30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 17:07

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Scholen blijven open

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Scholen blijven open

Nu tijd voor voorbereiding op eventuele ‘full lockdown’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Alle scholen voor funderend en voortgezet onderwijs en de voor- en naschoolse opvang blijven vooralsnog open.

Beroepsopleidingen (technisch onderwijs), middelbaar beroepsonderwijs (sbo), avondopleidingen, hoge scholen en universiteiten mogen alleen online les en college aanbieden vanwege de leeftijd van de leerlingen en studenten die een hoger besmettingsrisico hebben. Dat is gisteren door minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) Steven Croes (PAR) naar voren gebracht tijdens de speciale persconferentie over de coronamaatregelen.

,,Ik heb overleg gevoerd met de schoolbesturen, maar ook met docenten, vakbonden en zelfs leerlingen. We vinden het allemaal belangrijk dat leerlingen en docenten door kunnen gaan met les krijgen en lesgeven. De ervaring van het afgelopen jaar is dat kinderen met thuisonderwijs toch veel achterstand oplopen. Met examens en proefwerkweken in het vooruitzicht moet er zo veel mogelijk lesgegeven blijven worden.

De school moet voor de leerlingen en leerkrachten een veilige plek zijn. Als kinderen thuis zijn en de straat op gaan is de kans ook groot dat ze besmet raken. Gebleken is dat scholen geen besmettingsbronnen zijn, zo is ook door epidemioloog Izzy Gerstenbluth naar voren gebracht. Kortom, er is geen medisch motief om scholen nu te sluiten”, aldus Croes die direct aangeeft dat er aanstaande zaterdag een evaluatie is.

En, zo voegt hij eraan toe: ,,Ik verwacht eerlijk gezegd dat de situatie de komende weken zal verslechteren en mogelijk dat de scholen dan wel moeten sluiten. Nu kunnen de onderwijsinstellingen zich hierop voorbereiden zodat ze goed voorbereid zijn op een mogelijke ‘full lockdown’.” De minister benadrukt dat de gezondheid van docenten en leerlingen heel belangrijk is en dat als toch blijkt dat er gevaar dreigt, hij de eerste zal zijn die beslist om de scholen alsnog te sluiten.

Omdat de scholen openblijven geldt de ‘plachi di dia’ (de autonummerplaat-regeling) niet tussen 4.30 en 8.00 uur ‘s ochtends en tussen 12.00 en 14.00 uur ’s middags. In deze uren kunnen ouders en docenten vrijuit van huis of werk naar school rijden of naar crèche of naschoolse opvang.

Om zich aan deze tijdstippen te kunnen houden is besloten dat álle scholen om 13.15 uur sluiten. Het voortgezet onderwijs zal hier het rooster op aanpassen. Leerkrachten die op verschillende scholen werken mogen overigens wel tussendoor tussen de scholen pendelen. Buitenschoolse activiteiten worden allemaal opgeschort, zoals excursies en sportlessen buiten het schoolterrein, feestelijkheden en heilige missen.

Onderwijsvakbond Doen: Scholen nu meteen sluiten
Als het aan onderwijsvakbond Doen (DOsente i no-dosente pa un Edukashon Nobo) ligt worden de scholen nu – een week voor de paasvakantie – al gesloten en de leerlingen thuis gehouden. De vakbond vreest voor verdere besmettingen op scholen onder leerlingen en docenten en vindt de aankondiging van de regering afgelopen maandag om de scholen voorlopig open te houden in afwachting van nader overleg tussen de stakeholders, onverantwoordelijk.

In een verklaring geeft Doen aan kennis te hebben genomen van ‘het ernstige persbericht dat CMC afgelopen zondag heeft gepubliceerd’ en dat velen hierna de ernst van de situatie hebben ingezien. ,,De persconferentie van de demissionaire regering waarbij werd aangegeven dat ons land met ingang van woensdag in lockdown gaat, brengt verder de emotionele spanning in alle hevigheid terug die we allemaal sinds maart 2020 ervaren.

Tegelijkertijd geeft de premier aan dat de scholen ondanks de ernstige situatie open worden gehouden. Dit besluit strookt niet met enige vorm van logica. We moeten allemaal voorzichtig zijn of het normale leven moet doorgaan met alle gevolgen van dien. Waarom wordt over de scholen wederom moeilijk gedaan?” vraagt de Onderwijsbond zich af.

Doen wijst erop dat de scholen sowieso op 31 maart vanwege de paasvakantie de deuren voor anderhalve week zouden sluiten.

,,Hoeveel moeite is het om de scholen met ingang van 24 maart 2021, wanneer de lockdown begint, ook te sluiten zodat zoveel mogelijk personen thuis blijven? Waarom wordt nu een gecompliceerd beleid gevoerd, waardoor een al spannende situatie nog erger wordt gemaakt?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties