The Bottom – Nog even en de aardbeien die op Saba in de winkel liggen komen van eigen bodem. Het Saba Hydroponic Farm Project heeft een kloonproces ontwikkeld om van vijftig moederplanten uiteindelijk 700 aarbeienplanten te genereren.
Het Hydroponic Farm Project wordt beheerd door Gezondheid Farms in samenwerking met het Openbaar Lichaam Saba. De bouw van de twee kassen zal uiterlijk medio 2023 voltooid zijn waarna de activiteiten voor de productie en verkoop van gewassen kan beginnen.
Momenteel heeft de boerderij kweekproeven voltooid van sla, bladgroenten, tomaten, komkommers, gele pompoen, courgette, paprika’s, okra, aubergine, watermeloenen, cantaloupes en honingmeloenen en nu concentreert de boerderij zich op aardbeiplanten. Zodra de bouw van een van de twee kassen is voltooid, worden de aardbeienzaailingen en de ruim twintig andere gewassen buiten geplaatst.
,,Het Saba Hydroponic Farm Project heeft economische, ecologische en sociale voordelen voor de gemeenschap, zowel tijdens de bouw als tijdens de exploitatie”, aldus Jim Garza van Gezondheid Farms. Vanuit economisch oogpunt biedt het project meerdere voordelen voor de gemeenschap. Het ondersteunt meer dan zes bouwopdrachten totdat het volledig is gebouwd en maakt gebruik van bouwmaterialen die zijn gekocht bij lokale bedrijven. Wanneer de boerderij volledig operationeel is biedt het acht tot twaalf vaste banen en vele verschillende producten die een langere houdbaarheid en meer voedingsstoffen hebben dan geïmporteerde producten.
Vanuit een milieuperspectief zal het project ‘zero carbon footprint balancing’ bevorderen doordat de zon wordt gebruikt voor fotosynthesereacties en natuurlijke luchtstromen en bijen voor bestuiving wanneer dat nodig is.
De boerderij maakt gebruik van volledig elektrische, energiezuinige bestelauto’s. Deelnemers aan het junior farmer-programma ontwikkelen vaardigheden in wetenschap, technologie en engineering. De boerderij wil samenwerken met lokale overheden en organisaties om te komen tot lagere productprijzen voor Sabanen die onder de armoedegrens leven.
Bron: Antilliaans Dagblad