29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 12:26

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Openbaar Ministerie ontstemd over inmenging NCTV in strafzaken

- Advertentie -

Andreas Kouwenhoven, Esther Rosenberg, Romy van der Poel

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus bereidt een antwoord voor op Kamervragen over de werkwijze van de NCTV.

Highlight: De NCTV heeft zich namens justitieminister Grapperhaus meermaals bemoeid met strafzaken. Het OM vindt dergelijke inmenging ongewenst.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft zich meerdere malen bemoeid met strafrechtelijke vervolging en toezicht in individuele zaken. Dit heeft geleid tot spanningen met het Openbaar Ministerie, die de coördinator hierop heeft aangesproken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De bemoeienis ligt gevoelig omdat de NCTV handelt namens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA), die zich als politicus alleen bij uitzondering en volgens strenge regels mag mengen in beslissingen over vervolging.

- Advertentie -

Het OM bevestigt dat het de NCTV – als organisatie, maar ook afzonderlijke medewerkers – op ongewenste bemoeienissen heeft aangesproken. „Hoe vaak dat is gebeurd, is niet vastgelegd”, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket. De bemoeienissen noemt hij ongepast.

Een voorbeeld van inmenging gaat over de mogelijke vervolging van de directeur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. In een overheidstaskforce drong de NCTV in 2019 bij het OM aan op vervolging van de toenmalig directeur Soner Atasoy, stellen bronnen met kennis van de overleggen.

De NCTV probeerde de middelbare school te dwarsbomen om vermeende betrokkenheid van salafisten. Het OM weigerde Atasoy te vervolgen, omdat daarvoor onvoldoende grond was. Maar ook na de weigering bleef de coördinator vergeefs op vervolging aandringen.

De coördinator treedt daarmee buiten zijn bevoegdheid, zegt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert van de Radboud Universiteit. Als de minister van Justitie en Veiligheid iemand wil laten vervolgen, kan dat – bij uitzondering – worden vastgelegd in een zogeheten ‘aanwijzing’ aan het OM. „Dan weet iedereen dat de minister hier de hand in heeft gehad en is er democratische controle mogelijk”, zegt Bovend’Eert. „Maar hier laat de minister via zijn ambtenaren informele druk uitoefenen op het OM. Dat is niet transparant, dat is sneaky opereren. Het zet de deur open voor politieke inmenging.”

De schooldirecteur zegt niet te weten dat op zijn vervolging is aangedrongen. De NCTV geeft geen inhoudelijke reactie maar stelt dat het „te allen tijde aan het OM zelf is” om te besluiten iemand te vervolgen.

Het OM heeft ook klachten over de manier waarop de NCTV gevoelige informatie over terrorismezaken probeert te krijgen. De NCTV mag hierom vragen bij het Parket-Generaal, om de minister te informeren. In de praktijk benaderen NCTV’ers individuele ambtenaren bij het OM of de politie voor vertrouwelijke informatie. „Zij zijn daarop gewezen”, zegt de woordvoerder van het OM. Opsporingsbronnen bevestigen dat ook de politie de NCTV erop heeft aangesproken.

Ambtenaren vertellen soms beducht te zijn om mee te werken aan verzoeken van de coördinator, omdat de NCTV zou fungeren als verlengstuk van de minister. „We denken al snel: dit vragen jullie niet vanuit de inhoud, maar vanuit een politieke wens”, zegt een opsporingsbron.

NRC schreef begin april dat de NCTV online burgers in de gaten houdt, terwijl het wettelijke mandaat daarvoor deels ontbreekt. De informatie over personen werd voor onbepaalde tijd opgeslagen en gedeeld met andere overheidsinstanties.

Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten.

Minister Grapperhaus beantwoordt na het meireces Kamervragen over wat de NCTV wel en niet mag.

Bron: NRC Handelsblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Function creep : allemaal desk-jocks die denken dat ze eigenlijk “Supersnoop 007” heten.
    Leden arrestatieteams die denken dat zij overal bij moeten zijn, data-analisten die menen promotie te maken door als eerste de volgende Osama te scoren.
    Er was eens een tijd dan was je een simpele diender, boys & babes in blue. Nu heeft iedereen al snel Hoffmann-ambities. Of tunnelvisie.
    …een democratische samenleving die door zijn overheid wordt gewantrouwd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -