31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 11:05

Laatste reacties

- Advertentie -

TaxLive | ‘Yellen gaat pleiten voor minimum belastingtarief voor bedrijven’

Yellen wil mede daarom een “race to the bottom” stoppen, waarin landen ondernemingen willen lokken met lage tarieven.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gaat maandag in een toespraak pleiten voor een wereldwijd minimum belastingtarief voor bedrijven. Zo moet worden voorkomen dat ondernemingen naar het buitenland verhuizen vanwege gunstiger tarieven.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van een uittreksel van Yellen’s eerste grote speech.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan om de winstbelasting voor bedrijven te verhogen van 21 naar 28 procent. Yellen wil mede daarom een “race to the bottom” stoppen, waarin landen ondernemingen willen lokken met lage tarieven. Daarvoor zegt ze samen te werken met de G20, een groep rijke industrielanden. Nederland wordt daarin vertegenwoordigd door de Europese Unie.

- Advertentie -

Het Europees Parlement heeft eerder ingestemd met een motie om Nederland als belastingparadijs aan te merken, evenals Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus. Nederland wordt door internationale bedrijven gebruikt om belasting te ontwijken.

Infrastructuurplan

De verhoging van het tarief van de winstbelasting is eveneens nodig voor financiering van het infrastructuurplan. Dit plan van president Joe Biden kan op tegenstand rekenen in de Senaat. De Democratische senator Joe Manchin heeft aangegeven het door Biden voorgestelde belastingtarief voor bedrijven van 28 procent te hoog te vinden. Volgens hem zou dat 25 procent moeten zijn, wat volgens Manchin het internationaal gemiddelde is. De senator uit West Virginia zou het wel steunen als bepaalde sluiproutes die rijken gebruiken om minder belasting te betalen worden gesloten.

Ook drie andere Democratische senatoren hebben al aangegeven wijzigingen te willen zien in het plan. Ron Wyden, Sherrod Brown en Mark Warner willen dat buitenlandse winsten van bedrijven hoger worden aangeslagen en dat er strengere straffen komen voor ondernemingen die hun winsten naar een buitenlandse firma verplaatsen om het betalen van belasting te ontwijken.

Biden wil ruim 2 biljoen dollar uitgeven aan zaken als infrastructuur, snel internet, schoon water en hernieuwbare energie. Door de belasting voor bedrijven te verhogen van 21 procent naar 28 procent moet dat deels worden terugverdiend. Een woordvoerder van het Witte Huis liet al weten dat een discussie over de hoogte van de belastingtarieven mogelijk is. Met de verhoging naar 28 procent zou een eerdere verlaging onder de vorige president Donald Trump goeddeels worden teruggedraaid. Het nieuwe percentage ligt nog altijd onder de 35 procent die onder Barrack Obama werd gerekend.

De 100 senatoren in de VS zijn momenteel gelijk verdeeld tussen Republikeinen en Democraten. Republikeinen zijn doorgaans geen voorstander van hogere belastingen dus moeten alle Democraten Bidens plan steun wil het aangenomen worden.

Verzet bedrijfsleven

Verschillende Amerikaanse handelsgroeperingen verzetten zich tegen het plan. Met de belastingverhoging zou het voor Amerikaanse bedrijven lastig worden om met buitenlandse rivalen te concurreren, die niet aan dergelijke tarieven zijn gebonden, zei de National Foreign Trade Council.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel zei dat het plan om de infrastructuurvoorstellen van Biden te financieren met hogere vennootschapsbelastingen “gevaarlijk misplaatst” is. Volgens de handelskamer moeten de lasten eerlijker worden verdeeld en moeten ook individuele belastingen omhoog en zouden gebruikers meer moeten betalen.

Ook de National Association of Manufacturers is kritisch. Die club waarschuwt dat met het “terugdraaien van de klok” andere landen een voorsprong krijgen op de VS. De Business Roundtable waarschuwde op zijn beurt dat de verhogingen “nieuwe barrières zouden opwerpen voor het creëren van banen en economische groei”.

Bron: ANP/Bloomberg

Bron: TaxLive

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -