PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

TaxLive | ‘Yellen gaat pleiten voor minimum belastingtarief voor bedrijven’

HomeLandenInternationaalTaxLive | 'Yellen gaat pleiten voor minimum belastingtarief voor bedrijven'

Yellen wil mede daarom een “race to the bottom” stoppen, waarin landen ondernemingen willen lokken met lage tarieven.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gaat maandag in een toespraak pleiten voor een wereldwijd minimum belastingtarief voor bedrijven. Zo moet worden voorkomen dat ondernemingen naar het buitenland verhuizen vanwege gunstiger tarieven.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van een uittreksel van Yellen’s eerste grote speech.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan om de winstbelasting voor bedrijven te verhogen van 21 naar 28 procent. Yellen wil mede daarom een “race to the bottom” stoppen, waarin landen ondernemingen willen lokken met lage tarieven. Daarvoor zegt ze samen te werken met de G20, een groep rijke industrielanden. Nederland wordt daarin vertegenwoordigd door de Europese Unie.

Het Europees Parlement heeft eerder ingestemd met een motie om Nederland als belastingparadijs aan te merken, evenals Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus. Nederland wordt door internationale bedrijven gebruikt om belasting te ontwijken.

Infrastructuurplan

De verhoging van het tarief van de winstbelasting is eveneens nodig voor financiering van het infrastructuurplan. Dit plan van president Joe Biden kan op tegenstand rekenen in de Senaat. De Democratische senator Joe Manchin heeft aangegeven het door Biden voorgestelde belastingtarief voor bedrijven van 28 procent te hoog te vinden. Volgens hem zou dat 25 procent moeten zijn, wat volgens Manchin het internationaal gemiddelde is. De senator uit West Virginia zou het wel steunen als bepaalde sluiproutes die rijken gebruiken om minder belasting te betalen worden gesloten.

Ook drie andere Democratische senatoren hebben al aangegeven wijzigingen te willen zien in het plan. Ron Wyden, Sherrod Brown en Mark Warner willen dat buitenlandse winsten van bedrijven hoger worden aangeslagen en dat er strengere straffen komen voor ondernemingen die hun winsten naar een buitenlandse firma verplaatsen om het betalen van belasting te ontwijken.

Biden wil ruim 2 biljoen dollar uitgeven aan zaken als infrastructuur, snel internet, schoon water en hernieuwbare energie. Door de belasting voor bedrijven te verhogen van 21 procent naar 28 procent moet dat deels worden terugverdiend. Een woordvoerder van het Witte Huis liet al weten dat een discussie over de hoogte van de belastingtarieven mogelijk is. Met de verhoging naar 28 procent zou een eerdere verlaging onder de vorige president Donald Trump goeddeels worden teruggedraaid. Het nieuwe percentage ligt nog altijd onder de 35 procent die onder Barrack Obama werd gerekend.

De 100 senatoren in de VS zijn momenteel gelijk verdeeld tussen Republikeinen en Democraten. Republikeinen zijn doorgaans geen voorstander van hogere belastingen dus moeten alle Democraten Bidens plan steun wil het aangenomen worden.

Verzet bedrijfsleven

Verschillende Amerikaanse handelsgroeperingen verzetten zich tegen het plan. Met de belastingverhoging zou het voor Amerikaanse bedrijven lastig worden om met buitenlandse rivalen te concurreren, die niet aan dergelijke tarieven zijn gebonden, zei de National Foreign Trade Council.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel zei dat het plan om de infrastructuurvoorstellen van Biden te financieren met hogere vennootschapsbelastingen “gevaarlijk misplaatst” is. Volgens de handelskamer moeten de lasten eerlijker worden verdeeld en moeten ook individuele belastingen omhoog en zouden gebruikers meer moeten betalen.

Ook de National Association of Manufacturers is kritisch. Die club waarschuwt dat met het “terugdraaien van de klok” andere landen een voorsprong krijgen op de VS. De Business Roundtable waarschuwde op zijn beurt dat de verhogingen “nieuwe barrières zouden opwerpen voor het creëren van banen en economische groei”.

Bron: ANP/Bloomberg

Bron: TaxLive

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties