27 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

PBC | MAN fractie wil duidelijkheid over positie koninkrijk in grensconflict Venezuela Guyana

HomeLandenArubaPBC | MAN fractie wil duidelijkheid over positie koninkrijk in grensconflict Venezuela...

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De fractie van de partij MAN heeft met bezorgdheid gereageerd op de ontwikkelingen rond Guyana en heeft in een brief aan de minister-president vragen gesteld over de positie van Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden.

Ook wil de blauwe partij zo snel mogelijk in debat met de Curaçaose regering en het parlement.

De recente spanningen tussen Venezuela en Guyana over het gebied Essequibo, rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals olie en mineralen, hebben de aandacht getrokken van de internationale gemeenschap.

Deze ontwikkelingen hebben bijzondere implicaties voor Curaçao, als deel van het Koninkrijk der Nederlanden, gezien de toenemende dreiging van een regionaal conflict, aldus de MAN.

Op scherp

De acties van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, waaronder het voorstel om Essequibo tot Venezolaanse provincie te maken en het verstrekken van Venezolaanse identiteitskaarten aan de inwoners daar, hebben de situatie verder op scherp gezet.

Ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof die Venezuela opdroeg geen acties te ondernemen om de grens met Guyana te wijzigen, lijkt Venezuela vastbesloten zijn plannen door te zetten.

Dit heeft geleid tot verhoogde militaire activiteiten en een referendum over de annexatie van het gebied, waarbij een meerderheid van de Venezolanen voor stemde.

De reactie van Brazilië, dat troepen naar zijn grens heeft gestuurd, en de steun van de Verenigde Staten aan Guyana, benadrukken de ernst van de situatie. De VN-Veiligheidsraad is betrokken bij deze kwestie, waarbij landen als China en de VS hun bezorgdheid hebben geuit.

Escalatie

Dit wijst volgens de MAN-fractie op een potentieel gevaarlijke escalatie in de regio. Deskundigen, zoals Eva van Roekel van de Vrije Universiteit Amsterdam, wijzen op de binnenlandse politieke context in Venezuela. Maduro’s acties rond Essequibo zouden een poging kunnen zijn om politiek te scoren in aanloop naar de verkiezingen van 2024. Echter, gezien de economische problemen en de groeiende politieke oppositie in Venezuela, blijft het onzeker of deze strategie effectief zal zijn.

De situatie is complex en dynamisch. De gevolgen van een mogelijke escalatie zijn niet alleen beperkt tot Venezuela en Guyana, maar kunnen de hele regio, inclusief Curaçao, beïnvloeden. Het is daarom van groot belang dat Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden een duidelijke en weloverwogen positie innemen in deze kwestie, ter bescherming van hun belangen en ter bevordering van stabiliteit in de regio, aldus de MAN.

Bron: Persbureau Curacao

19 reacties

 1. Dreck voor allemaal. Wie is “Jullie”. De 150.00 hier of ook de 180.000 daar. Met kip restaurants.
  Curaçao is geen kolonie van Nederland. Het zijn geen Nederlanders met een Nederlands passpoort waarmee je de hele wereld over kan.
  Die walrus klasse onderzeebootjes varen al jaren rondjes daar. En die Reaper drones waren er ook om te oefenen omdat dat in Nederland niet kon toch ?

 2. Antwoord Nederlandse overheid aan politieke partij PIN/MAN: wij houden de situatie nauwgezet in de gaten. Mocht de situatie daartoe nopen dan zullen wij de de passende maatregelen treffen.
  Hooghartig,
  Ministrie van Vrede van het Koninkrijk der Nederlanden.

 3. Jullie hebben zelf het ultieme geheime wapen in eigen huis!
  Ome Pik Pias met zijn Sinterklaas baard. Huur de geweldige watertaxi voor een dag deel en schuur met dat ding met PIK & PIK’s rechter hand COOPER aan boord naar Venezuela. Maduro schrikt zich het lep lazeres en treed gelijk af en vraagt asiel aan PIK om in zijn achtertuin te mogen komen wonen. Gelijk gestemden onder elkaar en runnen om de beurt Campo. Iedereen tevreden en het gevaar afgewend.
  Pik’s foto overal in de internationale couranten en van POETIN een uitnodiging om in het Kremlin een helden medaille opgespeld te krijgen. ALVAST HARTELIJK GEFELICITEERD.

 4. Iemand snapt niet wat een vredes missie betekent. Vooral van de VN dat een bekende niet functioneerde organisatie is. Blijkbaar sturen ze nu iemand naar Nederland omdat de gelukszoekers niet in een hotel slapen maar in 1 tent en de wcs zijn vies (want zelf maken ze ze niet schoon) en zo sturen ze ook soldaten met een pistool in een oorlogssituatie. Trouwens de Hollanders vochten terug maar hadden weinig keuze.

 5. @CR:
  Ok, ok.. I hear you, MAAR: Er zijn hier zat eeeeh… hoe zal ik ze noemen…. “mensen” die heeeeeel erg actief zijn hier op KKC, maar waarvan ik zeker weet dat ze enkel heeeeel erg actief zijn om de YDK onder de zoden te helpen. Je weet best wie ik hiermee bedoel. Ik ga geen namen noemen, anders krijgen we dat geouwehoer weer…..

 6. @Fred:
  Een “VN-Missie” of een “peace keeping mission”, hoe je het ook wilt noemen kluns, betekent NIET dat je lijdzaam moet toezien als mensen waarover jij z.g. “toezicht” houdt, en waar jij de opdracht hebt om “the peace te keepen” in de pan worden gehakt zonder in te grijpen.
  Hende grandi nos ta Schiedam. Have a heart……

 7. @Knoek-koek. Sommige politici zullen zo media g… zijn en denken dat oorlog glorie is dus ze zullen zich wel aanmelden om in de front linie de held te spelen!

 8. MAN-fractie zou zich moeten druk maken om heel veel andere zaken. Bovendien hebben ze nooit wat voor elkaar gekregen op Curacao, dus van zoveel nut zijn ze toch niet. Wat gaan Tante Pushi en Mac Kwek doen? Naar het front? Twee heksen bij elkaar.

 9. “@CR: Je hebt potverdorie WEER gelijk…. Het moet wel geen gewoonte worden hè CR! Ik begin jou er n.l. van te verdenken heimelijk Curaçao EIGENLIJK een warm hart toe te dragen, maar door je medestanders hier op KKC onder druk wordt gezet. Sta je mannetje (indien je een man bent. Als je een dame bent óók).”

  @drechi: great minds think alike! Als ik niets om Curacao zou geven, zou ik niet zo actief zijn op dit forum.

  Nog dank voor de info/historie van beide dames, dat past in het beeld wat ik al had

 10. @Brian S: het zal toch echt van Nederland moeten komen. Curacao valt niet onder de NAVO.
  Art. 5 is derhalve niet van toepassing.

 11. @Drechi @Ericlaplaz
  Strebrenica was een VN-missie; op het beslissende moment kon geen luchtverdeging worden gegeven, waardoor grondoperatirs niet mogelijk waren. Bovendien was het een peace-keeping en geen peace-enforcing opdracht.
  Geen appels met peren vergelijken….

 12. In Srebrenica zouden jullie ook de zaak verdedigen.. We kennen allemaal het resultaat.

  Klopt als net zoals in Srebrinaca de Nato geen steun geeft aan een groepje soldaten dan zal Curacao ook snel in handen van Venezuela vallen.

 13. @Loes:
  Hè ja Loes… In Srebrenica zouden jullie ook de zaak verdedigen.. We kennen allemaal het resultaat. Dus… Geef dat duikbootverhaal maar een warm plekje ergens bij jou….

 14. “MAN fractie wil duidelijkheid over positie koninkrijk in grensconflict Venezuela Guyana”. Hier kan ik me echt boos overmaken, what the fuck betalen wij jullie 18.000 gulden elke maand voor?

 15. Defensie Leger en buitenland is een Nederlandse aangelegenheid dus wat heeft Curaçao er mee te maken nou niet zo veel. De Man moet zich druk maken of de staat van het wegen net. Als ze dat aankunnen.
  Komt ook bij het ligt 1370 km verderop.
  Dat Maduro Curaçao zou willen aanvallen… Arum. Dan krijgt hij van een nl duikbootje een kruisraket door z’n wc-raam. De VS zal ook met liefde ondersteuning bieden en Maduro in de pan hakken. Die hebben nauwelijks een leger met vliegtuigen alleen veel voetvolk met Kalasjnikovs. Rusland zal niks doen en China piept nu al die ziet z’n leningen in gevaar komen.
  Maar dan nog wat zou hij ins hemelsnaam willen met Curaçao.
  Kost alleen maar geld en heeft niks.

 16. @CR: Je hebt potverdorie WEER gelijk…. Het moet wel geen gewoonte worden hè CR! Ik begin jou er n.l. van te verdenken heimelijk Curaçao EIGENLIJK een warm hart toe te dragen, maar door je medestanders hier op KKC onder druk wordt gezet. Sta je mannetje (indien je een man bent. Als je een dame bent óók).

  Maar mm terug te komen op waarmee je begon: de dames die thans de lakens uitdelen bij de M.A.N.-partij zijn trouwens allebei “afvalligen” van de Partido Nashonal. Ze kregen n.l. ooit geen van beiden hun zin, en zijn heel dapper of uit de partij gestapt (lees: GEZET) richting een andere partij, of zijn een eigen partij begonnen.
  Te veel ambitie is een doodzonde. Know your place ladies!!!!!

 17. Hunga grandi atrobe , wees bezorgd om je eiland hoe de politiek functioneert en ga nou eens aan de slag .
  Weer zo,n nos mes por uitlating .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties