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 11 09 – Staten Motie Aangenomen Coho-CHE-OHO by Knipselkrant Curacao on Scribd

2021 03 24 – TK | Advies Raad Van State COHO OHO CHE W04.20.0408_Advies by Knipselkrant Curacao on Scribd

2021 03 24 – TK | Voorstel Rijkswet COHO OHO CHE Hervorming+en+Ontwikkeling+Artikelen+MvT by Knipselkrant Curacao on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -