29 C
Willemstad
• donderdag 1 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Druk van de ketel

Coronaleningen zijn met 18 maanden verlengd
Voor tweede kwartaal geen nieuwe liquiditeitssteun


Den Haag – De renteloze leningen die Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) sinds april 2020 van Nederland hebben gekregen als liquiditeitssteun in verband met de coronacrisis hoeven de komende 18 maanden (anderhalf jaar) nog niet te worden afgelost. Dat werd na de Rijksministerraad (RMR) van gisteren bekendgemaakt.

De leningen zouden op 10 april aflopen, maar al vanaf het begin van de steun waren er twijfels of de CAS-landen ze zouden kunnen aflossen. In de Tweede Kamer en in de landen zelf gingen al gauw stemmen op om de leningen als gift kwijt te schelden. Daar wil het Nederlandse kabinet-Rutte IV nog niet aan denken.

Na gesprekken tussen staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties, en eerder haar voorganger Raymond Knops, is overeengekomen de leningen te herfinancieren met een looptijd tot oktober 2023.

Het is de bedoeling in de tussentijd afspraken te maken over aflossing voor de lange termijn.
In totaal gaat het om leningen voor ruim een miljard euro als steun tijdens de moeilijke periode tijdens de pandemie, omdat de economieën van de CAS-landen zwaar te lijden hadden, met name door het wegvallen van het toerisme. Door de liquiditeitssteun konden ambtenarensalarissen worden betaald en kregen bedrijven loonkostensubsidie.

Tot verlenging van de leningen is besloten, omdat het herstel nog onvoldoende is om nu al te gaan aflossen. Aruba heeft tot nu toe 441,7 miljoen euro (915,5 miljoen florin) aan liquiditeitssteun gekregen. Curaçao 448,2 miljoen euro (911 miljoen gulden). En Sint Maarten ontving 141,7 miljoen euro (292,4 miljoen gulden).
Aruba kreeg in het eerste kwartaal nog 12 miljoen florin steun, Curaçao en Sint Maarten hadden geen steun nodig. Voor het tweede kwartaal hebben geen van de drie landen steun nodig, zo bleek tijdens de RMR.

De liquiditeit van de drie landen is volgens het College (Aruba) financieel toezicht voldoende om de noodzakelijke uitgaven te financieren. Ook is in de RMR besloten dat vanaf het derde kwartaal aparte besluiten zullen worden genomen over verzoeken van de landen voor financiële ondersteuning voor de gewone dienst en voor investeringen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

10 reacties

 1. De regering Pik Pis Hopeloos heeft het toch als zo vaak voor elkaar gekregen om de dwerg mvr van Puffelen op de slachtbank te krijgen en Rutte kan zich weer achter een dwerg verschuilen net zoals hij kon bij Pastor Gerrit de Raaf die ook drie schrootputjes groot is.

 2. In de Tweede Kamer en in de landen zelf gingen al gauw stemmen op om de leningen als gift kwijt te schelden.

  Je kan zeggen wat je wil maar als dit zou gebeuren dan is het wel de grootste roof van de eeuw en verdienen onze politici wel een oscar.

 3. Het ultieme doel is een economische reset op zijn Curaçaos:
  Kwijt scheiding van de schulden zodat het spel opnieuw kan beginnen.
  Eigenlijk kan het niet anders er is geen mogelijkheid dat deze economie zijn schuld af kan lossen, zelf niet nu het grootste deel nog rente vrij is
  Maar zonder hervorming gaat dit betekenen dat we binnen 6 jaar (de helft van de tijd waarin deze schuld is opgebouwd)
  Met de dag tot dag mentaliteit van de bestuurders is dit een grote overwinning.
  In feite is het weer uitstel van het het onvermijdelijke zonder balans is om vallen niet te vermijden.
  Maar zelfs balans alleen is niet voldoende er moet een overschot komen voor onvoorziene omstandigheden. En dat kan alleen door hervorming.
  Hervorming is alleen mogelijk met een werkende democratie.
  Een werkende democratie is alleen mogelijk met een verandering van het kiesstelsel.

 4. Uitsellen, afspraken niet of half nakomen, of te laat!
  Deze zo “niet diverse” regering voldoet aan een heel vervelend stereotype van “niet capabel zijn om te managen/besturen”!

  En dit taaie stereotype van niets voor elkaar krijgen, bevestigen ze keer op keer in het kwadraat!

 5. 448.2 miljoen euro.
  Die gebruikt is om de status quo overeind te houden voor de crisis was er geen ruimte om een dergelijk bedrag op te brengen.
  Nu ook niet.
  448.2 miljoen zijn niet gebruikt om een hervorming te maken, een manier te creëren om een gezonde economie te scheppen.
  Het ik gebruikt om een falend systeem in stand te houden.
  Het maakt het systeem niet minder falend integendeel; het bevestigd de notitie dat het systeem goed is zoals het is en ontneemt elke stimulans om te innoveren. En dit is precies wat je ook ziet bij de overheidsnv’s.
  Elke dag dat ze “overleven” wordt gezien als bevestiging dat ze goed bezig zijn en er dus geen noodzaak is om de structuur te veranderen.

 6. Een ongemanierde overheid.
  Een overheid van uitstellen, vooruitschuiven en afstellen,.
  Niet raar eigenlijk. De figuren die de overheid aansturen zijn net zo ongemanierd.

 7. Uitstel …..tot Forti over 16 mnd weer uitstel gaat vragen.
  Like the Struisvogel said, ultimate goal is afstel.

 8. En, waar gaat de reis nu heen? Hawaii? Daar zijn veel prachtige hula meisjes, wie weet is dat goede handel voor jullie geliefde Campo.

 9. Mevr. van Huffelen voor de ezels van Curacao is uitstel afstel. De geschiedenis is hier vanaf 1969, dus makkelijk te volgen. Er wordt veel beloofd maar nooit iets aan gedaan. Time and again. Men staat met een brede glimlach je voor aap te houden.
  Wordt eens wakker, vraag het maar aan Knops en al jullie voorgangers. Geloof mij niet alsjebleft vraag aan je voorgangers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -